Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Προϊόντα πολλά – Πελάτες λίγοι

Μειωμένη είναι η κίνηση στην πασχαλινή αγορά των Χανίων καθώς -μέχρι στιγμής- οι περισσότεροι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία. Πάντως τόσο στα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς όσο και στα υπόλοιπα καταστήματα της πόλης υπάρχει επάρκεια και ποιότητα αγαθών σε τιμές για κάθε βαλάντιο.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Γ. Τραχαλάκης «λίγοι έχουν χρήματα. Γι’ αυτό έχει traxalakisπαγώσει η αγορά. Βέβαια, ορισμένοι καταναλωτές ψωνίζουν νωρίς για το γιορτινό τραπέζι, κοκορέτσι, κοιλιδάκια κ.λπ. Πιο πολύ πωλούνται τα παραπροϊόντα των αρνιών, όπως τα γαρδούμια, οι κοιλιές, οι συκωταριές και το αρνί. Ετσι οι καταναλωτές κάνουν αγορές με μέτρο, αυτά κυρίως που τους χρειάζονται, μετρημένα και συγκρατημένα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κίνηση στην αγορά θα κορυφωθεί τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, τονίζοντας ότι στα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς «υπάρχουν πλούσια αποθέματα. Η παραγωγή είναι καλή, το ίδιο και οι τιμές. Για παράδειγμα ο καταναλωτής μπορεί να βρει ντόπια προϊόντα, όπως αρνί, από 7,90 ευρώ το κιλό – μέχρι 8,90 ευρώ το κιλό, ντόπιο κατσικάκι από 8,50 – 9 ευρώ το κιλό, κοιλιδάκια 4 ευρώ το κιλό, κοκορέτσι από 8 – 9 ευρώ το κιλό, γαρδούμια (καθαρισμένα) από 7 – 8,5 ευρώ το κιλό, χοιρινές μπριζόλες από 4,50 – 4,90 ευρώ το κιλό, χοιρινό από 4 – 4,50 ευρώ το κιλό, μοσχάρι από 7,50 – 10,50 ευρώ το κιλό».
ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
Υποτονική χαρακτήρισε την κίνηση και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τάκης Ζερβουδάκης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, παρά τις συγκρατημένες τιμές και την ποικιλία αγαθών, φέτος κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα η κίνηση είναι «υποδεέστερη από πέρυσι. Είναι υποτονική και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι το ιδιαίτερο. Οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν διερευνητικές βόλτες, όπως την Κυριακή που ήταν ανοικτά τα καταστήματα, αλλά δεν ψώνισαν. Επίσης Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη τα πράγματα ήταν πολύ υποτονικά», επεσήμανε ο κ. Ζερβουδάκης, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία μήπως η κίνηση βελτιωθεί τις επόμενες μέρες καθώς όπως είπε: «Υπάρχει επάρκεια εμπορευμάτων, καλή διάθεση και συγκρατημένες τιμές. Εχουμε κάποιες ελπίδες…».

ΚΡΕΑΤΙΚΑ
fot1• Αρνί από 7,90 – μέχρι 8,90 ευρώ το κιλό
• Ντόπιο κατσικάκι από 8,50 – 9 ευρώ το κιλό
• Κοιλιδάκια από 4 ευρώ το κιλό
• Κοκορέτσι από 8 – 9 ευρώ το κιλό
• Γαρδούμια (καθαρισμένα) από 7 – 8,5 ευρώ το κιλό
• Χοιρινές μπριζόλες από 4,50 – 4,90 ευρώ το κιλό
• Χοιρινό από 4 – 4,50 ευρώ το κιλό
• Μοσχάρι από 7,50 – 10,50 ευρώ το κιλό

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
fot2• Μυζήθρα από 7,50 ευρώ
• Μυζήθρα μαλάκα από 8,5 ευρώ
• Ανθότυρος από 4,5 – 5 ευρώ

 

 

 

ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ
fot3• Κουλούρες απλές από 3,5 ευρώ
• Κουλούρες με κόκκινο αβγό από 4,30 ευρώ
• Κουλούρες με επικάλυψη σοκολάτας από 5 – 10 ευρώ το κιλό
• Πασχαλινά κουλουράκια (1/2 κιλό) από 4 ευρώ

 

 

 

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΕΙΔΗ

fot4• Σοκολατένια αβγά από 5 μέχρι 13 ευρώ (με γαρνίρισμα)

 

 

 

 

 

ΛΑΜΠΑΔΕΣ

fot5• Από 8 έως 15 ευρώ (με διαφημιζόμενα προϊόντα)

 

 

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΖΩ
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Για να γίνουν οι πασχαλινές αγορές πιο ευχάριστες, πιο οικονομικές, αλλά και πιο ποιοτικές, η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής – ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει τα παρακάτω για να αποφεύγουν οι καταναλωτές τις πιθανές “παγίδες” της αγοράς:
O OBEΛΙΑΣ
• Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με “τιρκουάζ” (“λαμπρό κυανούν”) ή ερυθρό “allura” χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης “HELLAS” ή “EL” ή “GR” για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
• Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα “καστανό”. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλογράμμου.
• Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στον λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα. Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες, αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.
• Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται. • Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες -18ο C. Τέλος, πρέπει να ξέρουμε ότι τα αμνοερίφια πωλούνται με το κεφαλάκι και τη συκωταριά. Αν θέλουμε επί πλέον καλό είναι να τα παραγγείλουμε εκ των προτέρων ή να καταφύγουμε στα κατεψυγμένα.
• Το κρέας που θα αγοράσετε να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.
ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΒΑΦΕΣ
Τα αβγά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν πάνω στο κέλυφος τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Επίσης πρέπει να φέρουν τις εξής ενδείξεις:
• Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
• Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 μέρες, είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)
• Την κατηγορία ποιότητας και βάρους
• Μην αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο ή ραγισμένο κέλυφος Για τη σωστή συντήρηση των αβγών, μην τα πλένετε και να τα διατηρείτε σε δροσερό σημείο. Ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις που φέρει η ετικέτα και στις οδηγίες χρήσης των διακοσμητικών βαφών που χρησιμοποιούνται για τη βαφή των πασχαλινών αβγών.
Προτείνεται ο σιγανός βρασμός των αβγών, έτσι ώστε να μην σπάσουν και στη συνέχεια να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής των αβγών. Προτιμήστε τις επώνυμες βαφές, αλλά όταν τρώτε τα βαμμένα αβγά που ράγισαν στο βάψιμο, αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΑΒΓΑ
Για τα είδη σοκολατοποιίας (αβγά, ζωάκια κ.λπ.), ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής που ισχύουν κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης καθώς και αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της.
ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Οι γονείς και οι νονοί ας προσέξουν ιδιαίτερα την αγορά των πασχαλινών λαμπάδων. Να αποφύγουν την αγορά λαμπάδων με περιττά στολίδια, λαμπάδες που έχουν ενσωματωμένες κούκλες που προκαλούν και περνούν στα παιδιά το μήνυμα του ατομισμού, της επίδειξης, της υπερκατανάλωσης καθώς τέτοιες λαμπάδες δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια θρησκευτική γιορτή.

Εορταστικό ωράριο

Συνεχίζεται το πασχαλινό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα ως εξής:
Μ. Τετάρτη 8/4/2015: 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ.
Μ. Πέμπτη 9/4/2015: 9 π.μ. – 9 μ.μ. Μ. Παρασκευή 10/4/2015: 11 π.μ. – 6 μ.μ.
Μ. Σάββατο 11/4/2015: 9 π.μ. – 3 μ.μ.
ΣΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ
Το ωράριο στα κρεοπωλεία, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Κρεοπωλών, έχει ως εξής:
Μεγάλη Τετάρτη: 8 π.μ. – 2.30 μ.μ., 6 – 9 μ.μ.
Μεγάλη Πέμπτη: 8 π.μ. – 9 μ.μ.
Μεγάλη Παρασκευή: 8 π.μ. – 4 μ.μ.
Μεγάλο Σάββατο: 8 π.μ. – 4 μ.μ.
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Το εορταστικό ωράριο στη Δημοτική Αγορά έχει ως εξής:
Μεγάλη Τετάρτη: 8 π.μ. – 2 μ.μ., 5.30 – 9 μ.μ.
Μεγάλη Πέμπτη: 8 π.μ. – 9 μ.μ.
Μεγάλη Παρασκευή: 8 π.μ. – 4 μ.μ.
Μεγάλο Σάββατο: 8 π.μ. – 4 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα