Η βούληση όλων των εμπλεκομένων πλευρών για επίτευξη κατ’ αρχήν πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για την ελάφρυνση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος, επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.
Οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τους εκπρόσωπους των θεσμών για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο στη Βουλή και εν συνεχεία ενημερώθηκαν για την προεργασία που έχει κάνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επί των συγκεκριμένων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο πλαίσιο αυτό εξέτασαν το για πόσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, με όλα τα δεδομένα να δείχνουν πως υπάρχει σύγκληση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2023.
«Όπως έχουμε ήδη μια προκαταρκτική τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, επιζητούμε πλέον μια προκαταρκτική πολιτική συμφωνία για το χρέος, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιβιβαστεί στο πρόγραμμα», ανέφερε στο CNN Greece κοινοτικούς αξιωματούχος, ερωτηθείς για το ποια θα είναι η βασική στόχευση της Ευρωομάδας την προσεχή Δευτέρα.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως η συζήτηση στο EuroWorking Group εξελίχθηκε «ομαλά», καθώς ήδη από το πρωί της Παρασκευής στο Μπάρι της Ιταλίας είχαν ξεκαθαριστεί πολλά θέματα μεταξύ των εμπλεκομένων.
Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου, χθες έγιναν βήματα προκειμένου να παρασχεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η σαφήνεια που ζητά για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ESM παρουσίασε προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που αξιοποιούν την εμπειρία από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που τρέχει ο Μηχανισμός από την αρχή του χρόνου. Στη βάση αυτή εξετάσθηκε η στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, όπως π.χ. με επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, καθώς και με μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων (χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης ή για τον EFSF).
Ακόμη εξετάσθηκε η δυνατότητα εξόφλησης υφιστάμενων δανείων με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες, αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς στον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, ώστε να επέλθει μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
Το EuroWorking Group εξέτασε και ζητήματα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, τα οποία κατά πληροφορίες σχετίζονται με το πώς θα κατατμηθεί το κομμάτι που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή δανείων και το κομμάτι που θα πάει για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών.
Το EuroWorking Group θα συνεδριάσει ανήμερα στις 22 Μαΐου, πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων για το χρέος θα συνεχιστεί και μετά τις 22ας Μαΐου όπου θα αναζητηθεί μια πρώτη συμφωνία για τις κατευθύνσεις πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή σε εκείνο που θα ακολουθήσει στις 15 Ιουνίου θα επαναδιατυπωθεί η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, όπου προβλεπόταν ότι τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
ΠΗΓΗ: cnn.gr