Γιορτή Ελιάς και Λαδιού διοργανώνουν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Αυγούστου, ο Δήμος Πλατανιά, και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ορθόδοξο Ακαδημίας Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διήμερο αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου (παραγωγούς, ελαιουργούς, τυποποιητές, εμπόρους ελαιολάδου), όσο και για όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν την αξία του ελαιολάδου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
•Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
8.30-9.30:Προσέλευση
9.30-10.30:Χαιρετισμοί – Έναρξη ημερίδας
Προεδρείο: I. Μαλανδράκης, Κ. Χαρτζουλάκης, Κ. Ζορμπάς
10.30-10.50: Η καλλιέργεια της ελιάς στον κόσμο: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές
Κ. Χαρτζουλάκης, τ. Δ/ντής Ινστ. Ελιάς και Υποτροπικών
10.50-11.10: Παρθένο ελαιόλαδο: διασφάλιση της ποιότητας μέχρι την τελευταία σταγόνα Μ. Τσιμίδου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης
11.10-11.30: Διάλειμμα – Καφές
11.30-11.50: Δράσεις προώθησης ελαιολάδου και εσωτερική αγορά
Μ. Ράππου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
11.50-12.10: Ελαιόλαδο και υγεία του ανθρώπου
Α. Τριχοπούλου, Ομ. Καθ. Ιατρικής Αθήνας, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας
12.10-12.30: Ερωτήσεις-Συζήτηση
13.00: Έκθεση ελαιοκομικών προϊόντων, βιβλίου και φωτογραφίας με θέμα την ελιά
15.00-16.30:Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς στις Βουβές
Κ. Καραπατάκη, Δήμος Πλατανιά
17.00-17.20: Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου Γ. Οικονόμου, Γεν. Δ/ντής ΣΕΒΙΤΕΛ
17.20-19.00: Στρογγυλή Τράπεζα: “Δυνατότητες βελτίωσης των ελαιοκομικών προϊόντων”
Συντονιστής: Μ. Αναγνωστάκης, Δημοσιογράφος -Βλαζάκης Χ., Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων -Τζεράνης Ση,, Σύλ/γος ΕλαιουργώνΝ. Χανίων -Γεωργουσάκης Α., ΑΒΕΑ -ΖαρκάδαςΛ., ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ -Οικονόμου Γ., ΣΕΒΙΤΕΑ
19.00-19.30: Διάλειμμα – Καφές
19.30-21.00: Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χαρτζουλάκη “Ακολουθώντας τα αποτυπώματα της ελιάς”
I. Μαλανδράκης, Ε. Μαλαθράκης, Λ. Ανδριάνας
21.30: Παραδοσιακό δείπνο με χρήση ελαιοκομικών προϊόντων και κρητική μουσική στο χωριό Καρρές, Δ.Δ. Κολυμβαρίου
•Κυριακή 24 Αυγούστου 2014:
Προεδρείο: Α. Καπνισάκης, Γ. Ψαρράς, Α. Ζαμπετάκης 10.20- 10.40: Ελιά και ελαιόλαδο στη θρησκεία και στην χριστιανική παράδοση
Κ. Ζορμπάς, Γ. Δ/ντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης 10.40-11.00: Ο πολιτισμός της ελιάς και του ελαιολάδου στην αρχαία Κρήτη: αρχαιολογική τεκμηρίωση Α. Βασιλάκης, Επ. Δ/ντής Υπουργείου Πολιτισμού
11.00 -13.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (θετικά και αρνητικά στοιχεία) Ομάδα Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων
13.00-16.30: Επίσκεψη σε μονάδες τυποποίησης & εμπορίας ελαιολάδου Δήμος Πλατανιά
17.00-20.00: Διαγωνισμός μαγειρικής ντόπιων πιάτων με την χρήση ελαιολάδου και ελαιοκομικών προϊόντων. -Αξιολόγηση πιάτων από αναγνωρισμένους chef: Ηλ. Μαμαλάκης, Γ. Μακρής, I. Αποστολάκης, Ν. Δαρειώτη, I. Κατσιφαράκης -Γευσιγνωσία από το κοινό
20.00-20.30: Απονομή Βραβείων μαγειρικής
20.30: Παραδοσιακό κέρασμα – Μουσική εκδήλωση με κρητική μουσική και χορούς