Κύριε διευθυντά
πριν λίγα βράδια βρισκόµουν στο παλιό λιµάνι. Είχε πάρα πολύ κόσµο. Επιτέλους το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και έφτασαν και οι πολλοί τουρίστες.
Ήρθαν από όλο τον κόσµο στα Χανιά µας. Ήρθαν για τις παραλίες µας και για τη χαρά της ζωής στην παλιά πόλη και κυρίως στο λιµάνι.
Αν δεν έρχονταν οι τουρίστες, παλιά πόλη και λιµάνι θα υπήρχαν προ πολλού µόνο ως ερείπια. Από την δεκαετία του ‘60, ήδη, Χανιώτες δεν ήθελαν να µένουν στα παλιά και σκοτεινά σπιτάκια της παλιάς πόλης, οι άνθρωποι ήταν από τότε µοντέρνοι και ήθελαν ανέσεις και κοινωνικό στάτους.
Με τους, ηλικιωµένους, κάτοικους να γίνονται όλο λιγότεροι -οι άνθρωποι κάποτε πεθαίνουν- τα σπίτια έµεναν άδεια και σιγά σιγά κατέρρεαν. Μόνο στις ακτές του ενετικού λιµανιού ήταν στα περισσότερα σπίτια τα ισόγεια ανακαινισµένα και συντηρηµένα, επειδή στέγαζαν ταβέρνες και άλλα µαγαζιά. Όλη η άλλη παλιά πόλη προχωρούσε προς στο τέλος της.
Την δεκαετία του ‘90 ξεκίνησαν οι φτηνές πτήσεις, µε συνέπεια να γεµίσει η παλιά πόλη µε τουρίστες. Αυτό οδήγησε στο να σωθούν ισόγεια και στα σοκάκια πίσω από τις ακτές, πιο πάνω όροφοι όµως και γειτονιές χωρίς τουρισµό συνέχισαν να καταρρέουν.
Ώσπου έφτασαν, µετά το 2000, τα airbnb και σώθηκε πια όλη η παλιά πόλη, τα σπίτια από κάτω µέχρι πάνω, σε όλες τις γειτονιές. ΣΩΘΗΚΕ Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ!! Ένα συγκλονιστικό γεγονός που λίγοι εκτιµούν σε όλη του την τεράστια σηµασία για την οικονοµία της πόλης (δηλαδή για την επιβίωση του καθενός από εµάς), την ποιότητα ζωής όλων µας, για την τεράστια αρχαιολογική του σηµασία και πάνω απ’ όλα για την αγάπη που µας συνδέει συναισθηµατικά µε την παλιά πόλη: Η παλιά πόλη είναι µέρος της ταυτότητας του Χανιώτη.
Τουρισµός στα Χανιά χωρίς παλιά πόλη δεν υπάρχει, παλιά πόλη χωρίς τουρισµό δεν υπάρχει, χωρίς αυτά τα δύο Χανιά (που αξίζει να ζεις) δεν υπάρχουν.
∆ιαβάζω πως οι κάτοικοι της παλιάς πόλης διαµαρτύρονται για την ηχορύπανση που προκαλεί ο τουρισµός, ακόµα και πριν τις 11, όποια ώρα και να είναι δηλαδή.
Βρισκόµουν λοιπόν βράδυ στο λιµάνι, ήταν 11 η ώρα, και στην Πλατεία Σιντριβανιού έπαιζε µια παρέα νεαρά παιδιά µε πολύ κέφι γνωστά ελληνικά τραγούδια.
Είχε µαζευτεί πολύς κόσµος γύρω τους, Έλληνες και ξένοι, χόρευαν οι Έλληνες χέρι χέρι και έβαζαν ξένους στη µέση για να τους δείξουν τα βήµατα των χορών. Μια συγκινητικά όµορφη ατµόσφαιρα επικρατούσε, άνθρωποι από όλο τον κόσµο χόρευαν, τραγουδούσαν, χειροκροτούσαν, άνθρωποι αγκαλιασµένοι στη χαρά της ζωής.
Ξαφνικά ακούστηκαν µουγκρητά από µοτοσικλέτες.
Έξι αστυνοµικοί µπήκαν στο πλήθος µε τις µοτοσικλέτες τους.
Σταµάτησε η µουσική και η χαρά, πάγωσε τους πάντες µια αίσθηση πως κάτι αδιανόητο συµβαίνει, κάτι τρελό, κάτι σκληρό, που δεν έχει θέση µέσα στο χωρό και τη χαρά. Μια Ελληνίδα τουρίστρια δίπλα µου έβαλε την παλάµη στο στόµα και είπε µουντά: ∆εν υπάρχει αυτό, δεν υπάρχει. Μια ξένη τουρίστρια ρώτησε: Are the musicians criminals?
∆εν έφταιγε η αστυνοµία: «Τι να κάνουµε, είπε ένας αστυνοµικός, αφού µας τρέλαναν στα τηλέφωνα κάποιοι κάτοικοι». Ήταν 11η ώρα όταν ήρθαν, άραγε από ποια ώρα άρχισαν να τους παίρνουν τηλέφωνο; Ιούνιο µήνα στην πλατεία µπροστά από το σιντριβάνι. Πόσοι µόνιµοι κάτοικοι άραγε µένουν εκεί κοντά;
Οι λίγοι κάτοικοι που ακόµα µένουν στην παλιά πόλη, από ό, τι φαίνεται, πιστεύουν πως η παλιά πόλη είναι στην πραγµατικότητα δικιά τους και τα εκατοµµύρια άνθρωποι που έρχονται κάθε χρόνο είναι εισβολείς. ∆εν κατανοούν πως χωρίς αυτούς τους «εισβολείς» παλιά πόλη δεν θα υπήρχε πια, ούτε πως σε κανέναν δεν ανήκει κάτι πέρα από την ιδιωτική του περιουσία και πως το γεγονός πως είσαι κάτοικος της παλιάς πόλης δεν σε κάνει να είσαι ξεχωριστός, όπως ο κάτοικος της οδού Κυδωνίας δεν µπορεί να ζητάει να σταµατά η κυκλοφορία στις 10 το βράδυ, έτσι και ο κάτοικος της παλιάς πόλης δεν µπορεί να απαιτεί να επικρατεί µετά τις 10 νέκρα στην παλιά πόλη.
Εφτά µήνες το χρόνο οι (λίγοι) κάτοικοι της παλιάς πόλης έχουν την παλιά πόλη σαν δικιά τους, δεν αντέχουν τους πέντε µήνες που θέλουν και άλλοι άνθρωποι (εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι) να απολαύσουν την παλιά πόλη µε χαρά και µουσική;
Χίλιες φορές καλύτερα µια όρθια και ζωντανή παλιά πόλη λόγω τουρισµού και διασκέδασης των Χανιωτών, παρά µια παλιά πόλη µόνο µε ερείπια. Άλλη εναλλακτική δεν υπήρχε ποτέ ούτε θα υπάρξει. Το απέδειξε η ίδια η ζωή. Ποτέ δεν εµπόδισε κανείς ανθρώπους να επενδύσουν σε κατοικίες στην παλιά πόλη, τότε, που δεν υπήρχε ακόµα πολύς τουρισµός, ούτε τους εµπόδισε να ανοίξουν βιοτεχνίες ή άλλες επιχειρήσεις που δεν θα ήταν τουριστικές. Όλα αυτά που λέγονται και γράφονται για µελέτες Ρωµανού, για µια παλιά πόλη κατασκευασµένη πάνω σε θεωρίες, που επίσης δεν έχουν καµία σχέση µε την σύγχρονη πραγµατικότητα, είναι απλά όνειρα θερινής νυκτός.
∆εν είναι ανήθικο πράγµα η διασκέδαση, τα πολλά άλλα γίνονται από ανάγκη, η διασκέδαση είναι η χαρά της ζωής, ένας σηµαντικός λόγος που µας αρέσει να ζούµε, αυτό µας το προσφέρει η παλιά πόλη. ∆εν το λες λίγο. Μας δίνει θέσεις εργασίας και ψωµί να τρώµε. Ούτε αυτό είναι λίγο.
Μαα, λένε άλλοι, εµείς θέλουµε να είναι ένα ροµαντικό µέρος µε γιασεµιά, ηλικιωµένους να κάθονται µπροστά από τα σπίτια τους σε ξύλινες καρέκλες, γκαζόζες σπασµένες στα δύο, πορτοκαλάδα Βιοχύµ, βανίλια υποβρύχια, γατούλες σε ποδιές γριών και λίγους τουρίστες που θα τους κερνούµε µια ρακί µε λίγα φιστίκια, έναν µανάβη, έναν γαλατά, έναν φούρνο, καφενεία για παππούδες.
Ε ναι… µια τέτοια παλιά πόλη όµως δεν υπήρξε ποτέ, τουλάχιστον όχι τα ‘50 χρόνια που την γνωρίζω εγώ.
Η παλιά πόλη µας προσφέρει την οµορφιά των κτηρίων της, την οµορφιά του λιµανιού της και την ευκαιρία να ζούµε όµορφα, ντόπιοι και ξένοι. Ως τόπος για µόνιµη κατοίκηση είναι, εδώ και δεκαετίες, µικρής σηµασίας -έτσι το ήθελε η ζωή.
Πρέπει να εκτιµούµε και να φροντίζουµε αυτό που έχουµε, και µην το σνοµπάρουµε και το πολεµούµε γιατί δεν ταιριάζει µε τα όνειρά µας.
Μας ξινίζουν και τα airbnb στην παλιά πόλη. Γιατί τόσες δεκαετίες οι ντόποιοι δεν έφτιαχναν τα ερείπια για να κατοικήσουν; Ποιος του εµπόδιζε;
Εµποδίζουν λέει και τα τραπεζοκαθίσµατα. Τους εφτά µήνες που δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσµατα, βλέπουµε µια άδεια παλιά πόλη, κανείς σχεδόν δεν εκµεταλλεύεται τον χώρο, που έχει τότε, για να περπατάει.
Όλα είναι λοιπόν γκρίνια για τη γκρίνια. Μικροψυχία και ασχετοσύνη. Κακία και µηδέν κατανόηση της πραγµατικότητας.
Και δεν θα υπήρχε µεγάλο πρόβληµα µε όλα αυτά, αν δεν επηρέαζαν τους άρχοντες της πόλης µας, οι οποίοι είναι ανίκανοι να κάνουν ορθή ανάγνωση της πραγµατικότητας, µειώνουν, λοιπόν, αχρείαστα κοινόχρηστους χώρους και επιβάλουν νεκρική σιωπή, σε µια παλιά πόλη που ζει και υπάρχει από τη χαρά της ζωής που προσφέρει στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλον τον κόσµο, που µας κάνουν την τιµή να επισκέπτονται την παλιά πόλη µας.
Καραδοκούν οι άρχοντες την στιγµή που θα τους επιτραπεί να βάλουν χέρι στα airbnb. Τώρα ετοιµάζονται να βάλουν όλα τα µαγαζιά σε µια µεταλλική κατασκευή µε πολύ συγκεκριµένες προδιαγραφές, δεν θα µένει πια σχεδόν καµία επιλογή σχετικά µε την σκίαση, µε τον φωτισµό, τις πινακίδες, τον αερισµό, στην ουσία σε τίποτα, δεν θα αργήσουν να πουν και ποιες καρέκλες θα επιτρέπονται και ποια ρούχα να φορούν οι σερβιτόροι, φυσικά δεν θα επιτρέπεται και η µουσική να ξεπερνά τα 40db, δηλαδή τον ήχο που βγάζει ένα σύγχρονο αθόρυβο ψυγείο, ακριβώς αυτό θέλουν, ένα σύγχρονο αθόρυβο ψυγείο να είναι όλη η παλιά πόλη, να µην επιβιώνει κανένα βακτηρίδιο, όλα αποστειρωµένα, να µην ξεφεύγει ούτε η µύτη ενός παπουτσιού από τα όρια, καµία τρίχα από την χωρίστρα.
Έτσι είναι πάντα η αρχή του κακού: Οι µικροαστοί αρχίζουν να γκρινιάζουν για όλα, µετά παρουσιάζονται οι µεγάλοι ως σωτήρες τους, απλοποιούν θανάσιµα την πραγµατικότητα και την βάζουν σε έναν στενό κορσέ για να µπορούν να την ελέγχουν απόλυτα.
Η παλιά πόλη των Χανίων ήταν σχεδόν ένα ερείπιο. Την έσωσε εξ ολοκλήρου ο τουρισµός. Μαζί µε αυτό σώθηκαν και τα Χανιά από την οικονοµική µιζέρια.
Ο τουρισµός όµως δεν αρέσει σε κάτοικους της παλιάς πόλης, ούτε στους Χανιώτες γενικά, ούτε στους άρχοντες της πόλης.
Γιατί δεν αρέσει ο τουρισµός στους Χανιώτες;
Βλέπουν τους τουρίστες σαν κοπάδια από πρόβατα που εισβάλλουν στα χωράφια τους. ∆εν γνωρίζουν πως ο µέσος τουρίστας που έρχεται στα Χανιά έχει µεγαλύτερο µορφωτικό επίπεδο από τον επαρχιώτη Χανιώτη. ∆εν βλέπουν πως είναι τιµή µας που οι άνθρωποι από όλον τον κόσµο επιλέγουν τα Χανιά µας, γιατί τους αρέσουν, τα αγαπούν και έρχονται ξανά και ξανά.
Γιατί δεν αρέσει στους άρχοντες;
Τους ενοχλεί ο µεγάλος αριθµός τουριστών, τον ονοµάζουν υπερτουρισµό. Έχουν συγκεκριµένη αντίληψη για την παλιά πόλη, την θέλουν ως ένα µουσείο τους εαυτού της (ως τέτοιο ετοιµάζουν και τη δηµοτική αγορά), µε λίγους εκλεκτούς τουρίστες να θαυµάζουν τα παλιά κτήρια και µετά να καθίζουν για λίγο σε ένα αναψυκτήριο και να πίνουν µε σηκωµένο το µικρό δαχτυλάκι ένα espressaki για 8 ευρώ, ή να τρων σε ένα γκουρµεδάδικο paparielles alla sauce de calabrese για 70.
Συνοψίζοντας:
Άγνοια πραγµατικότητας, άγνοια κινδύνου, επαρχιωτισµός και νεοπλουτισµός οδηγούν την παλιά πόλη, µαζί µε αυτήν όλα τα Χανιά, προς την καταστροφή.
1ον:την ΕΛΑΣ γιά την ζωντανή(!) μουσική στην πλατεία την καλούν οι ίδιοι επιχ/τίες που ενοχλούνται οι πελάτες τους και δικαίως,από τα “ντάκα ντούκου” όλη μέρα.
2ον:πουθενά στον κόσμο,ούτε στην πατάγια,ούτε στο πουκέτ δεν επικρατεί αυτό το αίσχος που υπάρχει στην Π.Πόλη.
3ον:Κανείς κάτοικος δεν θεωρεί την Π.Πόλη δική του.
4ον:οι…άρχοντες είναι υποτακτικοί στα συμφέροντα των λίγων.Ουδεμία ρύθμιση γιά την βελτίωση της ζωής των κατοίκων δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια!
5ον:στην Π.Πόλη διαμένουν πολλοί τουρίστες οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα γιά τον θόρυβο και την ανομία που επικρατεί και δηλώνουν στους ιδιοκτήτες των δωματίων ότι ΔΕΝ ξανάρχονται.
Η Παλιά Πόλη οδεύει προς την διάλυσή της με την βοήθεια των…αρχών!
Στο 1ον: Ο αστυνομικός είπε πως κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν και όχι επιχειρηματίες.
Στο 2ον: Αυτό που λες αίσχος φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους στα Χανιά, κρατά την παλιά πόλη όρθια και μας κάνει να ζούμε ζωή χαρισάμενη οι Χανιώτες.
Στο 3ον: Ίσως να μην την θεωρεί δική του αλλά συμπεριφέρεται σαν να…
Στο 4ον: Ποιους ακριβώς λες λίγους με συφέροντα; Τι θέλεις να γίνει για βελτίωση της ζωής των κατοικων;
Στο 5ον: Ο τουρίστας που διαμαρτύρεται για τον θόρυβο στην παλιά πόλη, ας μην ξανάρθει, θα χάναμε περισσότερους αν ικανοποιούσαμε αυτόν.
Η παλιά πόλη οδεύει προς την διάλυση ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ διότι την διαλύουν οι αρχές.
Αξιότιμε κ.Καγιά, σας συγχαίρω για το ενδιαφέρον που δείχνετε σε ότι αφορά τον πολιτισμό, την οικονομία και την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, με Θουκυδίδειο ρεαλισμό, κοιτάζοντας την πραγματικότητα κατάματα και όχι με αιθεροβάμονα διάθεση. Αν και η παλιά πόλη με τα γιασεμιά, τις γάτες και τις γιαγιάδες-νοικοκυράδες με τα πλεκτά στις γειτονιές ,υπήρξε σε ένα βαθμό (δεκαετία 50,ίσως και λίγο μετά) δίπλα στα καταρρέοντα κτίρια , ξεπεράστηκε εν τούτοις από την εξέλιξη και το χρόνο , αφού έφυγε η γενιά που την υπηρετούσε αξιακά και αφού οι συνθήκες άλλαξαν άρδην τον τρόπο ζωής μας….Επ αυτού ένα παράδειγμα για να γίνω πιο κατανοητός. ΄Ενα καλοκαίρι ήλθα για τις διακοπές μου από το εξωτερικό στα Χανιά και πήγα να δω την γιαγιά μου στα Σφακιά .Το βραδάκι περίμενα να έλθουν για βεγγέρα οι γείτονες και η γιαγιά μου να βγει με το δίσκο και την ρακή να τους “τρατάρει” και να κουβεντιάσουν τα θέματα της καθημερινότητας τους. Αντί αυτού “άκρα του τάφου σιωπή” .Οι πάντες είχαν απομονωθεί στα σπίτια τους παρακολουθώντας “Παράξενο ταξιδιώτη” και “΄Αγνωστο Πόλεμο” . Η πρώτη ρωγμή από τα ρίχτερ των μεταβολών που θα ακολουθούσαν είχε ήδη σχηματιστεί στο νου και την ψυχή μας για ένα κόσμο που έφευγε παραδίδοντας την σκυτάλη στον επόμενο όπως γίνεται στον μάταιο τούτο κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. ΄Εχετε απόλυτο δίκιο σε όσα γράφετε για την ιστορική βιτρίνα της πόλης μας ,η διαχείριση της οποίας απαιτεί φαντασία ,μεράκι και καθημερινή ετοιμότητα. ‘ Ολα μπορεί να συνυπάρξουν με μέτρο , ανεκτικότητα και καλαισθησία. Για την περίπτωση αυτή ισχύει αυτό που σοφά έλεγε ένας δάσκαλος μας: ” Το περίσσιο χαλάει το ίσιο” ….΄Οσοι έχουμε ασχοληθεί με την επικράτηση των εθνικών μας συμφερόντων στην διεθνή σκηνή ,γνωρίζουμε ότι στον τουρισμό επικρατεί ένας αδυσώπητος ακήρυκτος πόλεμος, που η πατρίδα μας πρέπει να κερδίσει για την επιβίωση και ευημερία της….Η μοίρα το έφερε έτσι , ώστε η πόλη μας να αποτελεί ένα από τα βαριά όπλα της στην μάχη αυτή….Ο νοών νοείτο…..Με εκτίμηση
Αξιότιμε κύριε Καγιαλέ, το πρόβλημα στην πόλη μας, αλλά και στην κοινή ζωή γενικά στην Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτό: Πως άρχοντες και πολίτες δεν αναλύουν το όποιο θέμα ολικά σε όλες του τις διαστάσεις, αξιολογώντας και ζυγίζοντας τον κάθε παράγοντα με ψυχραιμία και ειλικρίνεια, αλλά πάντα αποσπασματικά σχετικά με τις προκαταλήψεις του καθενός.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από απλούς ανθρώπους από <> , για αυτό είναι αυθεντικός και αρέσει στους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Τώρα δυστυχώς έρχονται η πάνω, η ψευτοελίτ, οι κουλτουριάρηδες, οι μισόμορφωμένοι και μισοηλίθιοι και θέλουν να επεμβούν για να δημιουργήσουν ένα πιο <> τουριστικό προϊόν, και όπως λέει ο J.W Goethe:
Οι αμόρφωτοι και οι ηλίθιοι δεν είναι επικίνδυνοι, τους μισομορφωμένους και μισοηλίθιους να φοβάσαι.
Aξιότιμε κ.Κιαγιά, συμφωνώ με την άποψή σας ότι συνήθως στην χώρα μας τα ζητήματα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά , χωρίς συνολικό σχέδιο και φιλοσοφία του τι μέλλει γενέσθαι. Σε ότι αφορά στην πόλη μας οι ιθύνοντες δεν χρειάζεται να πάνε μακριά για να βρουν μία ιδέα λύσης του προβλήματος. Η Πλάκα αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70 ,η οποία έτεινε να μεταβληθεί σε κέντρο ηχορύπανσης ,ναρκωτικών και εγκληματικότητας ανάλογη με κακόφημες συνοικίες άλλων μεγαλουπόλεων της εποχής εκείνης. Εννοείται μία κατάσταση ξένη και απόμακρη από το ύφος και τον πολιτισμό που επιβάλλει η σημαντικότητα της περιοχής. Με λογικές παρεμβάσεις αντιμετωπίστηκε στην πορεία το όλο ζήτημα , χωρίς να τραυματιστεί ο τουρισμός που όπως όλοι ξέρουμε παρέχει θέσεις εργασίας και συμβάλλει σημαντικότατα στο ΑΕΠ της πατρίδος μας….Με εκτίμηση
Στην πρώτ παρένθεση έγραψα κάτω, στην δεύτερη ευπρεπές.
Εχει τύχει να διαβάσω και άλλα δημοσιεύματα από τον κύριο Κιαγια.
Μάλλον έχει κάποια εμμονή με τους λιγοστούς πια κατοίκους της παλιάς πόλης και φροντίζει να τους υποτιμά σε όλα τα γραφόμενα του.
Δεν του αρέσει το μορφωτικό τους επίπεδο είναι αχάριστοι θέλουν την παλιά πόλη δική τους και δεν έχουν την ευγένεια να ανέχονται την ηχορύπανση και τις καθημερινές ενοχλήσεις και απρέπειες μερικών τουριστών για να βγάλουν οι επαγγελματίες χρήματα που δίνουν ζωή στην πόλη.
Να θυμίσω ότι τα δικαιώματα του ενός σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου και ο σεβασμός στον ήρωα μόνιμο κάτοικο πια είναι όνειρο θερινής νυκτός.Μενω στη Σπλάντζια όπου μεγάλωσε και ο πατέρας μου και η ηχορύπανση ,οι μεθυσμένοι τουρίστες και όχι μόνο του στόλου,οι κουβέντες τσακωμοί τη νύχτα έξω από τις πόρτες μας είναι μόνιμοι.Επισης οι μορφωμένοι τουρίστες του κυρίου όπου δουν ανοιχτή πόρτα η κουρτίνα φωτογραφίζουν μέσα στο σπίτι.Να μην μιλήσουμε για τις οικοδομές που προορίζονται για hotel και την καθημερινή ρύπανση και ηχορύπανση.Να μην πούμε για το παρκάρισμα σε πεζόδρομους που δεν περνάει καρότσι μωρού , αναπηρικό και σε κάποιες περιπτώσεις δεν χωράς να βγεις από την πόρτα σου αν χρειαστεί ασθενοφόρο η πυροσβεστική Παναγιά βοηθά.
Μας έχουν πει ευθέως επιχειρηματίες “να φύγετε όπως έφυγαν και από τη θεοτοκοπουλου”,”πόσο πουλάς το σπίτι σου δίνω τόσο” -υποτιμημενη και η τιμή όπως ο κάτοικος -όλα στο βωμό του κέρδους.
Οι επιχειρηματίες διαφημίζουν στους πελάτες τους την παλιά πόλη ως παράδοση,γειτονιά ,γραφικά στενάκια,κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν μάθει οι τουρίστες στις χώρες τους μόνο που ξεχνάνε ότι την παλιά πόλη την κάνουν και οι άνθρωποι και όχι μόνο τα κτήρια που ανακαινίζουν τα οποία δεν συνάδουν πάντα με το παρελθόν τους.
Πρέπει να πάρει μέτρα η πολιτεία όπως και σε άλλες χώρες πριν να είναι αργά δεν μπορείς στο βωμό του κέρδους να διώχνεις τον κόσμο από τα σπίτια του για να αποκτήσεις κ νέους χώρους σε μια γειτονιά – δρόμο πάνω από τα μισά κτίσματα να είναι arbnb, hotels και σε άλλο δρόμο να μην χωράει να περάσεις από τα τραπεζοκαθίσματα η να πρέπει να κατέβεις στο δρόμο γιατί τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα τραπέζια αυτά δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες άλλο η διασκέδαση τους και άλλο η ηρεμία στο δωμάτιο τους.
Κυρία Νεκταρία, γράφετε σαν να μην διαβάσατε το κείμενό μου, ή τουλάχιστον σαν να μην το καταλάβατε, όλα αυτά που θέλετε να προστατέψετε από τον τουρισμό, χωρίς τον τουρισμό απλά δεν θα υπήρχαν πια, αυτή είναι η ουσία του όλου θέματος, και όποιος μπορεί την καταλαβαίνει, όποιος όχι συνεχίζει να μιλά εκτός θέματος. Την παλιά πόλη πραγματικά την κάνουν και οι άνθρωποι και όχι μόνο τα χτίρια, όπως κάθε πόλη άλλωστε, μόνο που στην παλιά μας πόλη οι άνθρωποι αυτοί είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τουρίστες ή ντόπιοι που πάνε στην παλιά πόλη για να διασκεδάσουν, αυτή κυρίως δίνουν στην παλιά πόλη ζωή, οι καιροί που αυτή τη ζωή έδιναν οι μόνιμοι κάτοικοι είναι τώρα περίπου 60-70 χρόνια παρελθόν. Φυσικά σεβασμός και αγάπη προς τους κάτοικους της παλιάς πόλης ( εκεί μένω και εγώ ), όπως για όλους τους κάτοικους αυτής της γης, αλλά η μικρή μειονότητα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στην συντριπτικά μεγαλύτερη πλειονότητα, και όχι το αντίθετο, αλλιώς κοινωνίες δεν θα υπήρχαν.