Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Προοπτικές ανάπτυξης μέσω του θρησκευτικού τουρισμού

«Ο θρησκευτικός τουρισμός θα δώσει τη δυνατότητα στον ξένο επισκέπτη να γνωρίσει την ψυχή της Κρήτης», τονίστηκε στο πλαίσιο Ημερίδας που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
«Πολλά πράγματα που δεν τα θεωρούμε πως είναι μέρος του θρησκευτικού τουρισμού, μπορούν να θεωρούνται ως τέτοια, όπως τα πανηγύρια, τα οποία αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του θρησκευτικού βίου για τους πιστούς της πατρίδας μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο εκ των εισηγητών της Ημερίδας, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η γιορτή του Πάσχα, οι Απόκριες και τα έθιμα που τις περιλαμβάνουν, ή τα Χριστούγεννα, για τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα μέρη μας είναι κάτι ασυνήθιστο και πρωτόγνωρο. Αρα, το να οργανώσουμε μία σειρά από ανθρώπους που σχετίζονται με τον τουρισμό και από την άλλη να βοηθήσουμε ανθρώπους που εκπροσωπούν την Εκκλησία, οργανώνοντας σωστά την υποδοχή, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει να δώσουμε ώθηση σε αυτόν τον τομέα, καθώς βοηθάει πολύ στο να αποδώσουμε ένα καινούργιο προϊόν που θα φέρει επιπλέον επενδύσεις και τουρίστες στην Ελλάδα», κατέληξε.

Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΩΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Από την πλευρά του, ένας ακόμη επίκουρος καθηγητής που έδωσε το παρών χθες στην Ημερίδα, ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, επεσήμανε τα βιώματα τα οποία εισπράττει ένας επισκέπτης σε ένα μέρος όπως η Κρήτη, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι όλα όσα μεταφέρει, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, τον καθιστούν αγγελιοφόρο.
«Οταν κάποιος αποφασίζει να επισκεφτεί ένα μέρος και να αποτελέσει μέρος της λατρείας που τελείται σε αυτό, στη συνέχεια γίνεται μέτοχος της ζωής που βιώνει η τοπική κοινωνία εκεί», τονίζει ο κ. Καραγιάννης, που είναι επίκουρος καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης εξήγησε ότι « οποιοσδήποτε επισκέπτεται τα προσκυνήματα στα Χανιά αντιλαμβάνεται την ζωή της Κρήτης, τις ομορφιές του τόπου, παράλληλα γίνεται μέτοχος του πολιτισμού της Κρήτης. Αυτό το πράγμα είναι πολύ σημαντικό, διότι πηγαίνοντας πίσω στην πατρίδα του κουβαλά πολλά στοιχεία τα οποία έχει συναντήσει».
Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός δεν αφορά μονάχα όσους είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, «αλλά όλους τους ετερόθρησκους και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταστήσουμε σαφές», όπως τόνισε, «γιατί η τρίτη ηλικία κυρίως, κάνει προσκυνηματικό τουρισμό και αφορά μονάχα κάποιες ώρες και σε περιορισμένο αριθμό μοναστηριών. Σκοπός μας», κατέληξε, «είναι να ανοίξουμε την αγορά και το πεδίο σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το θρήσκευμα του και να έρθει στην Κρήτη να γνωρίσει τα κειμήλια, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και ταυτόχρονα τον τρόπο ζωής».

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Τη χθεσινή Ημερίδα διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ Χανίων, με τον πρόεδρο, Κώστα Χριστινάκη, να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «υπάρχουν δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερη ανέλιξη της Κρήτης στην κατάταξη των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να εκμεταλλευτούν επαρκώς τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, μία από τις οποίες είναι ο θρησκευτικός τουρισμός».
Ακόμη, ο επίτιμος Εφορος Αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης, τόνισε ότι, «η Κρήτη έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ότι διασώζει ένα πολύ μεγάλο -το μεγαλύτερο- αριθμό από βυζαντινές τοιχογραφημένες εκκλησίες, όπως επίσης και άλλα θρησκευτικά μνημεία όπως τα μοναστήρια. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα είναι πολύ καλό να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο, όπως ήδη γίνεται, χωρίς οργάνωση βέβαια. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να οργανωθούν συγκεκριμένες πολιτιστικές διαδρομές και να υπάρξει μία συνεργασία της Εκκλησίας με την αρχαιολογική υπηρεσία, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των ίδιων των κατοίκων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα