Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Προώθηση του ελαιολάδου

Η προώθηση κατανάλωσης ελαιολάδου αντί των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης καθώς και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα είναι μερικοί από τους κύριους στόχους της εκστρατείας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης(Σ.Ε.ΔΗ.Κ.).
Xθες σε αίθουσα εκδηλώσεων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου  Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: “Ευαισθητοποίηση της νεολαίας – Ελιά και λάδι, γεύση – υγεία, πολιτισμός” με τη συμμετοχή των 8ου, 14ου, 25ου,  28ου και 1ου Νηπιαγωγείων Χανίων στη διάρκεια της οποίας τα νήπια παρουσίασαν διάφορα δρώμενα, ενώ στην είσοδο είχαν αναρτηθεί ζωγραφιές και κατασκευές των παιδιών με θέμα το ελαιόλαδο.
Απονεμήθηκαν βραβεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εθελοντική τους συμμετοχή, ενώ για τους γονείς έγινε μία ξεχωριστή ενημέρωση από τον καρδιολόγο Μιχάλη Μπονατάκη, ο οποίος μίλησε για το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια στη διατροφή των ενηλίκων και των παιδιών.
1Στην έναρξη της εκδήλωσης ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Νίκος Μιχελάκης στην ομιλία του τόνισε ότι «οι στόχοι της εκστρατείας μας είναι η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την υγιεινή γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου, τη βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού καθώς και η προτίμηση των τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση απασχόλησης στο νησί».
Ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι «είμαστε μία χώρα που παράγει καλό λάδι και υπερηφανευόμαστε ότι είναι το καλύτερο από πλευράς ποιότητας στον κόσμο. Δεν μπορούμε όμως αυτή τη στιγμή να μιλάμε για ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού, αφού οι τουρίστες που έρχονται στον τόπο μας τούς προσφέρουμε τη λεγόμενη Κρητική διατροφή με σπορέλαια.

ΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
«Υπάρχει μία γενικευμένη τάση των επιχειρήσεων εστίασης να χρησιμοποιούν στα φαγητά τους -ιδίως στα τηγανιτά- σπορέλαια αντί για ελαιόλαδο. Από τους 50 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου στις κουζίνες στους χώρους εστίασης, πάνω από το 70% στα τηγανιτά φαγητά είναι σπορέλαια. Ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούν σπορέλαια οι επιχειρήσεις λένε ότι είναι φτηνότερα, όταν τα αγοράζεις. Θα μπορούσαν όμως να κερδίσουν περισσότερα, αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο, αφού στα χιλιάδες ερωτηματολόγια που απάντησαν οι ξένοι λένε ότι θέλουν να πληρώσουν 0,50 με 1 ευρώ παραπάνω στη μερίδα, όταν είναι βέβαιοι ότι τα φαγητά παρασκευάζονται με τη χρήση ελαιολάδου».
«Από έρευνα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία γενικευμένη χρήση των σπορελαίων στα καταστήματα εστίασης, ιδίως στο τηγάνισμα, αλλά και επαναχρησιμοποίηση αυτών. Να σημειώσω ότι τα σπορέλαια έχουν και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αφού παρασκευάζονται με καθαρά χημικούς τρόπους απ’ τους καρπούς. Η κατανάλωση σπορελαίων από παιδιά έχει τεκμηριωθεί πως συνδέεται με το άσθμα, ενώ η δράση των καρκινογόνων ουσιών των λαδιών αυτών αυξάνει τους κίνδυνους για τα παιδιά».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ
«Με πρόταση τώρα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους εστίασης του είδους των λαδιών που χρησιμοποιούνται σε κάθε φαγητό με διαφοροποίηση έστω της τιμής. Ετσι οι καταναλωτές θα επιλέγουν, αν τα φαγητά που παραγγέλνουν θα είναι με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Ωστόσο, έλεγχοι δεν γίνονται και η διάταξη δεν εφαρμόζεται. Απαιτούνται δράσεις και αντιδράσεις ελαιουργικών και κοινωνικών φορέων και επίσημες θέσεις και διαβήματα για τη χρήση σπορελαίων στη μαζική εστίαση καθώς και υποχρεωτική αναγραφή στους καταλόγους. Στις δράσεις θα πρέπει να συμμετάσχουν Συνεταιρισμοί, τυποποιητές, σύλλογοι ξενοδόχων, εστιατορίων, ελαιουργεία και συνδικαλιστές. Επίσης επιστημονικοί φορείς, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί σύλλογοι και Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών, Σύλλογοι Γονέων κ.ά.».

ΔΡΑΣΕΙΣ
2«Προχωρήσαμε στην έκδοση ενός βιβλίου για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α’ Δημοτικού και ενός ακόμη για μεγαλύτερα παιδιά.
Επίσης στην έκδοση παιδικών βιβλίων στα Αγγλικά και τη διάθεσή τους σε παιδιά τουριστών, ενώ προχωράμε στην παραγωγή ψηφιακού υλικού για e-book, CD και διαδικτυακών παιχνιδιών. Παράλληλα θα πραγματοποιούμε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με Δήμους και σχολεία».
«Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο  Σ.Ε.ΔΗ.Κ. είναι σημαντικές, γιατί έτσι θα μπορούμε να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές  την αγάπη για το ελαιόλαδο, που ως γνωστό στο νησί μας υπάρχει εν αφθονία, τόνισε μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας.
Να σημειωθεί ότι οι οργανωτές της εκστρατείας είναι ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, στο οποίο μετέχουν όλες οι ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες του κόσμου, οι ελαιοκομικοί Δήμοι της Κρήτης μέλη του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., ενώ στην εκστρατεία συμμετέχουν εθελοντικά Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Οι δαπάνες της εκστρατείας καλύπτονται 50% από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και 50% από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα