Το “Σχέδιο” του παραρτήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τ.Ε.Ε. – τμ. Δυτ. Κρήτης) παρουσιάστηκε στη Διοικούσα Επιτροπή από τον πρόεδρο Λ. Κοπάση σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Το “Σχέδιο” αφορά συγκεκριμένες προτάσεις και προτεραιότητες που συνιστούν Ολοκληρωμένες Πολιτικές και Δράσεις η υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε και συνεχίζεται.
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Οπως σημείωσε στην παρουσίασή του ο κ. Κοπάσης, το σχέδιο είναι αρθρωτό και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη της ιστορίας του Τ.Ε.Ε.-ΤΔΚ μέσα από την προστασία του νεοκλασικού, έδρα του στη Νεάρχου 23. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζεται η εκπόνηση της κτηριολογικής στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης ώστε να αναζητηθεί η χρηματοδότηση για το εμβληματικό εγχείρημα. Παράλληλα επιδιώκεται η καταγραφή της ιστορίας του τμήματος σε βιβλίο, ενώ ήδη επιμελείται η έκδοση λευκώματος για τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη. Ανοιξε για πρώτη φορά και η “ΑΥΛΗ” με την παρέα των μηχανικών που συμμετέχουν στην υλοποίηση του project τακτοποίησης και καταχώρισης των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στην επιστημονική προσέγγιση έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε σύνθετα τεχνικά έργα, δημόσια και ιδιωτικά.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στα επαγγελματικά συνεχίζει να δεσπόζει το Ασφαλιστικό «για το οποίο συνενώσαμε τη φωνή μας με άλλα περιφερειακά τμήματα ζητώντας από το κεντρικό Τ.Ε.Ε. τη δικαστική προσφυγή ενάντια στον νόμο και την εφαρμογή του, ενώ και για το φορολογικό προγραμματίζουμε εξειδικευμένη συνεχόμενη ενημέρωση» όπως σημείωσε ο κ. Κοπάσης. Τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχουν συζητηθεί με την Πρυτανική Αρχή και τους κοσμήτορες των σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου διαφαίνεται ικανοποίηση, απασχολεί όμως ο συνολικός φάκελος που συζητείται κεντρικά, λόγος για τον οποίο «παραμένουμε σε επιφυλακή» τόνισε.
ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το Τ.Ε.Ε. συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και σε κάθε σημαντικό θέμα που ανέρχεται στην επικαιρότητα με δημοσιοποίηση των θέσεων του τμήματος με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο όπως έγινε σχετικά: • Με τη γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, άρθρο το οποίο εν τέλει αποσύρθηκε από Σ/Ν. • Με την κατεδάφιση των υψικαμίνων της ΑΒΕΑ έχοντας ενεργοποιήσει τα μέλη στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αποκλείοντας τη λήψη σχετικής απόφασης. • Με τις αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΕΘΑ), την κριτική για τη δημιουργία ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) και τη δημιουργία χώρων πρασίνου στα στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού. Παράλληλα ο κ. Κοπάσης ανέφερε πως «στα επαγγελματικά θέματα αναζητούμε και θα αναδείξουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης σε παραδοσιακούς και νέους τομείς δραστηριοποίησης των μηχανικών στα δημόσια έργα, την οικοδομή για κατοικία real estate και τον τουρισμό, τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, τους ελεγκτές δόμησης, τους εκτιμητές και τους διαμεσολαβητές, επίσης φιλοδοξούμε να πρωτοστατήσουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια στους σύγχρονους τομείς της τεχνολογίας και γενικότερα της επιχειρηματικότητας με κάθε συναρμόδιο φορέα, ακαδημαϊκό ίδρυμα, συνεταιριστική τράπεζα, Επιμελητήρια κ.λπ.».
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Σχετικά με ζητήματα υποδομών ο κ. Κοπάσης ανέφερε: «Η “συζήτηση” για την ανάπτυξη έχει θέματά της την ολοκλήρωση των στρατηγικών σχεδιασμών, την αναζήτηση των ευκαιριών, την αντιμετώπιση της παθογένειας και τη διεκδίκηση υποδομών. Η τοπική ανάπτυξη μάς έχει απασχολήσει κυρίαρχα καθώς συναρτάται και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους μηχανικούς, το επάγγελμα και την κοινωνική ευημερία. Η “συζήτηση” που σχεδιάζουμε για την ανάπτυξη αποσκοπεί i. Στην άσκηση πίεσης για επίκαιρους και λειτουργικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς για το Χωροταξικό και την ενέργεια, τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, για το ΠΕΣΔΑΚ, το Διαχειριστικό Υδάτων, ii. Στην ανάδειξη των ευκαιριών για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. iii. Στην αντιμετώπιση των παθογενειών της πολυνομοθεσίας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς. iv. Στη διεκδίκηση των αναγκαίων υποδομών που αναλογούν στον τόπο προσβλέποντας τόσο στις θέσεις εργασίας που δημιουργούν στη φάση κατασκευής όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που προσφέρουν στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση του “μήνα συζήτησης για της υποδομές” κάθε Οκτώβριο με την παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Η παραγωγή επεξεργασμένων και αξιοποιήσιμων προτάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος θα τεθούν στο πλαίσιο της διεπιμελητηριακής συνεργασίας στο Εμποροβιομηχανικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο Χανίων για τη διεξοδικότερη διαχείρισή τους και τη χρηματοδότηση μέσω των Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων του Ε.Σ.Π.Α. τομεακών και περιφερειακών, τις όποιες δημόσιες επενδύσεις, το crowdsourcing και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΤΕπ, Γιούνκερ, δανεισμού και μόχλευσης».
Παράλληλα, σημείωσε πως «συμμετέχουμε ενεργά και δραστήρια σε κάθε πρόσκληση της Αυτοδιοίκησης με προτάσεις και λύσεις: α. ως φορέας στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως των ΒΑΑ του Δ. Χανίων, β. ως μέλος Προγραμματικών Συμβάσεων σε ερευνητικά θέματα που έχουμε γνώση και εξειδίκευση όπως την ΠΣ με τον Δ. Χανίων για την τακτοποίηση ακινήτων του και τις επικείμενες με την Αντιπεριφέρεια και το Ε.Β.Ε.Χ. και τον Δ. Πλατανιά, γ. ως αρμόδιος φορέας με τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων όπως οι προγραμματιζόμενες για την περιβαλλοντική νομοθεσία και την Πολιτική Προστασία».