Χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την ενδεχόμενη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τις επόμενες ημέρες.
Για τη συνάντηση αυτή δεν έχει υπάρξει διπλωματική επαφή και διαβούλευση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη , ο οποίος στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ είχε εμμέσως απαντήσει αρνητικά σε συνάντηση ,επισημαίνοντας ότι δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες παραμονής τους στη Νέα Υόρκη.
Τώρα όμως θα συμπέσουν μετά την ανοιχτή προαναγγελία της συνάντησης από τον κ Ερντογάν.
Η συνάντηση αυτή, όταν γίνει, δεν θα βρίσκεται στα «ήρεμα νερά του καλοκαιριού», καθώς η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε προειδοποιητικές κινήσεις σε βάρος της Αθήνας για την προάσπιση κάθε μέτρου της « τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η αφορμή , τις προηγούμενες ημέρες, ήταν οι επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo, για την χάραξη του υποθαλάσσιου αγωγού EASTMED μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Σημειώνεται ότι για την πλεύση και εργασίες του πλοίου αυτού, υπό σημαία Μάλτας, ήταν ενήμερες Αθήνα Λευκωσία και Βρυξέλλες. Η περιοχή επιστημονικών ερευνών του Nautical GEO, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που έδωσε ο σταθμός Ηρακλείου στη σχετική NAVTEX που εξέδωσε, «ακούμπησε/εισέβαλε» κατά 0,8nm, , ή αλλιώς κατά 960 μέτρα μέσα στην περιοχή όπου Ερντογάν θεωρεί ότι βρίσκεται η Τουρκο / λιβυκή ΑΟΖ. Η Άγκυρα αντέδρασε αμέσως με δική της NAVTEX, προειδοποιώντας την Αθήνα ότι όλες οι ενέργειες του ερευνητικού πλοίου που γίνονται μέσα στη τουρκική ΑΟΖ, υποχρεωτικά θα γίνονται σε συνεννόηση με την Άγκυρα, αφού η Άγκυρα κατοχύρωσε την τουρκική υφαλοκρηπίδα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.
Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα για την ενδεχόμενη πορεία του υποθαλάσσιου αγωγού EASTMED, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αν Μεσόγειο στην Ευρώπη, αναγκαστικώς θα περάσει από τα χέρια και την έγκριση της Τουρκίας, με στόχο, αν μη τι άλλο, να αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη.
Προς τούτο η Άγκυρα επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο οποιεσδήποτε ενέργειες, επιστημονικές, τεχνικές κλπ. όταν εισέρχονται σε ξένη υφαλοκρηπίδα, πρέπει να παίρνουν την άδεια από το συγκεκριμένο παράκτιο κράτος..
Ωστόσο η Τουρκία δεν έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα, ούτε με την Κύπρο, παρά μόνον με τη Λιβύη, χρησιμοποιώντας την Τ/Λ ΑΟΖ ως εργαλείο. Επιπροσθέτως η Άγκυρα έχει στείλει πλοίο της ανατολικά του Καστελόριζου για «επιτήρηση», εκμεταλλευόμενος την περιοριστική δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση του προασπίζει μόνον τα 6νμ των χωρικών υδάτων, χωρίς να αναφέρεται στα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής ΑΟΖ, όταν και άμα η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει τις συντεταγμένες της στον ΟΗΕ (σς η κίνηση αυτή δεν αποτελεί οριοθέτηση ούτε «ανακήρυξη» ελληνικής ΑΟΖ/ΥΦ, διότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας η οριοθέτηση απαιτεί αποκλειστικά συμφωνία με το παράκτιο κράτος ( δηλαδή την Τουρκία).
Το ξαφνικό αυτό θέμα που προέκυψε θα βαρύνει το κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, πολλώ μάλλον μετά τις συνεχιζόμενες σοβαρές παρενοχλήσεις και διεθνείς καταγγελίες της Άγκυρας για ελληνική παραβίαση των Συνθηκών λόγω στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων και πρόκλησης θέματος ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων στο Αιγαίο που δεν κατονομάζονται στις Συνθήκες.
Παρά ταύτα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αφήνουν ταυτόχρονα και ταυτόσημα ανοιχτές οδούς επικοινωνίας, λέγοντας η μία για να ακούει η άλλη και οι δύο μαζί προς τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να δεχθούν στο έδαφος τους νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν.