» Ο υφυπουργός Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα για εφαρμογή του νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, από τις αρχές του χρόνου
Προς επανεξέταση είναι, στο πλαίσιο της κυβέρνησης, το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια Νοσοκομεία, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Το ΠΑΣΟΚ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να επανεξεταστεί και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Η συζήτηση γίνεται βεβαίως δημόσια, αλλά γίνεται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Πιστεύω να έχει θετική κατάληξη», σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση. Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες που εξαιρούνται. Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί».
Ο υφυπουργός Εργασίας διέψευσε επίσης δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία με την αρχή του νέου έτους τίθεται σε ισχύ και το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. «Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να έχει ανακοινωθεί ή να ισχύει με τον καινούργιο χρόνο. Επομένως όλα είναι σενάρια που προφανώς στηρίζονται σε κάποιες απόψεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία για το νέο σύστημα, το οποίο άλλωστε δεν θα εφαρμοστεί από 1/1/2014 προκειμένου να έχουμε αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα. Το νέο σύστημα όπως έχει προσδιοριστεί, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας είναι ακόμη υπό επεξεργασία και θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένη ρύθμιση».
Σε ερώτηση αν αληθεύει πως έχει ήδη καταρτιστεί ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ για τις επικουρικές και απομένει μόνο η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει: «Το θέμα των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης. Επομένως είναι υποθετικά τα σενάρια».
Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πάντως ότι «αυτό το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2014 είναι το νέο σύστημα καταβολής του εφάπαξ, που έχει να κάνει με όλους όσοι λάβουν πράξη συνταξιοδοτική από την 1η Ιανουαρίου και μετά». Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση στο εφάπαξ τόνισε ότι «αρχικά ο νέος τρόπος προέβλεπε κάποια μείωση, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά μετά από επεξεργασία που έγινε από το υπουργείο με τη δυνατότητα απόσβεσης σε περισσότερα χρόνια θα είναι πάρα πολύ μειωμένη».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έχει ως εξής:
• Κύριε υπουργέ, με την αρχή του νέου έτους έρχεται και το νέο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Τι θα ισχύσει ακριβώς;
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να έχει ανακοινωθεί ή να ισχύει με τον καινούργιο χρόνο. Επομένως όλα είναι σενάρια που προφανώς στηρίζονται σε κάποιες απόψεις. Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία για το νέο σύστημα, το οποίο άλλωστε δεν θα εφαρμοστεί από 1/1/2014 προκειμένου να έχουμε αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα. Το νέο σύστημα όπως έχει προσδιοριστεί με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας είναι ακόμη υπό επεξεργασία και θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένη ρύθμιση. Αυτό το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2014 είναι το νέο σύστημα καταβολής του εφάπαξ, που έχει να κάνει με όλους όσοι λάβουν πράξη συνταξιοδοτική από την 1η Ιανουαρίου και μετά.
• Με τον νέο τρόπο καταβολής θα υπάρξει προφανώς μείωση του εφάπαξ;
Αρχικά ο νέος τρόπος προέβλεπε κάποια μείωση, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά μετά από επεξεργασία που έγινε από το υπουργείο, με τη δυνατότητα απόσβεσης σε περισσότερα χρόνια, θα είναι πάρα πολύ μειωμένη. Μείωση της μείωσης δηλαδή.
• Να επιμείνω πάντως κύριε υπουργέ στο θέμα των επικουρικών. Λέγεται ότι ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει καταρτιστεί και απομένει μόνο η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν είμαι καθ’ύλην αρμόδιος στο θέμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει και συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης. Επομένως είναι υποθετικά τα σενάρια.
• Πάντως κύριε υπουργέ τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται να πέφτουν με ταχείς ρυθμούς λόγω της υψηλής ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων. Αρα θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων. Τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι τον νέο χρόνο;
Εχετε δίκιο, αυτό συνέβαινε επί τριάμισι συνεχή έτη και είχαμε μείωση των εσόδων του Ι.Κ.Α. και των αντίστοιχων ταμείων. Ομως, από τον Οκτώβριο και μετά έχουμε μια μικρή σταδιακή αύξηση των εσόδων, σταμάτησε δηλαδή η μείωση, έχουμε και αύξηση των εσόδων. Τα έσοδα ενισχύθηκαν και λόγω του σχεδίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και λόγω των ρυθμίσεων στις οποίες εντάχθηκαν πολλοί που όφειλαν εισφορές και βεβαίως λόγω της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
• Με βάση το μνημόνιο πάντως, έως το 2016 θα πρέπει να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% αρχής γενομένης από το 2014. Μήπως έτσι δημιουργηθεί πρόσθετη “τρύπα” στα έσοδα;
Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που ασφαλώς θα γίνει σταδιακά και με τρόπο που να καλύπτει αυτές τις μειώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ενισχύει βέβαια την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μείωση των εσόδων, που να επηρεάσει τις παροχές. Για τον λόγο αυτό συνεχίζεται η επεξεργασία και η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να βρεθούν και οι αντίστοιχοι πόροι.
• Κύριε υπουργέ και μία τελευταία ερώτηση. Η ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη ότι τέθηκε σε ισχύ το μέτρο του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια Νοσοκομεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση;
Οπως είχε ψηφιστεί με το μνημόνιο του 2012, ήταν στην εκτίμηση κατά την έναρξη του 2014 αν υπήρχε ανάγκη να εφαρμοστεί ή αν υπήρχαν θετικότερες εξελίξεις στα οικονομικά -και βεβαίως των Νοσοκομείων, αλλά και γενικότερα στα οικονομικά της χώρας- προκειμένου να επανεκτιμηθεί. Ετσι ήταν διατυπωμένη η διάταξη, αλλά και το πνεύμα, με το οποίο ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2012. Προέβλεπε μάλιστα τότε και υπουργική απόφαση, προκειμένου να εφαρμοστεί. Σήμερα ένα και πλέον χρόνο μετά, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί να επανεξεταστεί η απόφαση αυτή, γιατί έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα με τους αριθμούς και επειδή βασική μας θέση είναι ότι η επιτυχία των αριθμών θα πρέπει να μεταφραστεί σε κοινωνικό μέρισμα. Γι’ αυτό έθεσε το ΠΑΣΟΚ το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να επανεξεταστεί και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα είναι προς επανεξέταση και ως προς αυτούς που εξαιρούνται από την υποχρέωση.
• Θα πρέπει να διευρυνθεί δηλαδή ο αριθμός αυτών που εξαιρούνται;
Θα πρέπει να δούμε αν χρειάζεται να διευρυνθούν οι κοινωνικές κατηγορίες, που εξαιρούνται. Για παράδειγμα δεν είναι ευκρινές κατά πόσο οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν έχουν εισόδημα, καλύπτονται από την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί.
• Να περιμένουμε λοιπόν κάποια πρωτοβουλία για αλλαγή;
Η πρωτοβουλία από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει ληφθεί. Η συζήτηση γίνεται βεβαίως δημόσια, αλλά γίνεται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης. Πιστεύω να έχει θετική κατάληξη.