Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πρόληψη ατυχηµάτων στο σχολείο

» Συµβουλές από το σωµατείο “Αντιµετώπιση παιδικού τραύµατος”

Συµβουλές για την πρόληψη ατυχηµάτων στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς δίνει το Σωµατείο ‘‘Αντιµετώπιση Παιδικού Τραύµατος’’.

Όπως σηµειώνει σε ανακοίνωσή του το σωµατείο ένα µεγάλο ποσοστό των παιδικών ατυχηµάτων, συµβαίνει εκεί καθώς και κατά την µεταφορά των παιδιών προς και από, τους χώρους αυτούς. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά αλλά και οι γονείς / κηδεµόνες θα πρέπει να λαµβάνουν τα κατάλληλα µέτρα προστασίας ενώ γίνεται ειδική αναφορά και στις κτιριακές υποδοµές.

Αναλυτικά οι συµβουλές που δίνει το Σωµατείο ‘‘Αντιµετώπιση Παιδικού Τραύµατος’’ για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχηµάτων στα Σχολεία:

• Από την προσχολική ηλικία, πρέπει να µάθουµε στα παιδιά µας την σωστή οδική συµπεριφορά. Πρέπει όµως να έχουµε υπόψη µας, ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών, δεν έχουν την απαιτούµενη ωριµότητα για να χρησιµοποιήσουν πάντα, τα όσα έχουν µάθει. Για το λόγο αυτό, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου. Κρατάµε πάντα τα µικρά παιδιά από το χέρι και τα έχουµε από τη µέσα πλευρά του πεζοδροµίου. Και µη ξεχνάµε, ότι τα παιδιά µαθαίνουν παρατηρώντας, για αυτό πρέπει να τους δίνουµε το καλό παράδειγµα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συµπεριφοράς.
• Εφόσον πηγαίνουµε τα παιδιά στο σχολείο µε το αυτοκίνητο, πρέπει να τους µάθουµε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισµα, δεµένα µε τον σωστό τρόπο. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα καταστήµατα µε βρεφικά ή παιδικά είδη, µπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισµα ή ζώνη ασφαλείας για κάθε παιδί, ανάλογα µε το ύψος και το βάρος του. Πρέπει επίσης να µάθουµε στα παιδιά, να µπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πάντοτε από την πλευρά του πεζοδροµίου. Επιπλέον, είναι σηµαντικό να εξηγήσουµε στα παιδιά ότι δεν θα πρέπει να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου γιατί εάν κάνουν κάτι τέτοιο ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήµατος είναι µεγάλος. Στην περίπτωση που τα παιδιά πηγαίνουν µε σχολικό λεωφορείο, πρέπει το ίδιο το σχολείο, αλλά και εµείς οι γονείς, να τους εξηγήσουµε γιατί πρέπει και εκεί να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που µπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο.
• Αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο µε ποδήλατο ή µοτοποδήλατο, πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον βγαίνουν στο δρόµο µε το δίκυκλό τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις µε τα άλλα οχήµατα. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισµό, κατάλληλα προσαρµοσµένο στο σωµατότυπό τους, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Τα δίκυκλά τους να είναι σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισµένα µε καθρέφτες και φώτα, ώστε να φαίνονται τις βραδινές ώρες. Για να κυκλοφορήσουν στο δρόµο µε µοτοποδήλατο, πρέπει να έχουν συµπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν προµηθευτεί την νόµιµη άδεια.
• Τα παιδιά που πηγαίνουν µε τα πόδια στο σχολείο πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωµα ρούχα ή ρούχα µε ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόµενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.
• Στην έξοδο όλων των σχολείων, πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωµα, ώστε τα παιδιά να µη µπορούν να βγουν απευθείας στο δρόµο.
• Ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει ο σχολικός τροχονόµος στην πρόληψη των παιδικών ατυχηµάτων. Αρµοδιότητά του είναι η ρύθµιση της κυκλοφορίας στην γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των µαθητών, µε στόχο της ασφαλή διέλευση αυτών. Προκειµένου, όµως, οι οδηγίες του σχολικού τροχονόµου να επιτελούν τον σκοπό τους θα πρέπει αφενός οι γονείς να εξηγήσουµε στα παιδιά πόσο σηµαντικό είναι να συµµορφώνονται µε τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του και να ακολουθούν τις οδηγίες του.
• Όλα τα σχολεία πρέπει συνεχώς να ελέγχουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που στεγάζουν. Σε αυτό µπορούν να βοηθήσουν και οι γονείς των µαθητών µε σωστές παρατηρήσεις και εποικοδοµητικές προτάσεις. Θα πρέπει επίσης να µην υπάρχουν στους χώρους του σχολείου σκουριασµένα ή αιχµηρά αντικείµενα στα οποία τα παιδιά θα µπορούσαν να χτυπήσουν (π.χ. σκουριασµένα κάγκελα). Εφόσον το σχολείο διαθέτει χηµείο, θα πρέπει αυτό να παραµένει κλειδωµένο εκτός από τις ώρες του µαθήµατος που υπάρχει υπεύθυνος εκπαιδευτικός.
• Στην αρχή κάθε σχολικού έτους πρέπει να γίνεται µία ανοικτή συζήτηση µεταξύ δασκάλων και µαθητών, για θέµατα πρόληψης παιδικών ατυχηµάτων, κυρίως στους σχολικούς χώρους. Οι ιδέες των ίδιων των παιδιών µπορούν κάποιες φορές να είναι ιδιαίτερα χρήσιµες και να προάγουν την δηµιουργία ενός ασφαλέστερου σχολικού περιβάλλοντος.
• Η ύπαρξη συστήµατος πυρασφάλειας είναι απαραίτητο να υπάρχει σε κάθε σχολείο. Επιπλέον, θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς.
• Σε περίπτωση σεισµού υπάρχει µεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήµατος όχι µόνον εξαιτίας της σεισµικής δόνησης αλλά και λόγω του πανικού που δηµιουργείται. Μόνος τρόπος για την προσπάθεια ελέγχου µίας τέτοιας κατάστασης είναι η πραγµατοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήµατα ασκήσεων σεισµού.
• Εάν το σχολείο διαθέτει παιδική χαρά ή γυµναστήριο, πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος, ώστε το υλικό (κούνιες, τσουλήθρες, µονόζυγα, µπασκέτες) και ο γύρω χώρος, να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Πρέπει επίσης, τα παιδιά να ενηµερώνονται ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισµού από τους γυµναστές του σχολείου.
• Πρέπει τα παιδιά να προειδοποιούνται και να γίνεται σωστός έλεγχος, ώστε να µη φέρνουν στο σχολείο επικίνδυνα και αιχµηρά αντικείµενα.
• Την ώρα του διαλείµµατος πρέπει πάντα να είναι παρόντες κάποιοι υπεύθυνοι.
• Όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν πλήρες φαρµακείο για την παροχή Α΄ Βοηθειών, µε κάποιον υπεύθυνο για αυτό, και αν είναι δυνατόν ένα Νοσηλευτή ή µια Νοσηλεύτρια. Σηµαντικό είναι ακόµη οι γονείς να ενηµερώσουν έγκαιρα το ιατρείο του σχολείου εάν το παιδί τους τυχαίνει να έχει κάποια αλλεργία. Πρέπει επίσης να υπάρχουν εµφανώς αναρτηµένα τα τηλέφωνα του πλησιέστερου Κέντρου Υγείας ή Νοσοκοµείου. Νηπιαγωγοί, ∆άσκαλοι, Καθηγητές και Γυµναστές, πρέπει ιδανικά να εκπαιδεύονται στις βασικές Α’ Βοήθειες. Στις µεγάλες τάξεις αυτό µπορεί να γίνεται και για τους µαθητές.

 

Λίγα λόγια για το Σωµατείο
‘‘Αντιµετώπιση Παιδικού Τραύµατος’’

Το Σωµατείο «Αντιµετώπιση Παιδικού Τραύµατος» είναι µη κερδοσκοπικός Οργανισµός που έχει σκοπό να συµβάλει στην καθοριστική µείωση των Παιδικών Ατυχηµάτων και των συνεπειών τους.
Για πληροφορίες σχετικά µε το Πρόγραµµα, µπορείτε να επικοινωνήσετε µε το Σωµατείο στο 210 6741 933 ή στο info@pedtrauma.gr.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα