Ο Μακρόν, ένας απ’ τους τρεις μεγάλους των Δυτικών δημοκρατιών, αποκαλείται “Χωροφύλακας της Μεσογείου”, πράγμα που δεν του αρέσει, γιατί έχει στραμμένη την προσοχή του, να αναδειχθεί κυρίαρχος παράγων στην Ευρώπη. Πιστεύει και προσπαθεί ν’ αποδείξει, ότι είναι υπερασπιστής του ελεύθερου κόσμου, στον οποίο περιλαμβάνονται τα 5 εκατομ. μουσουλμάνων, που ζουν στη Γαλλία. Είναι απάντηση στον Ερντογάν, ο οποίος εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων, “όπου γης”. Αυτή η φιλοδοξία του είναι κάτι, το οποίο ενοχλεί τον Μακρόν, γι’ αυτό δεν χρησιμοποιεί εναντίον του την οδό της διπλωματίας, λέγοντας ξεκάθαρα, ότι «η Τουρκία δεν είναι καν εταίρος στην περιοχή» και ότι «καταλαβαίνει μόνο από συσχετισμοούς δυνάμεων». Η Μέρκελ, αντίθετα, θεωρεί πιο αποτελεσματική τη δύναμη της διπλωματίας. Οι συγκρουόμενοι με τον Ερντογάν περιμένουν απ’ αυτήν, να παρέμβει πυροσβεστικά, να τον προσγειώσει και να τον ηρεμήσει απ τη μεγάλη “ύβρι”, που διακατέχεται ότι «είναι ο εκλεκτός θεού».
Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν εξαντλούνται στη Συρία, στη Λιβύη, στην Ανατ. Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στον Καύκασο. Ενάντια στα μέτρα στη Γαλλία για τον “Ισλαμιστικό αυτονομισμό” ο Ερντογάν αντεπίθεται στον πολιτιστικό τομέα. Στο πανεπιστήμιο “Γαλατασεράϊ” της Κων/πολης, στο μόνο Γαλλόφωνο εκπαιδευτικό τμήμα, υπηρετούν 15 Γάλλοι συμβασιούχοι καθηγητές, οι άδειες παραμονής των οποίων ανανεώνονται στο τέλος κάθε χρόνου. Αφού είχαν γίνει εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες για την παράταση της παραμονής τους, ειδοποιήθηκαν, ότι δεν θα γίνει η ανανέωση, αν δεν αποκτήσουν δίπλωμα “B2” στην Τουρκική γλώσσα. Τούτο προϋποθέτει την άπταιστη ομιλία στα Τουρκικά, εν εναντία δε περιπτώσει κινδυνεύουν να απελαθούν.
Όπως μεταδίδεται από διεθνή πρακτορεία υφίσταται διμερής συμφωνία, ώστε οι αποφάσεις για τα Πανεπιστήμια να λαμβάνονται από κοινού μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχει δε όρος, ότι για κάθε αλλάγη πρέπει να ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι το βραδύτερο ένα χρόνο πριν. Στη Γαλλία λειτουργεί πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών από οικογένειες μεταναστών εννέα χωρών, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα από δασκάλους των χωρών τους. Η Γαλλία τροποποίησε το πρόγραμμα να ελέγχεται, όχι από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, αλλά από την Κυβέρνηση. Σε αντιπερισπασμό έκανε το ίδιο και η Τουρκία με τη διαφορά, ότι η ανακοίνωση στους Γάλλους έγινε μονομερώς χωρίς προειδοποίηση.
Παρά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν και τη διαμαρτυρία του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα, απάντησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι «είναι προνόμιο δικό του ποιοί καθηγητές θα εγκριθούν και ποιοι όχι». Αντιδράσεις προκλήθηκαν ακόμα και από φιλοκυβερνητικό Τύπο στην Τουρκία, θεωρώντας ότι αυτή η ξαφνική απόφαση θα λειτουργήσει αρνητικά στη θέληση της Άγκυρας για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ε.Ε.
Τέτοια παιχνίδια αντιβαίνουν και στην αναγγελία του Ερντογάν περί “Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” τα οποία στην ουσία καταπατά, διότι τα ντύνει με τον δήθεν μανδύα της δημοκρατίας. Έτσι αναδεικνύεται αρνητής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί απαλευθέρωσης, όλων των φυλακισμένων στελεχών του αντιπάλου κόμματός του.