» Παγκόσµια διάκριση έρευνας δύο Χανιωτών επιστηµόνων
Όσο κι αν µοιάζει απίστευτο, ένα προϊόν που παράγεται και στην Ελλάδα, η σπιρουλίνα, η οποία προέρχεται από ένα… φύκι, λειτουργεί προληπτικά και έναντι του κορωνοϊού, όπως, επίσης, δρα ευεργετικά και σε άλλες παθήσεις (π.χ. υπερλιπιδαιµία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, λοιµώξεις, κ.ά.).
Αυτό απέδειξε µελέτη δύο Χανιωτών επιστηµόνων που έλαβαν παγκόσµια διάκριση, ενώ ακολούθησε µελέτη και επιστηµόνων από το Ιράν που έδειξε ότι η σπιρουλίνα δρα και θεραπευτικά στον κορωνοιό! Οι Χανιώτες επιστήµονες είναι ο ∆ιευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκοµείου Κρήτης και ∆ρ Ιατρικής Πανεπιστηµίου Κρήτης, Πλοίαρχος (ΥΙ) Π.Ν. Ηλίας Μαζοκοπάκης και η διδάσκουσα στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ∆ρ Μαρία Παπαδοµανωλάκη.
Όπως εξηγεί ο κ. Μαζοκοπάκης, η σπιρουλίνα είναι µικροσκοπικό υδρόβιο φύκος που ανήκει στα κυανοβακτήρια (επιστηµονική ονοµασία: Αρθροσπείρα) το οποίο αναπτύσσεται σε φυσικές λίµνες που περιέχουν νερό υψηλής αλκαλικότητας ή καλλιεργείται εµπορικά σε ανοιχτές υπαίθριες λίµνες ή σε δεξαµενές µε τη µορφή θερµοκηπίου, σε διάφορες περιοχές του κόσµου – στην Ελλάδα καλλιεργείται στις Σέρρες. Η σπιρουλίνα αποτελεί συµπυκνωµένη τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%) και σε θρεπτικά συστατικά (βιταµίνες, µέταλλα, ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κ.ά.). Επιπλέον, δεν περιέχει χοληστερόλη. Πωλείται στα φαρµακεία σε µορφή σκόνης ή χαπιού αλλά δεν ενδείκνυται για άτοµα µε αυτοάνοσα νοσήµατα.
«Σε προηγούµενες µελέτες µας είχαµε αποδείξει ότι η σπιρουλίνα µπορεί να ελαττώσει σηµαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίµα, όπως και να βοηθήσει ασθενείς µε λιπώδη διήθηση του ήπατος. Στη µελέτη µας αυτή αποδείξαµε ότι µπορεί να συµβάλει τόσο στην πρόληψη εµφάνισης λοίµωξης από κορωνοϊό (Covid-19) όσο και στην αναγκαιότητα νοσηλείας νοσούντων από τη λοίµωξη αυτή σε νοσοκοµείο», αναφέρει ο κ. Μαζοκοπάκης.
Η µελέτη αυτή δηµοσιεύτηκε πριν δύο χρόνια στο περιοδικό European Journal of Medical and Health Sciences και διακρίθηκε πρόσφατα. «Μέχρι τώρα δεν είχε αποδειχτεί η δράση της σπιρουλίνας κατά του Covid. Αν και υπάρχουν πολλές σπιρουλίνες στην αγορά, δυστυχώς δεν εφαρµόζονται από όλους τους παραγωγούς οι προβλεπόµενοι ποιοτικοί έλεγχοι στα διάφορα στάδια παραγωγής της» εξηγεί ο κ. Μαζοκοπάκης και υπογραµµίζει ότι «η µελέτη έγινε µε την χρήση των προϊόντων “Spiroulina PLATENSIS” του κ. Μανώλη Λιανάκη που παράγεται στο Σιδηρόκαστρο του ∆ήµου Σιντίκης Σερρών.
Η µελέτη αυτή αξιολογήθηκε το 2024 από το επιστηµονικό περιοδικό Frontiers in Immunology (2024) µε “impact factor 9” και επιβεβαιώθηκε ως παγκόσµια πρώτη µελέτη «για την πρόληψη του Covid-19» µε σπιρουλίνα. Σύµφωνα µε τον κ. Μαζοκοπάκη, «η µελέτη αυτή αποδεικνύει ότι η λήψη 6g Spiroulina PLATENSIS ηµερησιως συµβάλλει στον πόλεµο κατά του Covid-19, αποτρέποντας σηµαντικά την εµφάνιση της νόσου και µηδενίζοντας σχεδόν την ανάγκη νοσηλείας σε νοσοκοµεία. Η µελέτη διήρκεσε 6 µήνες και πραγµατοποιήθηκε σε πληθυσµό 186 ατόµων, µη εµβολιασθέντων έναντι του Covid-19 (περίοδος που κυριαρχούσε η παραλλαγή ∆έλτα). Από τα ανεµβολίαστα άτοµα που συµµετείχαν στη µελέτη, από Covid νόσησε το 73,8% των ατόµων που δεν έλαβαν σπιρουλίνα και µόνο το 13,7% των ατόµων που έλαβαν σπιρουλίνα».
Οι µελέτες και οι περιλήψεις τους υπάρχουν διάθέσιµες στους παρακάτω συνδέσµους:
• Η δηµοσιευµένη στα αγγλικά περιοδικά Frontiers in Immunology (2024) και European Journal of Medical and Health Sciences (2022) µελέτη έχει αναρτηθεί µεταφρασµένη στα ελληνικά στο: https://www.spiroulina.gr/blog/health/i-sumvoli-tis-spiroulina-platensis-stin-prolipsi-nosileia-apo-covid-19/.
•Η δηµοσίευση της µελέτης του Πανεπιστηµίου της Τεχεράνης βρίσκεται στο: www.frontiersin.org.