Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πρόοδος, αλλά απαιτούνται εγγυήσεις, λένε οι ΥΠΟΙΚ

Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» λέει η Κομισιόν με αφορμή το Eurogroup, στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί η αξιολόγηση των θεσμών -με αναφορές για μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης. Αρκετοί υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη εγγυήσεων εφαρμογής των μέτρων, ενώ επεσήμαναν πως η συνεδρίαση δεν στοχεύει στο κλείσιμο συμφωνίας, αλλά στην έναρξη διαπραγματεύσεων.

Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν επίσης προχωρήσει σε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το in.gr.

Αναλυτικότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Για «δύσκολη συνάντηση» μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως για την ελληνική πρόταση υπάρχουν επικρίσεις «και σε ζητήματα περιεχόμενου αλλά και στο ζήτημα της εμπιστοσύνης».

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε επίπεδο συμφωνίας» είπε, τονίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και φυσικά υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης, εάν μπορούμε να εμπιστευτούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα».

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει «καταστραφεί» τους τελευταίους μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά, εστίασε και ο πάντα πιο σκληρός και αιχμηρός γερμανός υπουργος Οικονομικών Β.Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Γενικά από τη στάση που κράτησε ο γερμανός υπουργός φάνηκε ότι μάλλον περιμένει μια πολύ δύσκολη μάχη τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την πλευρά του, ο επιτρόπος Π.Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» είπε.

O Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «τις διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ο επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη, αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

O επίτροπος Ντομπρόβσκις διαπίστωσε ότι «σαφώς κάνουμε πρόοδο, η πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό πάνω στην πρόταση πριν το δημοψήφισμα».

«Βλέπουμε προθυμία από την ελληνική πλευρά. Φυσικά υπάρχουν ακόμη ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα θα συζητήσουμε επί εντολής για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα του ESM» είπε.

Ο γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν διαπίστωσε «θετικές εξελίξεις», υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είχε το θάρρος να πάει στη Βουλή και να πάρει εντολή διαπραγμάτευσης».

Η ελληνική κυβέρνηση «έχει αποδείξει την πολιτική αποφασιστικότητά της», τόνισε. Η πρόταση, είπε, αποτελεί «καλή βάση για επανέρξη των διαπραγματεύσεων», οι οποίες θα είναι, συμπλήρωσε, «απαιτητικές, επειδή χρειάζεται εμπιστοσύνη».

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.

Ειδικότερα, ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις «ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Πάντως ο Γάλλος υπουργός επισήμανε επίσης ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πώς και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα.

«Η εμπιστοσύνη δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις» σημείωσε.

Ο κ. Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ο αυστριακός υπουργός Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ανέφερε προσερχόμενος: «Είναι φυσικά πρόοδος, αλλά αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μεταρυθμίσεων».

«Η Βουλή πρέπει να υιοθετήσει άμεσα μέτρα» είπε.

Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA προέβλεψε ότι υπάρχει πιθανότητα 60-40 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Σέλινγκ πρόσθεσε πως αυτή η πιθανότητα ισχύει μόνον αν η Ελλάδα εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμιστικά μέτρα. «Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν έρθουν, αυτό θα αντιστραφεί», είπε αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.

«Χρειάζομαστε περισσότερες λεπτομέρειες, χρειαζόμαστε ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν.

Σε ερώτηση για την εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθήνα, ο Νούναν περιορίστηκε στο ότι η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα «ανοικοδομείται, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει και σήμερα να ανοικοδομείται», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινήσεις σ’ ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων.

Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται, όπως είπε ο Μ. Νούναν, «το ζήτημα των τραπεζών και πώς σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις».

Ανέφερε «πως το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χτεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο ολλανδός υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βίεμπς ανέφερε πως η Ελλάδα «έκανε σαφές βήμα προς τα εμπρός με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο βλέπουμε πως οι θεσμοί είναι επικριτικοί απέναντι στο σχέδιο και τις ελλείψεις σε συγκεκριμένα στοιχεία, και το αποτιμούν πιο αδύναμο από όσο θα έπρεπε».

«Πρότασή τους είναι να αρχίσουμε τις διαβουλεύσεις μόνο αφού εκπληρωθούν περαιτέρω αυτοί οι όροι» είπε.

«Ταυτόχρονα, πολλές κυβερνήσεις, όπως και η δική μου, έχουν σοβαρές ανησυχίες για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα.»

» Πρέπει ξεκάθαρα να γίνει ένα βήμα που θα επιτρέψει την ύπαρξη εμπιστοσύνης με όλες τις πλευρές που θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση» τόνισε.

Ο κύπριος υπουργός Χάρης Γεωργιάδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος επαναλαμβάνοντας ότι πάγια θέση της Κύπρου είναι η παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης», γιατί «η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».

Ο Χ.Γεωργιάδης ανέφερε πως ο δρόμος «δεν είναι οι επιλογές του λαϊκισμού, των συνθημάτων και των άκρων», σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι μήνες «ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα».

«Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση των συναισθημάτων και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική» είπε.

Ο ιταλός υπουργός Πιερ Κάρλο Πάντοαν ανέφερε πως η συνεδρίαση «προβλέπεται μακρά αλλά σε εποικοδομητικό κλίμα».

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε συμφωνία σήμερα, αλλά για να κρίνουμε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα στήριξης» τόνισε, λέγοντας πως οι υπουργοί καλούνται «με ανοικτό μυαλό να δώσουν το πράσινο φως».

O σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζίμιρ είπε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ελληνικής πρότασης «θα ήταν αρκετό για το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος, αλλά όχι για τρίτο πρόγραμμα».

«Μεγάλο πρόβλημα» βλέπει ο Πήτερ Καζιμίρ στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως σημείωσε, σήμερα οι 19 υπουργοί θα αξιολογήσουν την ανάλυση που έκαναν οι θεσμοί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προβλέποντας ότι σ’ αυτό το σημείο θα υπάρχει «πρόβλημα».

Επίσης, ανέφερε πως υφίσταται ακόμα χάσμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα