Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Πρόωρο τέλος στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη;

» Ενημέρωση για τις εξελίξεις ζητά ο Κρίτων Αρσένης

Στη βουλή έρχεται ξανά το ζήτημα των υδρογονανθράκων της Κρήτης, με επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μέσω της οποίας ζητά ενημέρωση για τις εξελίξεις, μετά τις πληροφορίες για αποχώρηση όλων των εταιρειών – επενδυτών.

Ο βουλευτής Κρίτωνας Αρσένης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, σύμφωνα με δημοσιεύματα η κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποχωρεί από τα 2 θαλάσσια “οικόπεδα” νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Υπενθυμίζει δε ότι είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Ισπανικής Repsol, της Ιταλικής Edison, των ΕΛΠΕ από τα υπόλοιπα “οικόπεδα”.
Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, «η κοινοπραξία βάσει των συμβάσεων μίσθωσης (Ν. 4631/2019 ΦΕΚ 156/Α/10.10.2019 και Ν.4628/2019 ΦΕΚ 153/Α/10.10.2019) είχε 3 χρόνια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, να προχωρήσει στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα. Όμως σύμφωνα με το «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)  δεν προβλέπεται για φέτος τον χειμώνα η διενέργεια σεισμικών ερευνών. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι έρευνες γίνονται στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου προκειμένου να μη διαταράσσεται η αναπαραγωγή των θαλάσσιων θηλαστικών της περιοχής και με δεδομένο ότι το χρονικό παράθυρο για την κοινοπραξία κλείνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η απόφαση ισοδυναμεί με πρόωρο τέλος για τις έρευνες στην Κρήτη».
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, θεωρεί πως «οι ενέργειες που ακολούθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατά τη διαδικασία ρύθμισης και ελέγχου των αναφερόμενων δραστηριοτήτων σε αρκετές περιπτώσεις ακροβατούν επί των ορίων της νομιμότητας. Ενδεικτικά σημεία:
•Θεωρεί ότι επειδή οι δισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές /διασκοπήσεις δεν περιλαμβάνονται στην κατηγοριοποίηση της Υ.Α. ΔΙΠΑ/οικ. 37674/2016 (Β ́2471), άρα δεν απαιτείται και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
•Υπέκυψε στις απαιτήσεις της κοινοπραξίας να ελέγχει η ίδια τον εαυτό της (με τις Μονάδες Περιβάλλοντος “για την πρόληψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων”).
•Θεωρεί μεγάλη την απόσταση των 5 χλμ. ανάμεσα στο οικόπεδο εξόρυξης και στην θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura και επιχείρησε έτσι να αποφύγει την διαδικασία της Δέουσας Εκτίμησης κατά παράβαση του άρθρου 10 παρ. 5 του Ν. 4014/2011 και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Ο ίδιος επικαλείται συνέντευξη του κ. Δένδια στις 21.4.2021 όπου ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε: «από οικονομικής απόψεως δεν ‘βλέπω’ την Ελλάδα να γίνεται μια ελαιοπαραγωγός χώρα. Και με όλο τον σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα, είναι ένας παράδεισος επί γης. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού».
Βάσει τον παραπάνω, ο κ. Αρσένης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα:
«•Τι περιλαμβάνεται στο «αναθεωρημένο workplan» που κατέθεσε η κοινοπραξία στην ΕΔΕΥ; Τι αναφέρει σε σχέση με τις σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια «οικόπεδα» νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης;
•Όπως προκύπτει από τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών αλλά και αντίστοιχες του πρωθυπουργού, η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια ζημιογόνος δραστηριότητα από οικολογική και οικονομική άποψη. Δεσμεύεται να προχωρήσει στην ακύρωση των 12 συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης  υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες;».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα