Σε τι αποσκοπεί η τοποθέτηση πολιτικών προσώπων σε περίοπτες θέσεις με παχυλά οικονομικά οφέλη; Μήπως για εξόφληση υποχρεώσεων, για αποπληρωμή εξυπηρέτησης από ενέργειες που τους επέβαλαν να τις κάνουν αναγκαστικά; Στην εποχή που ζούμε πολλά συμβαίνουν. Φαίνονται απλά με καινοφανείς δικαιολογίες, στην ουσία όμως έχουν βαθύτερες έννοιες, οι οποίες χαρακτηρίζουν την παθογένεια της ελληνικής πολιτικής. Είσαι στο προσκήνιο και πρέπει να κάνεις κάτι, που δεν αρέσει ούτε σε σένα, ούτε στην κοινωνία, αλλά το επιβάλλουν οι συγκυρίες, κάνε το έστω και με βαριά καρδιά και θάρθει η ώρα της ανταμοιβής. Ετσι τόσο ωμά!
Γιατί ο μακροσκελής πρόλογος; Για να φανεί, ότι το κράτος, ενώ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η κυβέρνησή του συνεχίζει να μοιράζει οφίκια σε καλαματιανούς και καραμανλικούς φίλους όπως πρόσφατα ο διορισμός του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Παπαθανασίου στα ΕΛ.ΠΕ., όπου το Δημόσιο κατέχει το 35% των μετοχών, δηλαδή το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και το μάνατζμεντ. Να σημειωθεί ότι αυτή η πετρελαϊκή εταιρεία έχει χρησιμοποιηθεί ως ρεγάλο σε πολιτικούς. Στη θέση του προέδρου, που είναι κατά κανόνα επιχειρηματική, τοποθετείται πολιτικός και το ίδιο είχε συμβεί στο παρελθόν, όπου είχαν διορισθεί πρώην υπουργοί όπως ο κ. Τάσος Γιαννίτσης και ο κ. Τίμος Χριστοδούλου.
Το ερώτημα είναι, αν η τοποθέτηση του νέου προέδρου στα ΕΛ.ΠΕ., ενός πολιτικού, πέραν πάσης αμφιβολίας Καμανλικού, έγινε κατόπιν κοινής αποδοχής Σαμαρά και Βενιζέλου ή ήταν επιλογή αποκλειστικά απ’ το Μαξίμου. Πάντως είναι άγνωστο, αν υπήρξαν διαβουλεύσεις αφ’ ενός στο Υπ. Ανάπτυξης με τον κ. Μανιάτη του ΠΑΣΟΚ και αφ’ ετέρου στο ΥΠ.ΟΙΚ. με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος ούτε στο ένα ούτε στο άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης ανήκει. Ισως να ήταν και υπόδειξη από πλευράς του μεγαλομετόχου στα ΕΛ.ΠΕ. κ. Λάτση, ο οποίος κατέχει το 41% των μετοχών και γι’ αυτό δεν ανεφύη κανένα πρόβλημα. Αλλωστε και η ΝΔ έχει συγκατατεθεί σε τοποθετήσεις ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ στον Ο.Ο.Σ.Α. και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Συμφωνία κυρίων βλέπετε. Δανεικές οι υποχρεώσεις.
Απ’ την πλευρά της Ιπποκράτους η αντίδραση ήταν υποτονική. Αν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, που έχει λόγο για τα ΕΛ.ΠΕ. δεν είχε πει τη γνώμη του και το Μαξίμου ενήργησε από μόνο του, τότε υπάρχει πρόβλημα στη διακομματική συγκυβέρνηση. Πριν παρθεί η απόφαση του διορισμού, θάπρεπε να έχει άποψη και το άλλο κόμμα κι ας είναι μικρό. Είπε “ναι”; Ιδού η απορία. Είπε “όχι”; Ιδού το πρόβλημα και επειδή ο κ. υπουργός Ενέργειας δεν έκανε δήλωση, ότι τόξερε ή το μαθε απ’ τα Μ.Μ.Ε., συμπεραίνεται ότι τόξερε. Το ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε τον διορισμό μέσω Twitter, δεν λέει τίποτα, γιατί μπορεί να εκφράζει ατομικές απόψεις.
Είναι πρόκληση, δύο μήνες πριν τις εκλογές, να αποφασισθεί διορισμός ενός πρώην υπουργού Οικ/κών στα ΕΛ.ΠΕ., ο οποίος έχει και κείνος μέρος ευθυνών για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας με αποτέλεσμα νάρθει το Δ.Ν.Τ. και για τον οποίο πρέπει να δώσει λόγο.
Και να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αποκατάσταση και άλλων ανθρώπων του Καραμανλή! Είναι “άδικο” (!) να μένουν απ’ έξω όπως ο κ. Αλογοσκούφης και κάτι άλλοι αποτυχημένοι της πολιτικής. Να βρεθούν καρέκλες σε θέσεις που θα χηρέψουν εξ ανάγκης ή κατόπιν παραιτήσεως για λόγους υγείας τα “κατά συνθήκην ψεύδη”!