Στην τελική ευθεία, όπως ανακοινώθηκε, έχει μπει η έκδοση τιμητικού τόμου για τον Χανιώτη δάσκαλο και λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη. Την επιτροπή έκδοσης έχουν συγκροτήσει φίλοι και συνεργάτες του απ’ όλη την Κρήτη.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «από τα Χανιά συμμετέχουν η Μαρίνα Αρετάκη, δρ νεοελληνικής φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Φουρναράκης, εκπαιδευτικός, πρώην Προϊστάμενος ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και Υπεύθυνος των εκδόσεων ΠΕΚ-Πυξίδα της Πόλης, οι οποίες και θα κυκλοφορήσουν τον τόμο. Από το Ρέθυμνο συμμετέχουν ο Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου, πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης και ο Χάρης Στρατιδάκης, δρ Παιδαγωγικής, Γραμματέας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης. Από το Ηράκλειο συμμετέχει ο Ανδρέας Λενακάκης, ιστορικός- αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Έκδοσης στην επιστολή της από 4 Σεπτεμβρίου 2018 προς τους ενδιαφερόμενους ερευνητές: «Ο Σταμάτης Αποστολάκης μετά το πέρας των σπουδών του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, υπηρέτησε συνεχώς την εκπαίδευση ως δάσκαλος, ιδιαίτερα στον Νομό Χανίων, επί μία 35ετία. Από το 1952 ξεκίνησε να μελετά τον υλικό βίο και την ιστορία της Κρήτης, ιδιαίτερα της επαρχίας Σελίνου, και συγκέντρωσε λαογραφικό υλικό, το οποίο ξεκίνησε να καταχωρεί στο περιοδικό «Κρητική Εστία». Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 220 μελέτες του καθώς και περισσότερα από δεκαπέντε βιβλία, από τα οποία πιο γνωστό είναι τα «Ριζίτικα και δημοτικά τραγούδια της Κρήτης».
Από το 1966 διατηρεί μόνιμη στήλη στα «Χανιώτικα Νέα», η οποία αποδελτιώνεται από πολλές βιβλιοθήκες. Έχει εργασθεί αφιλοκερδώς ως ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ, στην ΕΡΑ Χανίων και στο «Ράδιο Μαρτυρία». Έχει συμμετάσχει σε πολλά κρητολογικά και διεθνή συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε όλο σχεδόν τον κρητικό τύπο. Έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού. Έχει χειροθετηθεί Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Είναι Μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ). Είναι Τακτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Δημιουργίας Ιστορικού Φυσικολαογραφικού Μουσείου Ομαλού και του Ιστορικού Μουσείου Αγίας Ειρήνης. Θέλοντας να τιμήσουμε δημόσια το μακρόχρονο λαογραφικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό έργο του Σταμάτη Αποστολάκη, πήραμε την πρωτοβουλία να επιμεληθούμε ένα τόμο πρωτότυπων επιστημονικών μελετών προς τιμήν του με θέματα κατά το δυνατόν σχετικά με τις ενασχολήσεις του».
Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 19 εργασίες και αναμένονται άλλες 8, που κατανέμονται σε δύο μέρη: το πρώτο, το οποίο περιέχει τις επιστημονικές μελέτες και το δεύτερο, το οποίο αναφέρεται στον τιμώμενο λαογράφο και στην εν γένει προσφορά του.
Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται οι παρακάτω μελέτες:
Γεώργιος Αικατερινίδης, Συλλογές πρωτογενούς λαογραφικού υλικού του Σταμάτη Α. Αποστολάκη στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Μανόλης Βαρβούνης, Παραδοσιακός και λαϊκός πολιτισμός στη Θράκη κατά τον 20ό αιώνα
Θεοχάρης Δετοράκης, Γεωργικά Κρήτης. Από το αρχείο Στεφάνου Ξανθουδίδου
Ανδρέας Λενακάκης, Η Κρήτη ως τόπος συνάντησης γλωσσών. Γλωσσικά συναπαντήματα στον κρητικό λαϊκό λόγο
Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Αθλητικοί αγώνες και παίγνια σε κρητικό γάμο του 1864.
Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής οι παρακάτω μελέτες:
Στέλλα Αλιγιζάκη, Η συζήτηση ενός λαογράφου με την ιστορία
Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη, Το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη Λαογραφικά τ’ αργαλειού
Γιάννης Γαρεδάκης, Ο Σταμάτης Αποστολάκης και τα Χανιώτικα Νέα: μια συνεργασία με διάρκεια μισού αιώνα
Μάνος Γοργοράπτης, Η εργασία του Σταμάτη Αποστολάκη Μεγαλοβδομάδα και Λαμπρή στην Κρήτη
Βαγγέλης Κακατσάκης, Χαίρε δάσκαλε και λαογράφε Σταμάτη Αποστολάκη!
Γιώργης Μαρκάκης, Του Μπρόκα τα ύστερα
Γιάννης Παπιομύτογλου, Η συμμετοχή του Σταμάτη Αποστολάκη στα κρητολογικά συνέδρια
Θεόδωρος Πελαντάκης, Το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη Ριζίτικα. Τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης
Χάρης Στρατιδάκης, Επισκόπηση της ζωής και του έργου του Σταμάτη Αποστολάκη
Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, Το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη Τα λαογραφικά του χορού στη δυτική Κρήτη
Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Δυο φτωχά λόγια για έναν φωτισμένο δάσκαλο
Βασίλης Χαρωνίτης, Σταμάτης Αποστολάκης, ο δάσκαλος
Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Τα λαογραφικά του τσιγάρου του Σταμάτη Αποστολάκη
Αναμένονται επίσης εργασίες του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ και προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλη Μερακλή, της Διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνης Καμηλάκη-Πολυμέρου, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Καψωμένου, του ερευνητή λαογράφου Παναγιώτη Καμηλάκη και των ιστορικών ερευνητών Στέργιου Μανουρά και Νεκτάριου Νικολακάκη. Τον τόμο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στην προσεχή άνοιξη από τις Εκδόσεις Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης Πυξίδα της Πόλης, με επιμέλεια του Χάρη Στρατιδάκη, συμπληρώνουν η αναλυτική βιβλιογραφία του τιμώμενου λαογράφου και εργασίες για την προσφορά του στην Εκκλησία και στην ΙΛΑΕΚ»