Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Προοπτικές για γαστρονομικό τουρισμό

«Τα χαρακτηριστικά του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης μπορούν να αποτελέσουν  πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού». Αυτό τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον τουρισμό, που έγινε στον Πλατανιά, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του  Μ.Α.Ι.Χ. Αριστείδης Σταματάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η χανιώτικη ντομάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικές  ουσίες, που δεν τις συναντάμε σε ντομάτες που παράγονται π.χ. στη Βόρεια Ευρώπη. Επίσης το υφάλμυρο νερό στην περιοχή των Φαλασάρνων κάνει τα φυτά να παράγουν πολύ ποιοτικά προϊόντα, που, αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορούν να γίνουν σύμμαχοί μας στην ανάπτυξη του γαστρονομικού   τουρισμού μας. Θα μπορούσε, λοιπόν, να δημιουργηθεί μία καμπάνια με τίτλο “Ελάτε να γευτείτε ό,τι πιο ποιοτικό υπάρχει στην Ευρώπη”».
Στην ομιλία του με θέμα “Κρητική γαστρονομία – καινοτόμο εργαλείο αναβάθμισης τουριστικού προϊόντος”   ο chef του Μ.Α.Ι.Χ. και πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής  Γαστρονομίας Γιάννης Αποστολάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44%  των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρούν το φαγητό και γενικότερα τα τοπικά καλούδια, όπως το κρασί, ως ένα από τα σημαντικά κριτήρια του τόπου που θα επισκεφτούν. Ωστόσο, ο γαστρονομικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί στην Κρήτη σύμφωνα με τις δυνατότητες και τη φήμη που διαθέτει καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες τον προβάλλουν, αλλά ελάχιστες τον εφαρμόζουν καθώς υπάρχει ο φόβος του κόστους». Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε επίσης ότι «ο γαστρονομικός τουρίστας, που μεσουρανεί στη μεσογειακή τουριστική αγορά και επιφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη στις γείτονες μεσογειακές χώρες, ελάχιστα έχει απασχολήσει στην Κρήτη τους επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους. Δεν εκμεταλλευόμαστε τον θησαυρό που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας σαν εργαλείο ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στην Κρήτη».
Ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε στην ομιλία του ακόμα ότι «με καλά συντονισμένες ενέργειες απ’ όλους τους φορείς, η Κρήτη μπορεί να αναδειχτεί σε μητρόπολη της μεσογειακής διατροφής. Για να γίνει αυτό απαιτείται σοβαρή προσπάθεια και συνειδητοποίηση της ανάγκης να δημιουργηθούν νέα πρότυπα εστίασης από τη βάση μέχρι την κορυφή της τουριστικής βιομηχανίας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να επανασχεδιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Είναι πιστεύω η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει η συνεργασία με πολλούς φορείς προκειμένου, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, στοιχεία που πλέον δεν αρκούν, να δούμε και το κομμάτι που αφορά τον πολιτισμό μας, τα προϊόντα, την κουλτούρα μας, ακόμα και σε θέματα διατροφής προκειμένου αυτό να μας διαφοροποιήσει, να μας αναδείξει και να προσθέσει περισσότερα στοιχεία ως τουριστικό προορισμό».
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, σε σύντομη δήλωσή του, τόνισε ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι θα πρέπει τελικά να αποκτήσουμε μια σοβαρή παραγωγή πρωτογενών προϊόντων, τα οποία θα συνδυαστούν με τον τριτογενή τομέα και τον τουρισμό, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να βρει τελικά τον δρόμο της. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγουμε π.χ. λεμόνια και  κρεμμύδια από το εξωτερικό».
Από την πλευρά του το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής, Θεοχάρης Παταργιάς, τόνισε ότι «αν υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία   του Ε.Α.Π. με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο τουριστικό κομμάτι, μόνο οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα