Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

“Προοδευτική αναθεώρηση”

Στα πολλαπλά αδιέξοδα με ανοιχτά θέματα στο Σκοπιανό, στα Ελληνοτουρκικά, στην “καθαρή έξοδο” απ’ το μνημόνιο κ.ά. έρχεται η κα Γεννηματά και ανοίγει συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση, που για πολλούς η κίνησή της εξηγείται πολλαπλώς. Στο Μ.Μ. υπήρχε σχεδιασμός, αλλά ο κ. Τσίπρας αναζητούσε ευκαιρία να παίξει το παιχνίδι του κι έτσι ανταποκρίθηκε προθύμως. Στο επιτελείο της κυβέρνησης επαναφέρουν παλαιό σενάριο του κ. Τσίπρα, περί μιας “προοδευτικής αναθεώρησης” που η εκδήλωσή της θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στα ανοιχτά εθνικά θέματα.
Το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος, ένα θεσμικό κείμενο για τη λειτουργία του κράτους και την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, που πολλές φορές ψηφίζεται πίσω από φορτισμένη πολιτική πλειοψηφία κατά συγκυρία, ανάλογα με τους συσχετισμούς των κομμάτων, να εξυπηρετηθούν προσωπικές στρατηγικές.
Συνταγματικές αναθεωρήσεις γίνονται σε χρόνο, που δεν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μένουν ανοιχτά, ούτε όταν πρόκειται για μικροπολιτικά τεχνάσματα. Ο Κων/νος Καραμανλής έκανε αναθεώρηση κι έδωσε εξουσίες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή ο ίδιος ήθελε τον τίτλο. Ο Ανδρέας το αναθεώρησε και του τις πήρε έτσι για να βολεύει τον πρωθυπουργοκεντρικό του ρόλο. Μετά το 2001 μπήκε η σφραγίδα του Ε. Βενιζέλου για να εξυπηρετήσει τον Σημίτη. Η τελευταία έγινε πεί Κ. Καραμανλή, που έφερε το ασυμβίβαστο, κουτσό κι αυτό και άλλα μπαλώματα.
Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να συμβαδίζει με την ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι ανάγκη να υπάρχει σύμπτωση απόψεων των πολιτικών αρχηγών, για ν’ αναλάβουν αυτό το συνταγματικό έργο. Το έθεσε τώρα πρώτη η κα Γεννηματά και κατηγορήθηκε από μερίδα του πολιτικού κόσμου, ότι η πρωτοβουλία της είναι ανεπίκαιρη, όταν η κοινωνία έχει στρέψει τη σκέψη της σε άλλα θέματα. Και λέγεται οτι η κίνησή της έγινε, για να πάει πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, να προετοιμάσει έδαφος για διάλογο. Ο κ. πρ/ργος ανταποκρίθηκε θετικά αμέσως. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του με τη στάση της κας Γεννηματά, που δεν τον… ρώτησε και είπε πως δεν είναι του παρόντος, διότι μ’ αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, όταν υφίσταται άγρια πολιτική σύγκρουση. Ταυτίστηκε ο κ. Θεοδωράκης με την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον Νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τον οποίον στιγμάτισε, ως ντροπή για τη χώρα και πρέπει να αλλάξει. Οσο για τον κ. Μητσοτάκη συμφώνησε, ότι μπορεί να γίνει απ’ την παρούσα Βουλή, να υπάρξει συνεννόηση και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, να εξασφαλισθεί ενισχυμένη πλειοψηφία 180+1.
Οι Έλληνες συνταγματολόγοι θεωρούν αντιδεοντολογικό, να τίθεται σε δημοψήφισμα η διαδικασία αναθεώρησης του Σ/τος, διότι οι κοινωνίες παρασύρονται σε λάθη, επειδή ο λαός δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί, αν τα ερωτήματα έχουν διλημματικό χαρακτήρα, ότι δεν είναι λογικό να μετατίθεται η ευθύνη των πολιτικών στους πολίτες. Η μέθοδος έχει δοκιμασθεί και θεωρείται αποτυχημένη.
Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί ότι αν και στο “άρθρο 110 του Σ/τος δεν προβλέπεται δημοψήφισμα, «τίποτα δεν εμποδίζει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός επί συγκεκριμένων διακυβευμάτων σχετικών με τις αναθεωρητικές τομές». Εκτιμάται, ότι ο κ. Τσίπρας, κατακαλόκαιρο, ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η “καθαρή έξοδος”(!) απ’ το μνημόνιο, θα θέσει το χαρτί του δημοψηφίσματος για την “προοδευτική αναθεώρηση” του Συντάγματος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα