Παρά τα προληπτικά µέτρα και τις… αισιόδοξες αρχικά εκτιµήσεις των ιθυνόντων, οι πυρκαγιές έπληξαν και φέτος αγροτο-δασικά οικοσυστήµατα της χώρας µας απειλώντας µάλιστα αρκετές φορές και ανθρώπινες ζωές.
Και µπορεί σύµφωνα µε τον µέχρι τώρα απολογισµό και βάση στοιχείων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι καµένες εκτάσεις να είναι µειωµένες και συγκεκριµένα κατά 33% σε σχέση µε τον µέσο όρο των προηγούµενων ετών, ωστόσο -ως φαίνεται- η κλιµατική κρίση έχει καταστήσει, τελικά, την αντιπυρική προστασία ως µία από τις µεγάλες προκλήσεις.
Το φετινό καλοκαίρι έχει χαρακτηριστεί από τις χειρότερες πυροµετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών, ενώ µέχρι τα µέσα του Σεπτέµβρη οι καµένες εκτάσεις από τις αρχές του έτους υπολογίζονται σε περίπου 326.840 στρέµµατα. Αντιµετωπίστηκαν δε -σύµφωνα µε το αρµόδιο Υπουργείο- πάνω από 4.500 φωτιές.
Ο τελικός απολογισµός θα γίνει µε τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στο τέλος Οκτωβρίου.
Όµως, το σίγουρο που µπορεί βάσει όλων τούτων να ειπωθεί είναι ότι πλέον, απαιτείται ένας νέος σχεδιασµός που δεν θα αφορά µόνο τις πυρκαγιές, αλλά το περιβάλλον και τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής, συνολικά. ∆ιότι, η κλιµατική αλλαγή… ήρθε και θα µείνει!