«Οσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς και όσοι παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξεις ή κάνουν συνεχή χρήση αντιφλεγμονωδών ή παυσίπονων κινδυνεύουν -σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό- να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια. Ομως, ο τακτικός και περιοδικός έλεγχος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε ανίχνευση και στη συνέχεια παρέμβαση, ώστε να καθυστερήσουμε ή να αναστείλουμε την εμφάνιση της νόσου». Την επισήμανση αυτή έκανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο γιατρός νεφρολόγος και διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Αγιος Γεώργιος” Γιάννης Tζανάκης, στο περιθώριο του 2ου εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα “Νεφρολογικά προβλήματα σε ειδικές ομάδες ασθενών (σακχαρώδης διαβήτης – τρίτη ηλικία) που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών και επιστημόνων από τον χώρο της Υγείας. Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «ο νεφρός προσβάλλει ιδιαίτερα ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και από άτομα της τρίτης ηλικίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. Ο σακχαρώδης διαβήτης σε ένα μεγάλο ποσοστό, από το 8 – 10% ασθενών στην Ελλάδα, προσβάλλει τα νεφρά και δημιουργεί νεφρική ανεπάρκεια, η οποία καταλήγει συνήθως στο τελικό στάδιο της αιμοκάθαρσης. Αν όμως έγκαιρα διαγνώσουμε τον διαβήτη, μπορούμε σε ένα μεγάλο ποσοστό να επιβραδύνουμε και να αναστείλουμε όλες αυτές τις σοβαρές εξελίξεις της νόσου. Η εμφάνιση, τώρα, της νόσου στην τρίτη ηλικία, είναι μια φυσιολογική φθορά λόγω του χρόνου στην οποία επηρεάζονται μεταξύ των άλλων παθήσεων και τα νεφρά, με αποτέλεσμα να μειώνεται η νεφρική λειτουργία.
Σημαντικό για τους ιατρούς είναι σε ασθενείς τρίτης ηλικίας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα φάρμακα και στις αγωγές που τους χορηγούμε». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν νοσήματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο.Υπάρχουν όμως και τα νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης που και τα δύο μαζί στον δυτικό κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα προσμετρούν πάνω από το 50% των περιπτώσεων της νεφρικής ανεπάρκειας, άρα και της αιμοκάθαρσης. Αυτά τα νοσήματα είναι εύκολο να τα διαγνώσουμε έγκαιρα και να τα αντιμετωπίσουμε. Στην έγκαιρη αντιμετώπιση πριν εμφανιστεί η νόσος, σημαντικό ρόλο παίζει η πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη».Ο κ. Τζανάκης ακόμα τόνισε ότι «η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα τα οποία παθαίνουν συχνές λοιμώξεις στις αμυγδαλές ή στο ουροποιητικό, καθώς και σε άτομα τα οποία κάνουν αλόγιστη χρήση φαρμάκων, κυρίως αντιφλεγμονωδών ή παυσίπονων. Αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες και τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε. Είναι αμαρτία εν έτει 2014 να έχουμε νεφρολογικά προβλήματα από τέτοιες περιπτώσεις».
ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της έρευνας για τη νεφρική ανεπάρκεια ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι «καθημερινά βρίσκονται μελέτες και πειράματα σε ανθρώπους και ζώα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμα πιο αποτελεσματικές θεραπείες όχι για να την πλήρη θεραπεία, αλλά για να καθυστερήσουμε την έλευση της νεφρικής ανεπάρκειας», ενώ για την κατάσταση που κυριαρχεί στην Κλινική του νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σημείωσε ότι «χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού τα καταφέρνουμε και είμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Βεβαίως, πάντα υπάρχει το καλύτερο και αυτό το αναζητούμε συνεχώς».
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Για το επίπεδο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «στην Ελλάδα αν και έχουν γίνει πρόοδοι και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσον αφορά τις εξετάσεις και τα μεταμοσχευτικά κέντρα, καθώς και τη μετέπειτα παρακολούθηση των ασθενών, δυστυχώς, υστερούμε στο πρόβλημα της εύρεσης δοτών και μοσχευμάτων. Απ’ την άλλη, όμως, ευτυχώς που στην Ελλάδα, λόγω του θεσμού της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα υπάρχει μεγάλη προσφορά από συγγενείς δότες πρώτου βαθμού, όπου αυτό είναι δυνατόν». Να σημειωθεί ότι το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και των Νεφρολογικών Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.