Στο ζήτημα του σωστού πολλαπλασιαστικού υλικού για την ανάπτυξη της καλλιέργειας των αβοκάντο στην Κρήτη επανέρχεται ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων, Γιώργος Καλλιτεράκης, αποσαφηνίζοντας ζητήματα που αφορούν το θέμα των πιστοποιήσεων και του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού «που δυστυχώς δεν διαθέτουν τα φυτώρια μας και κατά επέκταση οι παραγωγοί μας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι «σε αυτό δεν ευθύνονται ούτε οι φυτωριούχοι αλλά ούτε και οι παραγωγοί».
Όπως εξηγεί ο κ. Καλλιτεράκης, «πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό σημαίνει μια διαδικασία παραγωγής που βρίσκετε σε όλα της τα στάδια σε καθεστώς ελέγχου». Ο ίδιος εξηγεί ότι τα αβοκάντο πολλαπλασιάζονται με δύο κυρίως τρόπους: «Από σπόρους που θα δώσουν το υποκείμενο πάνω στο οποίο θα εμβολιαστεί η ποικιλία ή από κλωνικό υποκείμενο που είναι ριζοβολημένος βλαστός στον οποίο και πάλι εμβολιάζουμε την ποικιλία που θέλουμε. Στην τελευταία περίπτωση διαθέτουμε ¨καθαρό¨ γενετικό υλικό. Υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος κλωνικής παραγωγής που λέγετε μικροπολλαπλασιασμός και είναι εργαστηριακός».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Καλλιτεράκης, «ο έλεγχος γίνετε στην προέλευση των υλικών μας ( σπόρων και εμβολίων)που θα πρέπει να προέρχονται από ελεγχόμενες μητρικές φυτείες. Στην περίπτωσή μας τέτοιες φυτείες διέθετε το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν ανανεωθεί και είναι οι περισσότερες εγκαταλελειμμένες. Οι φυτωριούχοι μας γιαυτό αγοράζουν ανεξέλεγκτα από παραγωγούς σπόρους και εμβόλια από όπου βρουν».
Ένα άλλο σημείο ελέγχου είναι η φυτουγειονομική κατάσταση του φυτού και αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, «αφορά κυρίως την κατάσταση του υποστρώματος που αναπτύσσετε το φυτό και το οποίο κανονικά θα πρέπει να είναι ¨τεχνητό¨ και απολυμασμένο». Με αυτά τα δεδομένα οι παραγωγοί μας δεν έχουν καμία επιλογή, καθώς όπως εξηγει ο κ. Καλλιτεράκης επιλέγουν μόνο φυτά ενώ τους σπόρους μπορούν να επιλέξουν μόνο οι φυτωριούχοι.
Ο ίδιος εξηγεί ότι «η επιλογή εισαγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού από το εξωτερικό είναι μια λύση που έκανε ο συνεταιρισμό μας ( σε δύο αποστολές φέραμε 3000+12000 φυτά και είναι υπό εκτέλεση άλλα 16000 φυτά ) αλλά και αυτή σήμερα δεν αποτελεί την λύση διότι ο χρόνος που απαιτείται για να εκτελεστεί έχει γίνει πολύ μεγάλος ( από 2-5 χρόνια). Αυτό που απομένει λοιπόν είναι το πρόβλημα να το λύσουμε οι ίδιοι θεσμικοί φορείς και φυτωριούχοι του τόπου».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τονίζει ξανά πως «η επέκταση της καλλιέργειας του Αβοκάντο είναι αναγκαία και επιβεβλημένη από τις συγκυρίες αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς. Δεν μπορεί όμως να γίνει σωστά χωρίς το κατάλληλο πολλαπλασιαστικό υλικό».