Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Προκλήσεις απ’ το Ταμείο Ανάπτυξης

Ο κορωνοϊός μετά την ανοσία, που πιστεύεται ότι θα επιτευχθεί με τον εμβολιασμό του 70% περίπου του πληθυσμού, θα μας απασχολεί στο μέλλον όπως μια απλή γρίπη, οπότε η χώρα μας μαζί, με τ’ άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα βρεθεί στην ανάγκη να επανάλθει σε μια κανονικότητα. Σ’ αυτό θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα είναι πρόκληση για τις χώρες της Ε.Ε. να υλοποιήσουν προγράμματα ανάπτυξης.

Θα υποχρεωθούν να κάνουν σωστούς προγραμματισμούς, η υλοποίηση των οποίων θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού εκ προoιμίου θα έχει εξασφαλισθεί η θετική έγκριση των έργων.

Το ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ, εκ του οποίου 17,7 δισ. ευρώ, θα δοθούν με επιδοτήσεις προς διάθεσή του σε εθνικές επενδύσεις. Αλλο ποσό εκ 12,7 δισ. ευρώ αποτελεί δάνειο χωρίς επιτόκιο, που θα χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα για βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτές θα αξιολογούνται από τράπεζες, οι οποίες θα χρηματοδοτούν την επένδυση κατά 40%. Το άλλο 40% θα καλύπτεται από τα 12,7 δισ. ευρώ ατόκους και το υπόλοιπο 20% από ίδια κεφάλαια των ιδιωτών επιχειρηματιών. Απομένουν 2,6 δισ. ευρώ τα οποία διατίθενται από τα 47,5 δισ. ευρώ της πρωτοβουλίας Roast – EU.

Για την επιχειρηματικότητα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη πρόκληση. Πολλοί αμφιβάλλουν, αν ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 20%, όπως και το ύψος του επιτοκίου του 40% που θα διαθέσουν οι Τράπεζες κατόπιν της ύφεσης απ’ τα συνεχή λοκντάουν. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν ξένοι όμιλοι, που θα θελήσουν, να συμμετάσχουν συνεταιριστικά, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την εξάρτηση της ελληνικής βιομηχανίας, απ’ την οποία κρίνεται η εθνική οικονομία. Μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί απ’ τα 2,6 δισ. ευρώ του προγράμματος React – EU 1,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν για τις ανάγκες του ΕΣΥ και στην αγορά υπό το πρίσμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι κλάδοι της οικονομίας, στους οποίους θα πάνε τα 17,7 δισ. ευρώ θα είναι ο πολιτισμός ο τουρισμός, η στήριξη της αγοράς εργασίας, ενώ θα εστιασθεί η ενίσχυση της ψηφιακής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Στον πολιτισμό θα δοθεί προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση εργασιακών πρακτικών και στην υποστήριξη κοινωνικών δομών κυρίως στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών πάσης μορφής με τις εφορίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Στον Δημόσιο επενδυτικό τομέα προβλέπεται να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στην αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, στην ανακύκλωση των οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, στα συστήματα ελέγχου της παραγωγής και στις συγκοινωνίες.

Ολα θα εξαρτηθούν από το πόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιταχύνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς που πρέπει νάχουν επενδυτική πολιτική, πράγμα που θα εξαρτηθεί από τους κατάλληλους συνεργάτες που έχει η κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα