Βήματα προόδου φαίνεται πως γίνονται στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς- σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή στα“Χ.Ν.” -μέσα στο 2018 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία δύο νέων τμημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων: τμήμα εξωσωματικής λιθοτριψίας και πυρηνικής ιατρικής, η δημιουργία των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επίσης όπως διαβάσαμε, έπειτα από την εξασφάλιση έκτακτης επιχορήγησης 400.000 ευρώ από το Υπ. Υγείας -μαζί με 100.000 ευρώ που θα δοθούν από ιδίους πόρους του Ιδρύματος- σχεδιάζεται η αντικατάσταση της κεντρικής αποστείρωσης η οποία είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. Προσπάθειες που δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς πως γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αναρωτιέται όμως κανείς αν είναι αυτά αρκετά, όταν το δημόσιο σύστημα έχει πληγεί τόσο πολύ από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει -και αυτή- η κυβέρνηση.
Διότι ενδεικτικά της κατάστασης είναι κάποια μικρά πράγματα, που δεν ανέφερε η Διοίκηση όπως: οι σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε απλά υλικά π.χ. φιλμ για ακτινογραφίες το οποίο δεν υπάρχει εδώ και 20 μέρες στο Νοσοκομείο (δεν υπήρχε μέχρι χθες που γράφονταν αυτές οι αράδες).
Τα… “ μπλακ άουτ” που επιφέρουν οι ξαφνικές διακοπές ρεύματος: προχθές το βράδυ υπήρξε πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση (ξαφνικές διακοπές ρεύματος) σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης. Ομως τι συνέβη στο Νοσοκομείο; Από ό,τι μάθαμε , το ρεύμα “έπεσε” τρεις φορές, μπλόκαραν τα μηχανήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν για πέντε ώρες οι εργαστηριακές εξετάσεις. Αφού γεννήτρια υπάρχει στο Νοσοκομείο πώς δικαιολογείται τέτοια καθυστέρηση;
Διαβάσαμε επίσης την ανακοίνωση του Διοικητή για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου υπάρχει πλέον δυνατότητα για επεμβάσεις χειρουργικής θώρακος, καθώς «για πρώτη φορά στα χρονικά του Γ.Ν. Χανίων θα πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις θώρακος». Μα είναι νέο, αυτό; Διότι για όσους θυμούνται καλά, στο Νοσοκομείο Χανίων λειτουργούσε από το 2007 μέχρι το 2011 τριτοβάθμια κλινική Θώρακος – Αγγείων με Συντονιστή Διευθυντή τον αγγειοχειρουργό Μάριο Μουστάρδα ο οποίος τότε στην συγκεκριμένη κλινική είχε αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά και προχωρήσει σε πρωτοποριακές επεμβάσεις, δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά.
Είδηση θα ήταν λοιπόν, να ξανά ανοίξει η Κλινική Θώρακος και Αγγείων και όχι το έλλειμμα να καλύπτει μία φορά το μήνα αγγειοχειρουργός από το Ηράκλειο.
Αφήνοντας για το τέλος, το μείζον θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ιατρικού προσωπικού: εκατοντάδες υπερωρίες, ένας όγκος περιστατικών που βγαίνει χάριν στο φιλότιμο νοσηλευτών και κυρίως ειδικευομένων γιατρών, αφού μόνιμες προσλήψεις πλέον δεν γίνονται.
Συνεπώς, πρόοδος γίνεται αλλά να παρουσιάζεται στη σωστή της βάση. Οχι για άλλο λόγο, απλά για να μη σταματά η απαίτηση διοίκησης και εργαζομένων για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας.