Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Προκλήσεις αλλά και υποχρεώσεις

DSC_4935Πέντε κρητικά πολιτιστικά και φυσικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, η Σπιναλόγκα, η Σαμαριά, η Κνωσσός, η Φαιστός, τα Μάλια, η Ζάκρος, και η Κυδωνία διεκδικούν μια θέση ένταξης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπόνηση ενός διαχειριστικού σχεδίου από τις αρμόδιες αρχές, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Αυτό επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα «Κρήτη και UNESCO», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου το απόγευμα του Σαββάτου στο ΚΑΜ.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα εντείνει ακόμα περισσότερο την συμβολή της ώστε σύντομα να υπάρξει η πρώτη εγγραφή κρητικού μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Στους στόχους του forum αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) Αμαλία Κωτσάκη, η οποία τόνισε ότι είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού και των φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σχετικά με το εγχείρημα της εγγραφής μνημείων της Κρήτης στον κατάλογο της UNESCO καθώς και η συμβολή στη διαδικασία αυτή.
Για την Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως ένα διεθνές νομοθετικό εργαλείο για την αειφορία των μνημείων εξέχουσας οικουμενικής αξίας, μίλησε η Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη.
Στην Πολιτική για την ένταξη μνημείων της Κρήτης στον Kατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναφέρθηκε η Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα επεσήμανε την εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ένταξη νέων Μνημείων, ειδικότερα από το νησί της Κρήτης, που διαθέτει πληθώρα φυσικών και πολιτιστικών τοπίων τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας.
Η Αναπλ. Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, Λη Μηναϊδη αναφερόμενη στην «εγγραφή ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» τόνισε ότι το status της Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι επιθυμητό από πολλές πόλεις, αλλά αυτή η διάκριση συνοδεύεται με προκλήσεις και υποχρεώσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα