Ένα ανεκτίμητο δώρο προς την τοπική κοινωνία αποτελεί το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης που εκτείνεται σε μια προστατευόμενη έκταση 300 στρεμμάτων στα Χανιά, πίσω από τους τάφους των Βενιζέλων.
Στον χώρο αυτό φυτά, αυτοφυή και μη, μικρά άγρια ζώα και πουλιά συνυπάρχουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση παρά μόνο με σκοπό την παρατήρηση και μελέτη τους.Την ιδέα της δημιουργίας του Πάρκου είχε το 1994 ο τότε πρύτανης του Πολυτεχνείου, καθηγητής Γιάννης Φίλης που σχεδίασε και ανέπτυξε το Πάρκο ενώ έως το 2017 υπήρξε διευθυντής του.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το Πάρκο μάλλον έχει μείνει στάσιμο και δεν έχουν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες που έχει.
Κι αυτό ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης διαθέτει Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος της οποίας οι φοιτητές κάλλιστα θα μπορούσαν να κάνουν εκεί μέρος των εργαστηρίων- ασκήσεων τους ή ακόμη και να το λειτουργούν εθελοντικά στο πλαίσιο των μαθημάτων τους. Πώς και δεν το σκέφτηκε αυτό η Πρυτανεία του Ιδρύματος ή η Κοσμητεία της συγκεκριμένης Σχολής;
Για παράδειγμα:
• Το πηγάδι στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου καθώς υπάρχει μάθημα επιλογής για την εξυγίανση σε υδάτινα οικοσυστήματα και υδάτινους πόρους. Δεν θα μπορούσε να γίνει μια μελέτη ώστε να βρεθεί το νερό, να γίνει πόσιμο ( εάν δεν είναι) ή αντίστοιχα να μελετηθεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί;
• Το θερμοκήπιο που με παρακείμενο εργαστήριο για ξενικά είδη φυτών στο Πάρκο δεν λειτουργούν . Μάλιστα στο Πολυτεχνείο έχει δημιουργηθεί νέο θερμοκήπιο για τις ανάγκες ενός πειράματος που γίνεται από δύο συνεργαζόμενες σχολές: Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Το νέο θερμοκήπιο στο Πολυτεχνείο δημιουργήθηκε με την αιτιολογία πως το θερμοκήπιο του Πάρκου παραπαίει, κάτι που όμως, όπως φαίνεται στη φώτο, δεν ισχύει. Το θερμοκήπιο του Πάρκου φαίνεται λειτουργικότατο και μάλιστα σύμφωνα με φοιτητές Μηχανικούς Περιβάλλοντος είναι καλύτερο από το καινούργιο!
• Κάθε φυτό έχει επεξηγηματική πινακίδα ακόμη και με την λατινική του ονομασία , κάτι που είθισται για την καλύτερη επικοινωνία των επιστημόνων. Βέβαια πολλά από τα φυτά του Πάρκου δυστυχώς έχουν ξεραθεί, αφού πιθανόν δεν φροντίζονται επαρκώς.
Η δημιουργία του πάρκου χλωρίδας και πανίδας ήταν πολύ σωστή απόφαση!
Τώρα αν το Πολυτεχνείο δεν το αξιοποίησε τόσα χρόνια είναι ζήτημα που πρέπει να ερωτηθεί το Πολυτεχνείο!