Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Προοπτικές για το τουριστικό προϊόν του Νομού Χανίων

Προοπτικές για το τουριστικό προϊόν του Νομού Χανίων δημιουργεί η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και την γαστρονομία. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συνάντησης με θέμα την ολοκλήρωση της διακρατικής συνεργασίας MEDEAT που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
Η πρώτη θεματική ενότητα είχε ως θέμα: “Ανάπτυξη Τουριστικού Προϊόντος μέσω του πολιτισμού (γαστρονομικές διαδρομές) και η δεύτερη: “Εκπαίδευση και γαστρονομία. Οι δράσεις του MEDEAT στην εκπαίδευση”.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, Συντονίστρια Leader Σοφία Μιχάκη, επεσήμανε ότι στη διακρατική συνεργασία MEDEAT συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ενώ ο τίτλος του προγράμματος είναι γαστρονομικές περιπλανήσεις και πολιτισμός των γεύσεων. «Είναι μια πρώτη προσπάθεια να συνδέσουμε τον τουρισμό με την γαστρονομία. Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του διακρατικού σχεδίου που κλείνει στις 31/12. Από την εμπειρία μας και την εξέλιξη αυτού του προγράμματος, θα ετοιμαστούμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο» σημείωσε.
Όπως εξήγησε η κα Μιχάκη, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος « φτιαχτήκανε κάποιες πολιτιστικές διαδρομές, δηλαδή στην Κρήτη φτιαχτήκανε 7 διαδρομές πολιτισμού των γεύσεων. Μαζέψαμε από τις περιοχές του προγράμματος το Leader που απευθύνεται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, χαρακτηριστικά δείγματα γαστρονομίας και τα ”παντρέψαμε” με τον πολιτισμό της γύρω περιοχής, και έτσι φτιάξαμε κάποιες διαδρομές όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και τον πολιτισμό και τις γεύσεις. Στα Χανιά έχουμε δύο τέτοιες διαδρομές. Παράλληλα βάλαμε μέσα σε όλο αυτό το πακέτο και εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν τα δημοτικά σχολεία, για να ενεργοποιήσουμε τους μικρούς μαθητές στην τοπική γαστρονομία και στον παραδοσιακό, υγιεινό τρόπο διατροφής».
Μιλώντας για τις πολιτικές ανάπτυξης Τουριστικού Προϊόντος, η κα Μάγια Σπανουδάκη από τον ΟΑΚ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό/ πρόταση των δύο γαστρονομικών διαδρομών στο Νομό Χανίων και επεσήμανε ότι «η μία διαδρομή βρίσκεται στον ορεινό Αποκόρωνα διασχίζοντας το Βάμο μέχρι τα οινοποιεία της περιοχής και η άλλη στον δήμο Πλατανιά η οποία καταλήγει στη περιοχή του Βοτανικού πάρκου, μιας και είναι υποχρεωτικό να πρόκειται για περιοχές Leader όπως ο δήμος Αποκόρωνα, ο δήμος Πλατανιά και ορεινές περιοχές του δήμου Χανίων π.χ Κεραμειά κ.α. Πρόκειται για διαδρομές που υπογραμμίζουν την ομορφιά της φύσης και περιοχές που ”κρατάνε” ακόμα την παραδοσιακή γεύση».
Το πιο σημαντικό, όπως υπογράμμισε η κα Σπανουδάκη είναι ότι « οι γαστρονομικές διαδρομές είναι μία από τις βασικές πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης για το 2014- 2020».


Στις διατροφικές προτιμήσεις των αλλοδαπών τουριστών αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Δρ Γιώργος Ατσαλάκης που παρουσίασε δεδομένα από παλαιότερη έρευνα για τον γαστρονομικό τουρισμό που εκπόνησαν το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης- Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής και Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης. Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, η παραδοσιακή γαστρονομία είναι η δεύτερη επιλογή των ξένων επισκεπτών – μετά το φυσικό τοπίο- στο Νομό Χανίων.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές γεύσεις από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παλαιών Ρουμάτων ” Η Αρχόντισσα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα