Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Προϋπολογισμός του 2017+1

Αυτές τις μέρες έχει κατατεθεί και συζητείται στην Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2018. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα προς τους εταίρους κατά την εφαρμογή του τρίτου αλλά και του μεσοπρόθεσμου μνημονίου, όπως η χώρα να επιτύχει 2,5% ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,82% του Α.Ε.Π..
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα προς την κατεύθυνση τόνωσης και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Αν και δεν φαίνεται να δείχνει την απαιτούμενη διάθεση, αφού όχι μόνο δεν προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις αλλά και για τους επενδυτές που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, κωλυσιεργεί και τους βάζει εμπόδια  να προχωρήσουν,  όπως για παράδειγμα  η επένδυση στο Ελληνικό, η Ελληνικός Χρυσός και άλλες.
Επίσης στον τομέα του τουρισμού που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την εφαρμογή επιπλέον φόρων, όπως τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και νέο φόρο στα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών διαμοιρασμού. Έτσι στα σίγουρα, κάνουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό.
Κατά συνέπεια όπως συνέβη το 2017, έτσι αναμένεται και για την επόμενη χρονιά, η οικονομική ανάπτυξη να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα κάτω του στόχου. Συνεπώς η χαμηλή πραγματική οικονομική ανάπτυξη θα συμβάλει ελάχιστα στην δημιουργία πλεονάσματος και όλο το βάρος για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος θα πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων. Η φοροδοτική ικανότητα όμως των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί από την παρατεταμένη λιτότητα, την εφαρμογή νέων και δυσβάσταχτων φόρων και την μείωση των εισοδημάτων τους.
Μόνο η δαπάνη του ΕΚΑΣ, ήταν στα 900 εκατομμύρια ευρώ πριν το 3ο μνημόνιο, μειώθηκε στα 320 εκατ. ευρώ το 2017 και θα περιοριστεί στα μόλις 80 εκατ. Ευρώ για το 2018. Η μείωση αυτή της δαπάνης αφορά κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους όπου είχαν την σύνταξη του ΕΚΑΣ ίσως και ως μοναδικό εισόδημα, το οποίο θα δουν να μειώνεται ή και να καταργείται, οδηγώντας τους στην απόλυτη φτώχεια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οδηγεί ακόμα περισσότερους επαγγελματίες στο κλείσιμο βιβλίων και καταστημάτων όπως και πολλές άλλες περικοπές που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό θα κάνουν ακόμα πιο φτωχή την ζωή μας, π.χ. μείωση επιδόματος θέρμανσης.
Απ’ όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το πλεόνασμα θα επέλθει όχι από την ανάπτυξη και τα χρήματα των επενδυτών αλλά από τους ήδη σκληρά φορολογούμενους πολίτες που θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο για το 2018.
Με λίγα λόγια, όσο συνεχίζει η κυβέρνηση την ίδια πολιτική, επενδύοντας στην φτώχεια του ελληνικού λαού, μην περιμένει κάποιος καλύτερες μέρες το 2018. Θα είναι το ίδιο δύσκολο όπως και το 2017+1 δις ευρώ περισσότερους φόρους και ακόμα χαμηλότερο εισόδημα.

* Ο Χάρης Παπαδάκης είναι , Φυσικός – Msc, Υπ. Δρ. Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Π.Κ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα