Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Προληπτικά μέτρα για τον Εμπολα

Σε ετοιμότητα θέτει το Υπουργείο Υγείας τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα Κέντρα Υγείας, τις ιδιωτικές Κλινικές και τα στρατιωτικά Ιδρύματα, καθώς και το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανής εισαγωγής κρούσματος αιμορραγικού πυρετού Εμπολα και την αποφυγή μετάδοσής του.
Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Χριστίνας Παπανικολάου, οι Μονάδες Υγείας έχουν καίριο ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και συστηματικής απομόνωσης των περιστατικών, καθώς και της κατάλληλης ατομικής προστασίας των εργαζομένων τους.
Οπως αναφέρεται, όλα τα ύποπτα ή πιθανά περιστατικά Εμπολα που μπορεί να ανιχνευθούν σε πύλες εισόδου της χώρας, μεταφέρονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου οχήματος του ΕΚΑΒ στη Νοσοκομειακή Μονάδα Αμαλία Φλέμιγκ και σε περίπτωση ανάγκης νοσηλεύονται ή στη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου “Σωτηρία” ή στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους απομονωμένης πτέρυγας του ίδιου Νοσοκομείου.
Διευκρινίζεται, ότι τα Γενικά, Ειδικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οι λοιπές μονάδες Υγείας, δεν νοσηλεύουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Εμπολα, καθώς «αφενός μεν για τη νοσηλεία τους απαιτούνται ειδικές και προκαθορισμένες συνθήκες, αφετέρου για την αποφυγή διασποράς και μετάδοσης του μολυσματικού παράγοντα».
Ολες οι Μονάδες Υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται ωστόσο, να διαμορφώσουν σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος Εμπολα, το οποίο μπορεί να προσέλθει σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) ή και εξωτερικά ιατρεία ως επείγον ή τακτικό περιστατικό.
Η διαχείριση των παραπάνω περιστατικών, μετά τον εντοπισμό τους, θα διεξάγεται αποκλειστικά από ολιγομελή ομάδα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένη, η οποία θα πρέπει να οριστεί από τις Διοικήσεις και τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου.
Εντός μίας εβδομάδας, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα σχέδια, όπως και τους καταλόγους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα συμμετέχει στις ομάδες αντιμετώπισης του Εμπολα, ενώ σε μικρής δυναμικότητας Μονάδες, θα πρέπει να οριστεί ως υπεύθυνος ένας γιατρός παθολόγος η γενικός γιατρός άλλης παθολογικής ειδικότητας.
Επίσης, με άλλη εγκύκλιο της η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, θέτει σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα ελέγχου εισόδου επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας, με στόχο την αποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στην Ελλάδα, μετά και την εξέλιξη της επιδημίας του ιού σε χώρες της Δ. Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε). Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται, είναι χώρα χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση κρούσματος, αλλά κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, δεδομένης και της εμφάνισης κρουσμάτων και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σκοπός των μέτρων είναι η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και η παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται από πληγείσες χώρες. Ετσι, επιβάλλεται η συμπλήρωση της “Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών”, που περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα. Τα δεδομένα της είναι εμπιστευτικά και τίθενται υπό τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σέγκεν με προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων. Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, όπου θα εξετάζεται και θα αξιολογείται. Όλες οι συμπληρωμένες κάρτες θα αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου θα τηρούνται τουλάχιστον για δύο μήνες.

1 ΔΙΣ. ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια (που θα προσφέρει) για την καταπολέμηση του Έμπολα σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ», όπως ανακοίνωσε χθες, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. (WFP) προειδοποίησε σήμερα ότι η επιδημία του Έμπολα κινδυνεύει να προκαλέσει επισιτιστική κρίση στην χώρες της Δυτικής Αφρικής την ώρα που δύο νέα κρούσματα στο Μαλί και στη Νέα Υόρκη αυξάνουν την ανησυχία ότι η νόσος ενδεχομένως να εξαπλωθεί περαιτέρω σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χθες, οι αρχές στο Μαλί επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα, ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο εξετάστηκε και βγήκε θετικό στον ιό κατά την άφιξή του στη χώρα από τη γειτονική Γουινέα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε  ότι το Μαλί έχει θέσει υπό παρακολούθηση 43 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με το κορίτσι, περιλαμβανομένων δέκα εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας.
Επιπλέον ο Π.Ο.Υ. στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μαλί για να ενισχύσουν το επίπεδο ετοιμότητας ύστερα από το πρώτο κρούσμα του ιού. Μετά τον εντοπισμό του, το Μαλί έγινε η έκτη χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου εμφανίζεται ο θανατηφόρος ιός που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους.
Χθες, ένας γιατρός της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαγνώστηκε στη Νέα Υόρκη θετικός στον ιό Εμπολα. Ο άνθρωπος αυτός είχε φθάσει στις 17 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τον θανατηφόρο ιό.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε χθες τα σχέδιά του για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διανομής πειραματικών φαρμάκων κατά του ιού Έμπολα, επισημαίνοντας ότι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια ενδέχεται να διεξαχθούν αν είναι δυνατό ήδη από τον Δεκέμβριο στη δυτική Αφρική.
«Αυτό αποδεικνύει ότι όλα επιταχύνονται», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.
Από 200.000 ως 300.000 άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος στις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Οι δοκιμές αυτές έχουν στόχο να ελέγξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα.
Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2015, για τους οποίους οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις, επεσήμανε η Κίνι.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κίνι επιβεβαίωσε ότι δύο εμβόλια έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ πέντε ακόμη πειραματικά εμβόλια αναπτύσσονται και αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο.
«Πριν από το τέλος του πρώτου μισού του 2015 (…) θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις. Ενδέχεται να φτάνουν τις 200.000, ίσως είναι περισσότερες, ίσως είναι λιγότερες», σημείωσε η Κίνι.
Εξάλλου η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σε ανακοίνωσή της στον ιστότοπο της οργάνωσης αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα, σε ένδειξη συμπαράστασης στα πολλά μέλη του υγειονομικού προσωπικού που προσβλήθηκαν από τον ιό και έχασαν τη ζωή τους.
Στο μεταξύ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε το υγειονομικό προσωπικό να είναι το πρώτο που θα λάβει τα εμβόλια αλλά και τις πιθανές θεραπείες του ιού Έμπολα.
«Τα σχέδια να δοθούν εμβόλια και θεραπείες στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο (στον ιό Έμπολα) θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
Πάντως η χθεσινή  μέρα ξεκίνησε για πολλούς κατοίκους της Νέας Υόρκης με έντονο αίσθημα απειλής και φόβου, λόγω της χθεσινής επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην αμερικανική μεγαλούπολη.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές και Μ.Μ.Ε. εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές δραστηριότητες και η τουριστική κίνηση.
Ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπάρχει μείωση της ζήτησης «κάθε φορά που ο ιός Έμπολα βρίσκεται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.
Ο πρώτος ασθενής με τον ιό Έμπολα στη Νέα Υόρκη είναι ο 33χρονος γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα στη Γουινέα.
Αξιωματούχοι της πόλης και ειδικοί στον τομέα της Υγείας υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού είναι «εξαιρετικά απίθανη» σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας όμως αναφορά στα «προληπτικά μέτρα» που καλούνται να λάβουν οι πολίτες. Στις συζητήσεις και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές κυριαρχεί το δρομολόγιο που ακολούθησε ο Σπένσερ τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της πόλης, σε ποια εστιατόρια έφαγε, ποιους σταθμούς και βαγόνια του μετρό χρησιμοποίησε και με ποιους ανθρώπους συναντήθηκε. Είχε αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την 17η Οκτωβρίου και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Σε ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ αρκετοί πολίτες υποστηρίζουν ότι όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να τίθενται υπό περιορισμό κατ’ οίκον για ένα χρονικό διάστημα έως και 21 ημέρες που μπορεί να εκδηλωθεί η ασθένεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα