Αρνητική ήταν η αντιμετώπιση των εθνικών διοικήσεων για τις εξελίξεις στο ανωτέρω θέμα. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο 16 Ιουνίου και συγκεκριμένα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Eκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για τις οργανώσεις παραγωγών, επιχειρησιακά ταμεία και τα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, μετά τη μεταρρύθμιση του 2007 εγκρίθηκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Το Συμβούλιο συμμερίζεται την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η μεταρρύθμιση έχει οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου της συνολικής αξίας των φρούτων και λαχανικών της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από οργανώσεις παραγωγών (ΟΠ) και τις ενώσεις Ο.Π. (ΕΟΠ), στην Ε.Ε. Επομένως, πιστεύεται ότι οι οργανώσεις παραγωγών που εργάζονται μέσα σε βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα θα πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών.
Η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη επιτύχει τον βαθμό ανάπτυξης πλήρους δυναμικού. Διότι, μεταξύ άλλων ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ή είναι ανύπαρκτος σε ορισμένα κράτη μέλη και ότι υπάρχουν διαφορές στο βαθμό οργάνωσης μεταξύ παραγωγών στα διάφορα κράτη μέλη και σε διαφορετικές περιφέρειες. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο θεωρεί ότι, ενώ αναγνωρίζει τις διαφορετικές συνθήκες μεταξύ των κρατών μελών, μπορούν να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ελκυστικότητας των οργανώσεων παραγωγών αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Η διαδικασία για την δημιουργία και τη λειτουργία μιας αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών η οποία έχει πρόσβαση σε κονδύλια της Ε.Ε. για το επιχειρησιακό της πρόγραμμα είναι πολύπλοκη και επιρρεπής σε νομική αβεβαιότητα. Μάλιστα, η διοικητική επιβάρυνση είναι πολύ υψηλή και οι κίνδυνοι να στερηθούν οι παραγωγοί από τα πλήρη οφέλη που προσφέρει η μεταρρύθμιση. Αρα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να επιτευχθεί απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών για την παροχή στους παραγωγούς με σαφή, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο, για να ικανοποιηθούν καλύτερα οι συνθήκες στην αγορά.
Αρα πρέπει να ξαναδεί τις προτάσεις της η Επιτροπή! Και θα πρέπει να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές που πέτυχαν οργανώσεις παραγωγών με σημαντικές επιδόσεις. Είναι γνωστό μάλιστα, ότι η παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών είναι απρόβλεπτη, ότι τα προϊόντα είναι ευπαθή και ότι ακόμη και μικρά πλεονάσματα μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την αγορά. Γι αυτό οι κανόνες σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων παρέχουν μια σταθερή βάση για την αποτελεσματική δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ουσία, οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να επανεξετάσει και να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια και τις πιθανές βελτιώσεις για την καλύτερη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την κοινή γεωργική πολιτική για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών.
Η ελληνική φέτα μπορεί να γλυτώσει, χάρις στα γαλλικά κρασιά! Μάλιστα! Η εγκατάλειψη της ελληνικότητας της φέτας (γεωγραφική ένδειξη που προστατεύεται και διεθνώς και ευρωπαϊκά) είναι δεδομένη, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη σωτηρία της! Βέβαια, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι κυβερνώντες δεν έχουν καιρό να σώσουν τη φέτα από τα νύχια των αμερικάνων, όπως δεν είχαν καιρό να τη σώσουν και από τα νύχια των Καναδών! Ομως φαίνεται ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να τινάξουν τις διαπραγματεύσεις για τα κρασιά στον αέρα, διότι δεν παίρνονται υπόψη οι ονομασίες προέλευσης. Οι Γάλλοι έχουν τα κότσια να μην αφήσουν να χαθούν τα ωραία τους κρασιά! Εμείς με τη φέτα δεν έχουμε, γιατί κανείς δεν πονάει; Πάντως οι αμερικάνοι γνωρίζουν ότι το αγκάθι με τις ονομασίες προελεύσεως είναι σοβαρό, διότι αν αρχίσουν να αναγνωρίζουν τις γεωγραφικές ονομασίες οίνων, θα αποδυναμώσουν και τη θέση τους στα τυριά.