Με την ίδια τοξικότητα, όπως και παλαιότερα, με τις πλέον δυσμενείς και πνευματώδεις(!) φρασεολογίες, επανήλθε επικοινωνιακά η Τουρκία εναντίον μας, μετά την πολιτική σύμπλευση, ένεκα των πρόσφατων βιβλικών καταστροφών απ’ τους σεισμούς. Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δεν παραλείπει να αναφέρεται για τη «γαλάζια πατρίδα», τις διεκδικήσεις στο ανατολικό Αιγαίο και για την παραπομπή στη Χάγη με ένα «πακέτο διαπραγματεύσεων όλων των θεμάτων».
Ο κ. Δένδιας, όμως, δεν ξεφεύγει απ’ την πάγια τακτική της ελληνικής πλευράς, ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ., βάσει των Διεθνών κανόνων του ΟΗΕ των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού του Δικαίου της θάλασσας του Μοντέγκο Μπέι.
Οι δηλώσεις του υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προ ημερών περιέγραψε μια άτυπη συμφωνία αναστολής, προσωρινώς μέχρι τον Σεπτέμβριο, των πτήσεων αεροσκαφών στο F.I.R. Αθηνών, είναι σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις Τσαβούσογλου, οι οποίες έγιναν, προφανώς, για προεκλογικές ανάγκες του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν.
Από πλευράς του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών ο κ. Δένδιας ενοχλήθηκε, τονίζοντας ότι «δεν είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες». Ίσως η ελληνική διπλωματία να ταυτίζεται με τις δηλώσεις Ακάρ στο ενδεχόμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο, που είναι αρκετός χρόνος για να βρεθεί ικανοποιητικά τρόπος για μια άλλη σειρά ενεργειών για συνομιλίες προς τη διευθέτηση των μεταξύ μας διαφορών, αφού οι μέχρι τούδε Διερευνητικές Επαφές και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) εκτός του ότι δεν απέδωσαν, φαίνεται πως δεν θα έχουν συνέχεια εκ μέρους των Τούρκων.
Οι τοποθετήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά την επέκταση της επιρροής τους από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, είναι συγκρατημένες. Τούτο φάνηκε απ’ την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στην Άγκυρα, ο οποίος τόνισε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι πολύτιμες για το ΝΑΤΟ, συνέστησε δε να επιλυθούν οι διαφορές με ειρηνικά μέσα, «αποφεύγοντας απειλές που βαρύνουν το μεταξύ τους κλίμα». Δεν είπε, όμως, ποια από τις δύο χώρες προκαλεί απειλές και ξέχασε(!), φαίνεται, να πει ποια η θέση των ΗΠΑ για την αδιάλλακτη επιμονή της Άγκυρας αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Πάντως τα ενθουσιώδη και βιαστικά, θα λέγαμε, σχόλια μερικών Ελλήνων αρθρογράφων, ότι οι ευχαριστίες των Τούρκων για τη βοήθεια που προσφέραμε στους σεισμοπαθείς θα ήταν αφορμή αλλαγής της τουρκικής επιθετικότητας, διαψεύστηκαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Τούτο επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι η τουρκική συμπεριφορά δεν αλλάζει και ότι δεν πρόκειται να ωφεληθούμε, αν ποτέ θεωρήσουμε τους Τούρκους φίλους, έχοντας κατά νου και τη φράση «όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς»!!!