Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση “ασπίδα” απέναντι στον καρκίνο

» Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού ο Οκτώβριος

Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος (με ποικίλες δράσεις) στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία ενημέρωσης των γυναικών ώστε να κλείσουν την εξέταση που ξεχνούν ή αμελούν.

Στα Χανιά, μεγάλη μερίδα των γυναικών δείχνει να είναι ευαισθητοποιημένη και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και εξετάσεις, από αυτοψηλάφηση μέχρι και μαστογραφία και υπέρηχο, μιας και η καλύτερη πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την Ιλιάδα Μπομπολάκη, διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
«Ο καρκίνος του μαστού δεν έχει ηλικία… είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, παρόλο που παρατηρείται η συχνότητα εμφάνισής του σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (συνηθέστερα από την περίοδο της εμμηνόπαυσης και ύστερα), υπάρχουν και νεαρές γυναίκες που έχουν νοσήσει» λέει η κ. Μπομπολάκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προληπτικού ελέγχου και στις νεαρότερες ηλικίες. Όλοι οι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί επισημαίνουν πως ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σίγουρα από την ηλικία των 40 και έπειτα, ενώ πιο πριν σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (υπάρχει κληρονομικότητα), οι οποίες πρέπει σίγουρα να προβούν σε μια μαστογραφία αναφοράς. «Αναγκαία είναι και η ψηλάφηση, την οποία μάς επισημαίνει τη σημασία της και ο γιατρός μας συχνά, για να μάθουμε το σώμα μας και να το προστατεύσουμε. Επίσης, ο υγιεινός τρόπος ζωής, με μια ολοκληρωμένη, πλούσια σε θρεπτικές τροφές διατροφή και η σωματική άσκηση, παραμένουν ισχυροί σύμμαχοι ενάντια στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και ευτυχώς εδώ στην Κρήτη, είμαστε τυχεροί με τα αγαθά που μάς προσφέρει ο τόπος μας» λέει η ογκολόγος.
Τα πράγματα είναι απλά· ο προληπτικός έλεγχος μας δίνει έγκαιρη διάγνωση, εκείνη με τη σειρά της καλύτερη πρόγνωση και πιο εύκολη θεραπεία, ώστε να τον αντιμετωπίσουμε και να αποκτήσουμε -ξανά – το καλύτερο δώρο, τη… ζωή μας! «Επισημαίνουμε την ανάγκη της μαστογραφίας, γιατί είναι πολύ αναγκαίο εάν εμφανιστεί κάτι, να το βρούμε εν τη γενέσει του και να μπορέσει να τακτοποιηθεί, ώστε να επιβιώσει την υπόλοιπη ζωή της η ασθενής ακέραιη» δήλωσε η κα Μπομπολάκη. Οι γυναίκες των Χανίων μπορούν να επισκεφτούν το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το οποίο έχει φυσικά μαστογράφο, προκειμένου να κάνουν τον απαραίτητο ετήσιο προληπτικό έλεγχο, αλλά και εκτός νοσοκομείου υπάρχουν αρκετοί ιδιωτικοί και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, με μεγάλη πείρα και εξοικείωση, τους οποίους εμπιστεύεται και το Νοσοκομείο. Όσον αφορά τη διαδικασία, η ογκολόγος μάς καθησυχάζει λέγοντάς μας πως πρόκειται για μια απλή εξέταση, ουσιαστικά σαν ακτινογραφία του μαστού, η οποία όμως δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία τον χρόνο (αφού μιλάμε για ακτινοβολία), εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και συστήνεται από τον γιατρό.
Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ένα γυναικείο νόσημα, σπανίως μεν, κάνει την εμφάνισή του και στον αντρικό πληθυσμό! Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1-2% και, αν και δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος όπως στις γυναίκες, είναι πιο εύκολη η αυτοψηλάφηση και ο εντοπισμός ενός ογκιδίου, μιας και ο ανδρικός μαστός είναι συνήθως επίπεδος και η διάγνωση έπειτα γίνεται συχνά με υπέρηχο.

Η ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, και το “μετά” της διάγνωσης η κ. Μπομπολάκη τονίζει πως «η μαστεκτομή είναι όλο και λιγότερη συχνή σαν επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και οι περισσότερες των περιπτώσεων αντιμετωπίζονται πλέον με ογκεκτομή, μια συντηρητική ουσιαστικά επέμβαση του μαστού. Είναι, βέβαια, αρκετά θετική η εξέλιξη και τα επιτεύγματα της πλαστικής χειρουργικής διότι έτσι μπορεί να αποκατασταθεί ο εγχειρισμένος μαστός και να υπάρξει αισθητική βελτίωση, αλλά και ψυχολογική τόνωση των ασθενών.
Το χειρουργείο βέβαια μη ξεχνάμε πως αποτελεί ένα μόνο κομμάτι στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και αφορά συνήθως τις γυναίκες που δεν έχουν παρουσιάσει μεταστάσεις της ασθένειας. Πολλές φορές, προηγούνται οι χημειοθεραπείες για τη συρρίκνωση του καρκίνου ή ακολουθούν την επέμβαση, όπου ελέγχονται φυσικά και οι λεμφαδένες της|» .
Η επιτυχής επέμβαση, όμως, δεν σημαίνει και ένα “τέλος”· η γυναίκα, πολλές φορές, θα χρειαστεί να προφυλάξει, όπως μάς είπε η κα Μπομπολάκη, τον εαυτό της και να κάνει κάποιες ορμονοθεραπείες.
Ο καρκίνος είναι μια λέξη που αποφεύγουμε συνήθως να λέμε, δυστυχώς όμως υπάρχει και μπορούμε, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, και με πολλή στήριξη από τον περίγυρό μας να παλέψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε· αρκεί να ανοίγουμε τα αυτιά μας στις οδηγίες της κ. Μπομπολάκη και των ειδικών γιατρών. «Να είμαστε ευαισθητοποιημένες, να μην αμελούμε τον προληπτικό έλεγχο, έτσι ώστε αν βρεθεί κάτι να βρεθεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί γρήγορα και να συνεχίσουμε να είμαστε υγιείς στο υπόλοιπο της ζωής μας» καταλήγει η γιατρός.

Χανιώτες σε Γαλλία και Αγγλία, δύο από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη, μιλούν για τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τη ζωή με κορωνοιό


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα