Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Προοπτικές ανάπτυξης τοπικών επιχειρήσεων

Εφικτή είναι η ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα μέσα από την δικτύωση και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και νέους επιστήμονες, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίων με θέμα ” Τοπική Ανάπτυξη μέσω της Δημιουργικής Οικονομίας” που διοργάνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης στο ιστορικό καφέ Κήπος και στο ΚΑΜ, στα Χανιά μέσω του προγράμματος ” Ο πολιτισμός ως εργαλεία ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας. Η δράση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader.

Τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικευμένα στελέχη, συνεχίζονται αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στο Μουσείο Τυπογραφίας των Χανιώτικων νέων, στο ΒΙΟΠΑ, με αξιόλογες εισηγήσεις, ενημερώσεις και συζητήσεις για την στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και την αύξηση απασχόλησης των νέων. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπροσώπους από πολιτιστικές επιχειρήσεις, δημόσια- ιδιωτικά μουσεία, πινακοθήκες, χώρους πολιτισμού, επιχειρηματίες στον χώρο της μουσικής, εικαστικών, κεραμικής κ.α
Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων που έγιναν σήμερα το πρωί στο ιστορικό καφέ Kήπος, υπήρξε ενημέρωση και ακολούθησε συζήτηση για την δικτύωση και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα του δημιουργικού τομέα ενώ το απόγευμα στο ΚΑΜ έγινε συζήτηση για την ανάπτυξη και την στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στους πολιτιστικούς και δημιουργικούς κλάδους από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, αναφέρθηκε στην σημασία του προγράμματος ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας καθώς υλοποιεί σειρά δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου της Διαπεριφερειακής συνεργασίας Νήσων Περίπλους.
Συντονιστής του προγράμματος είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ενώ τον σχεδιασμό έχει κάνει η Δήμητρα Καμπέλη, συντονίστρια της συνεργασίας Νήσων Περίπλους.
Όπως επισημάνθηκε μέσα από το πρόγραμμα Επανεκκίνησης των επιχειρήσεων του Υπ. Ανάπτυξης, χρηματοδοτούνται πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες με συνολικό προϋπολογισμό 3,8 δις ευρώ.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Μιλώντας για την δικτύωση ως εργαλείο βιώσιμης επιχειρηματικότητας ο Δρ Μηχ. Παραγωγής και Διοίκησης, επιστημονικός συνεργάτης Πολυτεχνείου Κρήτης και ΟΑΚ Χαράλαμπος Λίτος ανέφερε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δυναμικής του κλάδου της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας, ειδικά των πολύ μικρών- μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με τομείς δημιουργικούς ή πολιτιστικούς, ώστε να λειτουργήσουν σε επιχειρηματικά πρότυπα προκειμένου να είναι βιώσιμα, οικονομικά αειφόρα και οικονομικά ανεξάρτητα, συνεισφέροντας έτσι στην οικονομία της χώρας, στην απασχολησιμότητα αλλά και στη διασύνδεση με τον τουρισμό. Ένα βασικό αντικείμενο για να επιτευχθεί αυτό είναι η δικτύωση αυτών των επιχειρήσεων που θα έχει για αυτές πολλαπλασιαστικά οφέλη. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν αρκεί να καταθέσεις τεκμηριωμένες προτάσεις- μελέτες προς τους φορείς, τα υπουργεία που χρηματοδοτούν αυτά τα έργα».
Από την πλευρά της η Μάγια Σπανουδάκη, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στόχος είναι «να αναδείξουμε ότι υπάρχουν προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης μέσα από τις νέες τεχνολογίες και την δικτύωση. Διότι έτσι μπορούμε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας μέσα από μικρο-επιχειρηματικότητα όλων των κατηγοριών. Υπάρχουν προγράμματα. Εμείς προσπαθούμε να ”μεταφέρουμε” τα προγράμματα αλλά και τα εργαλεία όπως η δικτύωση, το διαδίκτυο, το marketing, μέσα από τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει τοπική ανάπτυξη».
Η ίδια εξήγησε ότι δράσεις απευθύνονται σε επιχειρηματίες, νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες από τους τομείς των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, και συγκεκριμένα: ΜΜΕ, σχεδιαστές, παραγωγούς ψηφιακού υλικού- εφαρμογών-ιστοσελίδων-λογισμικού έξυπνων συσκευών, σκιτσογράφους, εικονογράφους, δημιουργούς animation, αρχιτέκτονες, εκπροσώπους από πολιτιστικές επιχειρήσεις, δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, πινακοθήκες, χώρους πολιτισμού, επιχειρηματίες στο χώρο της μουσικής, εικαστικών, κεραμικής κ.α που εδρεύουν στις περιοχές παρέμβασης του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιριών νησιωτικής Ελλάδος.
Για τα εργαλεία ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στο χώρο του πολιτισμού μίλησε η κα Ειρήνη Κομνηνού από το Υπ. Πολιτισμού ενώ για την σημασία των τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας η κα Μόνικα-Νίκη Τσιλιμπέρδη από το Υπ. Πολιτισμού.
Επίσης για τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης ως καλή πρακτική μίλησε ο ιδιοκτήτης του Ιστορικού καφέ Κήπος και η ειδική συνεργάτης των Γεν. Αρχείων του Κράτους, Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης Ζαχαρένια Σημανδηράκη.
CLUSTERS, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στο πλαίσιο των απογευματινών εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΑΜ έγινε αναφορά στα συμπεράσματα μελέτης στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ που αφορούσε ένδεκα Αναπτυξιακές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, με ανάλυση του πολιτιστικού αποθέματος κάθε περιοχής και προτάσεις για νέα καινοτόμα πολιτιστικά προϊόντα και εργαλεία δικτύωσης για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain Μιχάλης Σπανός ο οποίος μίλησε για την στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω της δικτύωσης «στο πλαίσιο της μελέτης χαρτογραφήσαμε το πολιτιστικό προϊόν ένδεκα νησιώτικων περιοχών, τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και τα σημεία που χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση για δημιουργία πολιτιστικού προϊόντος. Αναδείχθηκε η σημασία της στρατηγικής για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, με συγκεκριμένες προτάσεις και εργαλεία για την δημιουργία νέων πολιτιστικών επιχειρήσεων, πάντα με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό σημαντική είναι η συνεισφορά του δημόσιου τομέα όσο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και η σύμπραξη δράσεων επιχειρήσεων όπως clusters δηλαδή συνεργατικότητα ομοειδών επιχειρήσεων, πολιτιστικές θερμοκοιτίδες, δηλαδή περιοχές μέσα στην ίδια πόλη ή δήμο όπου θα ενισχύεται η πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Το αυριανό πρόγραμμα των εργαστηρίων στο Μουσείο Τυπογραφίας

Το εργαστήριο που θα διαρκέσει από τις 10.00- 14.00 το μεσημέρι και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας στο ΒΙΟΠΑ, περιλαμβάνει εισηγήσεις, ενημέρωση, συζήτηση για στήριξη βιώσιμης επιχειρηματικότητας και αύξηση της απασχόλησης των νέων. Απευθύνεται σε εκπροσώπους από πολιτιστικές επιχειρήσεις, δημόσια- ιδιωτικά μουσεία, πινακοθήκες, χώρους πολιτισμού, επιχειρηματίες στον χώρο της μουσικής, εικαστικών, κεραμικής κ.α
Περιλαβάνει ομιλίες από:
• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Αμαλία Κωτσάκη, επ. Καθηγήτρια Πολυτεχνείο Κρήτης, πρόεδρος ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ ”Δίκτυα Πολιτισμού. Πολλαπλές προσεγγίσεις και αναγνώσεις”.
• Ειρήνη Κομνηνού, Υπουργείο Πολιτισμού ” Εργαλεία ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στο χώρο του πολιτισμού”
• Κωνσταντίνος Καρμπέρης, ΚΕΡΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ&ΑΝΑΠΤΥΞΗ
“Στήριξη τοπικής ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού: πολιτιστικές θερμοκοιτίδες ”
•Παναγιώτης Ιγνατιάδης, ΙΤΕ/Πράξη Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης
”Ευκαιρίες χρηματοδότησης πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων στο χρηματοδοτικό σχέδιο ΕΥΡΩΠΗ 2020”
•Θάνος Παράσχος, CEO iprovidenow LTD ” Το ηλεκτρονικό επιχειρείν στην υπηρεσία της δημιουργικής οικονομίας.
• Έλια Κουμή, Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη,
”Ξενάγηση στο Μουσείο΄΄.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα