Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Προς ανακάλυψη νέων φαρμάκων μέσα από τη κατανόηση των αιτιών σειράς νοσημάτων

» Επισημάνσεις σε διεθνή συνέδριο στο Κολυμπάρι

 

Η κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας μιας μεγάλης ομάδας πρωτεϊνών, των οποίων η δυσλειτουργία συντελεί στην εμφάνιση πληθώρας νοσημάτων στον άνθρωπο (καρδιακά, νευροεκφυλιστικά, γαστρεντερικά, ενδοκρινολογικά), μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων και την θεραπεία μέσα από την ανακάλυψη νέων χορηγούμενων φαρμάκων.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διεθνού συνεδρίου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Πρόκειται για το 8ο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Δράσης ΕRΝΕST (European Research Network in Signal Transduction, COST18133), με τίτλο “GPCR structure and function: The present and perspectives for the future”, με διοργανωτές και προέδρους του συνεδρίου την Δρ. Ζαφειρούλα (Ηρώ) Γεωργούση και τον καθηγητή Κώστα Ιατρού από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” σε συνεργασία με τις Jana Selent (Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Βαρκελώνη) και Antonella Di Pizio, (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου) Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Δικτύου ΕRNEST αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 7 Μαΐου στην ΟΑΚ. Συμμετείχαν 128 Ερευνητές από 25 Χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΑΚ, στόχος τoυ ΕRΝΕST είναι η μεγέθυνση της γνώσης για την κατανόηση των μηχανισμών δράσης και ρύθμισης της λειτουργίας μιας μεγάλης οικογένειας διαμεμβρανικών υποδοχέων (πρωτεϊνών που ονομάζονται GPCRs – G Protein-Coupled Receptors) της ενδοκυτταρικής τους σηματοδότησης, των συνεπειών της για την διεπικοινωνία των κυττάρων και τη συμμετοχή τους στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά και σε ανωμαλίες τους που προκαλούν πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Σήμερα, το 37% των χορηγουμένων φαρμάκων για καρδιακά, νευροεκφυλιστικά, γαστρεντερικά, ενδοκρινολογικά και άλλα νοσήματα δεσμεύονται σε αυτούς τους υποδοχείς (πρωτείνες), που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες φαρμακολογικών στόχων.
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, ο κ. Ιατρού, η δυσλειτουργία αυτών των πρωτεϊνών-υποδοχέων προκαλεί ασθένειες. Στους στόχους της ερευνητικής δράσης είναι η ανακάλυψη νέων φαρμάκων που παρεμβαίνουν στη λειτουργία αυτών των πρωτεϊνών με σκοπό την αποκατάσταση των φυσιολογικών κυτταρικών λειτουργιών, στις οποίες αυτές εμπλέκονται και στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας γενικότερα.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑ

Επίσης στην ΟΑΚ πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιατροδικαστικής Εντομολογίας. Οπως ανακοίνωσε η ΟΑΚ, υπεύθυνοι του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Jens Amendt (Goethe-Universität Frankfurt am Main, Γερμανία), o Καθηγητής Stefano Vanin (Università di Genova, Ιταλία), η Καθηγήτρια Amoret Whitaker (University of Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο), η Dr Lena Lutz (Goethe-Universität Frankfurt am Main, Γερμανία) και ο Luca Manelli (University of Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο).
Τα θέματα περιελάμβαναν μεθόδους αναγνώρισης εντόμων για τον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου και ανίχνευσης φαρμακευτικών ουσιών. Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός των επιστημονικών μελετών και η στατιστική τους ανάλυση, από ειδικούς της Αστυνομίας, της Ιατροδικαστικής και της Βιολογίας.
Και στα δύο συνέδρια, νέοι επιστήμονες παρουσίασαν ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμες τεχνολογίε ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή νέων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα διεθνή αυτά συνέδρια συνεχίζονται διαρκώς και τη φετινή χρονιά, όπως για παράδειγμα το ετήσιο Συνέδριο του CERN με επίκεντρο τη γενικότερη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Φυσική των στοιχειωδών Σωματιδίων.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα