Προορισμός για Ευρωπαίους φοιτητές και νέους επιστήμονες έγιναν αυτό το καλοκαίρι τα Χανιά λόγω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.). Το πρόγραμμα αποτέλεσε πόλο έλξης για φοιτητές από διάφορες χώρες. Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου, σε ανακοίνωσή τους, «οι φοιτητές ERASMUS στο Μ.Α.Ι.Χ. το φετινό καλοκαίρι προέρχονται από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρο, Φινλανδία, Ρουμανία, Τουρκία και Βουλγαρία. Οι φοιτητές ρωτήθηκαν σχετικά με το τι τους παρακίνησε να ζητήσουν να εργαστούν μέσω ERASMUS στο Μ.Α.Ι.Χ., τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και αν θα συνιστούσαν το Μ.Α.Ι.Χ. σε πιθανές ανταλλαγές φοιτητών ERASMUS».
«ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»
Η Ralitsa Cholakova από τη Βουλγαρία εργάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Μ.Α.Ι.Χ. «Οταν άρχισα να ψάχνω για μια θέση πρακτικής, βρήκα το Μ.Α.Ι.Χ. και αμέσως ενδιαφέρθηκα. Οχι μόνο υπήρχε μια προσφορά για μια θέση εργασίας που ήθελα, αλλά ήταν επίσης σχετική με τις σπουδές μου: Διεθνή Διοίκηση Φιλοξενίας και Τουρισμού. Η εργασία μου στο συνεδριακό κέντρο μέχρι τώρα μου έχει δώσει πολλές πολύτιμες εμπειρίες και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη. Η πιο πολύτιμη εμπειρία είναι να δουλεύεις με πολλούς ανθρώπους, που δεν είχα βιώσει πριν έρθω στο Μ.Α.Ι.Χ. Επί το πλείστον εργάστηκα στην υποδοχή επισκεπτών, τους συνόδευα στα δωμάτιά τους και έδινα πληροφορίες σχετικά για τον τόπο και την περιοχή. Χάρη στο Μ.Α.Ι.Χ. έχω την ευκαιρία να βιώσω αυτή την εμπειρία και το καλύτερο από όλα ήταν τα συγχαρητήρια που έχω λάβει. Θα σύστηνα σίγουρα το Μ.Α.Ι.Χ. σε άλλους φοιτητές, διότι όλα ήταν πραγματικά υπέροχα και οι άνθρωποι ευγενικοί, γεγονός που έκανε το εργασιακό περιβάλλον πιο ευχάριστο. Ενιωσα πολύ αποδεκτή στον εργασιακό χώρο και δεν μπορώ να είμαι πιο ευγνώμων σε όλους όσους μου φέρθηκαν καλά κατά τη διάρκεια της διαμονής μου. Η φιλοξενία που έζησα στην Κρήτη είναι απίστευτη».
«ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ»
Ο Guillaume Bragagnolo από τη Γαλλία απασχολείται στο Παρατηρητήριο Τουρισμού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Επρεπε να βρω ένα Ινστιτούτο στο εξωτερικό προκειμένου να επικυρώσω τη διεθνή κινητικότητά μου. Δεν θα μπορούσα να αντέξω οικονομικά αν έβγαινα από την Ευρώπη. Αλλά ήθελα επίσης να βρω ένα μέρος όπου θα μπορούσα να απολαύσω τις καλοκαιρινές μου διακοπές και η Κρήτη έμοιαζε σαν τέλεια επιλογή. Αλλοι φοιτητές από τη σχολή μου μού συνέστησαν το Μ.Α.Ι.Χ. και έτσι ήμουν ευτυχής που έγινα αποδεκτός εδώ. Η πιο πολύτιμη εμπειρία μου μέχρι στιγμής είναι οι γνωριμίες που έχω κάνει εδώ. Γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα και παθιασμένα άτομα από όλο τον κόσμο και νιώθω πολύ προικισμένος και τυχερός να βιώσω αυτό, μέσα από την ευκαιρία να εργαστώ στο Μ.Α.Ι.Χ. Επίσης ερωτεύτηκα τον κρητικό τρόπο ζωής. Μου έκανε καλό να έρθω σε μια ξένη χώρα που δεν διαθέτει δυτικά ορόσημα – ωρίμασα σαν άνθρωπος. Είχα την ευκαιρία να ενισχύσω τις γνώσεις μου στα αγγλικά και ήταν μεγάλο όφελος για μένα, αφού έκανα γρήγορη πρόοδο. Είχα επίσης την ευκαιρία να επισκεφτώ το νησί και θα γυρίσω σπίτι μου με πολλές αξέχαστες αναμνήσεις που θα μοιραστώ με τους φίλους και την οικογένειά μου. Θα έρθω και πάλι εδώ σίγουρα και βεβαία θα ήθελα να συστήσω το Μ.Α.Ι.Χ. σε δυνητικούς υποψηφίους στο Πανεπιστήμιό μου, λόγω της καταπληκτικής εμπειρίας που έζησα εδώ».
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»
Η Huong Nguyen σπουδάζει στη Φινλανδία. Εργάστηκε στον Βοτανικό Κήπο του Μ.Α.Ι.Χ. «Οι λόγοι για την επιλογή μου να έρθω στο Μ.Α.Ι.Χ. ήταν για την πρακτική εκπαιδευτική εμπειρία, διότι είναι υποχρεωτική στις σπουδές μου. Αποφάσισα να ψάξω για ένα Ινστιτούτο μέσω του ERASMUS. Σπουδάζω Μηχανικός Περιβάλλοντος και δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα πρακτικής εξάσκησης σε αυτό τον τομέα. Ετσι ήμουν τυχερή που βρήκα κάτι στο Μ.Α.Ι.Χ. Δεδομένου ότι δεν έχω επισκεφτεί άλλες χώρες της Μεσογείου ή της Νότιας Ευρώπης, ήμουν πρόθυμη να έρθω εδώ, ειδικά αφού είχα ακούσει τόσα πολλά καλά λόγια για την ομορφιά της Ελλάδας. Το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες ήταν επίσης ένας άλλος παράγοντας που με έπεισε να έρθω εδώ. Η πιο πολύτιμη εμπειρία που είχα στο Μ.Α.Ι.Χ. είναι να γευτώ την ελληνική φιλοξενία και την απίστευτη φιλικότητα και εξυπηρετικότητα των ανθρώπων εδώ. Κάθε φορά που ήμουν προβληματισμένη ή ζητούσα βοήθεια, οι άνθρωποι με βοήθησαν χωρίς δισταγμό. Ολα μου τα προβλήματα λύθηκαν με την καλοσύνη των ανθρώπων. Εδειξαν απίστευτη υπομονή με όλα τα αιτήματά μου.
Η προϊστάμενη μου εδώ μου άφησε επίσης πολύ καλή εντύπωση. Μου επέτρεψε να εργαστώ στον Βοτανικό Κήπο του Μ.Α.Ι.Χ. με τον δικό μου ρυθμό. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να συστήσω ανεπιφύλακτα το Μ.Α.Ι.Χ. για μια θέση εργασίας μέσω του ERASMUS. Το Μ.Α.Ι.Χ. προσφέρει σε όλους τους φοιτητές την ευκαιρία να έχουν μια καταπληκτική εμπειρία με ανοιχτές αγκάλες.
Πιστεύω, επίσης, ότι όλες οι επισκέψεις που οργανώνονται από το Μ.Α.Ι.Χ. για τους φοιτητές προσφέρουν μια πραγματική ευκαιρία να γνωρίσουμε το όμορφο τοπίο και τη φύση της Κρήτης και το εκτιμώ αυτό πάρα πολύ. Το φαράγγι της Σαμαριάς θα μου μείνει αξέχαστο». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί θετικοί λόγοι για να γίνει η Κρήτη ένας προορισμός υψηλής ζήτησης για τους φοιτητές της Ευρώπης. Είναι το ιδανικό μέρος για εξειδικευμένες σπουδές υψηλού επιπέδου, αλλά και θερμές ηλιόλουστες διακοπές όλο τον χρόνο. Είναι επίσης ένας οικονομικός προορισμός που ταιριάζει στην οικονομική δυνατότητα των περισσότερων ανθρώπων.
Το γεγονός αυτό ιδίως καθιστά το Μ.Α.Ι.Χ. μια πολύ ελκυστική επιλογή για τους νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Το Μ.Α.Ι.Χ. συνδυάζει ευκαιρίες πρακτικής και σπουδών σε ένα πολύ ελκυστικό περιβάλλον, κοντά στη φύση, σε ένα τοπίο που διαφέρει από τα δυτικά πρότυπα. Πάνω απ’ όλα είναι η ελληνική φιλοξενία που κάνει το Μ.Α.Ι.Χ. και τα Χανιά σαν ένα δεύτερο σπίτι για τους νέους που ζουν μακριά από τη δική τους οικογένεια». Το Μ.Α.Ι.Χ. προσφέρει διετή μεταπτυχιακά προγράμματα για σπουδές που οδηγούν σε Master of Science (M.Sc.), αναγνωρισμένα από όλα τα Πανεπιστήμια και το ΔΟΑΤΑΠ.
Λεπτομέρειες για αιτήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.maich.gr/admissions/conditions_for_admission Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι ένα ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM) και φιλοξενεί ένα από τα τέσσερα Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα (MΑΙs), τα οποία βρίσκονται στο Μπάρι – Ιταλία, Μονπελιέ – Γαλλία, Σαραγόσα – Ισπανία και τα Χανιά – Ελλάδα, το οποίο ήταν το τελευταίο Μ.Α.Ι. που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1985. Το CIHEAM ιδρύθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία του Ο.Ο.Σ.Α. και του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 21 Μαΐου 1962 και πλέον περιλαμβάνει δεκατρείς χώρες: Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Μάλτα, Τυνησία, Αλγερία, και Μαρόκο. Κάθε Μ.Α.Ι. επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δικής του ειδικής ερευνητικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση, προηγμένη έρευνα και συνεργασία.