Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία γνωμοδότησε θετικά σε πολεοδόμηση της παραλίας στα Φαλάσαρνα, κληθείσα να εξετάσει το σχέδιο ανέγερσης ξενοδοχείου στην περιοχή. Η απόφαση αυτή του πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έκαναν ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου!
Η θετική αυτή εισήγηση πλέον μαζί με όλες τις άλλες αρνητικές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα συμπεριληφθεί στον σχετικό φάκελο που θα εξεταστεί από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν δοθούν οι τελικές άδειες.
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ
Η Επιτροπή της Περιφέρειας κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί του σχεδίου ανέγερσης ξενοδοχείου 850 κλινών στην περιοχή των Φαλασάρνων από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη. Η συγκεκριμένη επένδυση, χωρίζεται σε δύο επίπεδα, ένα χαμηλά στην παραλία (70 στρέμματα) και ένα ψηλότερα (50 στρέμματα). Μέχρι σήμερα έχει εισπράξει την απόλυτη άρνηση για πολεοδόμηση στην κάτω πλευρά, με γνώμονα την προστασία του σπάνιου φυτού της περιοχής (κρινάκι της θάλασσας) και του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής τέθηκε προς ψήφιση πρόταση που κατέβασε ο πρόεδρός της κ. Νίκος Ξυλούρης ως «ενδιάμεση λύση» όπως ανέφερε στα “Χ.ν.”, η οποία δίνει στον επενδυτή την δυνατότητα να χτίσει σε 25 στρέμματα της κάτω πλευράς, ενώ η εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ήταν απόλυτα αρνητική!
ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝ
Την απόφαση αυτή καταψήφισαν μόνο δύο από τα 15 μέλη της Επιτροπής: Ο Αντώνης Παπαδεράκης από την πλειοψηφία και ο Αλέκος Μαρινάκης από την “Λαϊκή Συσπείρωση”. Αντίθετα θετικά ψήφισαν πέντε Χανιώτες: Κωνσταντίνος Γύπαρης, Αναστάσιος Κουρουπάκης, Ιωάννης Μανούσακας, Ανδρέας Κουκλινός, Γεώργιος Κονταξάκης.
Τα υπόλοιπα “ναι”, ήρθαν από Περιφερειακούς Συμβούλους που εκλέγονται στην υπόλοιπη Κρήτη και είναι οι: Σκουλάς Νικόλαος, Χανιωτάκη Μυλωνάκη Μαρία, Δοξαστάκης Ζαχαρίας, Αλεξάκης Γεώργιος, Κακογιαννάκης Νικόλαος, Δανδουλάκης Κωνσταντίνος και Ματαλλιωτάκης Γεώργιος.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ
Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε ο επενδυτής να μεταφέρει τη θέση του Βιολογικού στο πάνω επίπεδο για να μη δημιουργεί πρόβλημα στην παραλία, κάτω όμως θα υπάρχει συλλεκτήριο φρεάτιο.
Η στάθμευση δεν θα επιτρέπεται στο κάτω επίπεδο, ενώ για τους δρόμους πρόσβασης προς την παραλία , αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν δημοτικοί.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Επιτροπής, περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης Αλέκου Μαρινάκη, ο οποίος είπε στα “Χ.ν.”, ότι «παρά την αρνητική θέση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου, την εισήγηση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής, η Περιφερειακή Αρχή που είναι γνωστό ότι στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε σήμερα να γίνει ξενοδοχείο και σε ένα τμήμα της παραλίας των Φαλασαρνων και αυτό το στήριξαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι εγκληματική για το νησί μας μια και τα Φαλάσαρνα όπως και το Ελαφονήσι, ο Μπάλος, το φαράγγι της Σαμαριάς είναι τα σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες του νησιού με τις συγκεκριμένες παραλίες να είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τη τσιμεντοποίηση και του Λαφονησιού και του Μπάλου με το επιχείρημα ότι ένα κομμάτι της παραλίας δεν είναι προστατευόμενο και η απόφαση αυτή θα θεωρηθεί προηγούμενο και για ανάλογες αποφάσεις».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «αυτές οι παραλίες προστατεύονται ενώ δημιουργείται θέμα με την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Ελπίζουμε ότι ο λαός θα σταθεί εμπόδιο να προχωρήσει αυτό το τερατούργημα».
Ο πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης, έκανε λόγο για «εξαιρετικά “περίεργη” απόφαση με δεδομένο ότι η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν αρνητική για κατασκευές στο αμμώδες παραλιακό τμήμα των Φαλασάρνων, επίσης αρνητική ήταν και η εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και τελικά ήταν αρνητικές όλες οι γνωμοδοτήσεις από όσους γνωμοδότησης». Ο ίδιος τόνισε πως «σημαντική παράλειψη είναι ότι ορισμένες από τις γνωμοδοτήσεις αυτές δεν παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση».
Αυτό είναι ανάπτυξη.Αναπτυξη για τις τσέπες της εν λόγω οικογένειας.
όσο για αυτούς που ψήφισαν ναι ,να τους θυμόμαστε στις επόμενες εκλογές.
Ο λαός των Χανίων θα κάνει αυτό που πρέπει;