«…Αναπλάθοντας πλατείες και κτίσματα
οι νέοι της άνθρωποι κι αγοραστές
διώξαν όλα της τα φαντάσματα και τους ίσκιους!
Ποια πόλη θα αγαπήσω τώρα;
Χωρίς ίσκιους και φαντάσματα, ποιος να σε θυμηθεί
που οι φίλοι απόκαμαν και πια δε σε καλούν…»
Μαρία Μπούχλη
Ομόφωνα λοιπόν αποφάσισε η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου ότι δεν υπάρχει νομικά η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης. Η απόφαση όμως της εκμίσθωσης δεν ήταν ομόφωνη.
Θα είχε ενδιαφέρον η ανάγνωση των πρακτικών της Συγκλήτου να δούμε τα επιχειρήματα εκείνων που δεν συμφωνούσαν τότε. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να βγουν στη δημοσιότητα οι εισηγήσεις της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου που ιδρύθηκε το 1993. Γιατί η Εταιρεία αυτή έχει την εντολή και πληρεξουσιότητα για την επιχείρηση των δικαιοπραξιών που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος και των κληροδοτημάτων του. Να ξετυλίξουμε το κουβάρι όσο γίνεται για να δούμε τελικά αν οι ψίθυροι περί μεθόδευσης από τον τότε πρύτανη αλλά και πρόεδρο της εταιρείας ευσταθούν.
Πολλά τα επιχειρήματα εναντίον και αυτής της εκμίσθωσης σε ξένους, αυτήν τη φορά του πιο ιστορικού μνημείου που διαθέτει η πόλη. Ενα επιχείρημα μόνο προβάλει ο πρώην πρύτανης και νυν υφυπουργός: …Τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια …Γιατί αν προσέξετε την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, το μόνο που τους απασχολεί είναι: «…εάν υπάρχει νομική δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης…». Δηλαδή για το ουσιώδες δεν ασχολούνται…. Δεν θέλουν; …Δεν τολμούν; Να μας πουν την γνώμη τους. Ναι αλλά για να ψάχνεστε πνευματικοί μου πατέρες, για τον αν μπορείτε να καταγγείλετε την σύμβαση, σημαίνει ότι και για σας αυτή η εκμίσθωση είναι ασέβεια, είναι ύβρις σε μια ιστορία που ξεκίνησε σ’ αυτό το σημείο πριν 5.000 χρόνια.
Στην απόφαση της Συγκλήτου γίνεται λόγος επίσης για τη μείωση των κρατικών ενισχύσεων. Το γνωρίζουμε και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος μ’ αυτές τι περικοπές.
Ας απαιτήσουν οι Συγκλητικοί με συμπαραστάτες τους φοιτητές τους, την χρηματοδότηση της Παιδείας, γιατί είναι πιο σημαντική για την επιβίωση του έθνους από πολλές άλλες, κρατικές και κομματικές σπατάλες. Η δουλειά σας κ. υφυπουργέ της Παιδείας είναι να χρηματοδοτείτε την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από την εκμίσθωση ιστορικών δημόσιων ακινήτων. Βέβαια πού θα βρεθούν τα χρήματα,θα μου πείτε… Ψάξτε και κάτι θα βρείτε! ….Ας πούμε από τα 175 εκατ. που όπως λέγεται απαιτεί η Fraport αποζημίωση.
Ας προσπαθήσουν οι κ. καθηγητές να φέρουν χρήματα, από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, με καινοτόμες έρευνες, ό,τι πράττει το ΙΤΕ στο Ηράκλειο. Ετσι θα αναβαθμίσουν και το Ιδρυμά τους.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο πολίτης δυσκολεύεται να καταλάβει πώς ένα Τεχνικό Πνευματικό Ιδρυμα, που του έχει κάνει η πόλη δώρο ό,τι πιο ακριβό έχει…. την ιστορία της αποτυπωμένη σε διάφορα κτίσματα… τα αφήνει και καταρρέουν. Αναγνωρίζοντας την ιστορική-συναισθηματική και οικονομική αξία της Βεράντας των Χανίων, η μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά από το 1977 προέβλεπε εκεί ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Πάρκο.
Και οι πνευματικοί μας ταγοί πως συμπεριφέρθηκαν σ’ αυτά τα ιστορικά κτίρια; Όσο τα χρειάζονταν τα χρησιμοποίησαν, και μετά όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν τα εγκατέλειψαν, όπου μετά από αρκετό χρονικό διάστημα έγινε η κατάληψη. Η Rosa Nera δεν ήταν το εμπόδιο για την αναστήλωση των κτηρίων, αλλά η κάλυψη της απραξίας του νέου ιδιοκτήτη.
Δηλαδή το νεοκλασικό Μέγαρο Παπαδόπετρου που έχει κληροδοτηθεί στο Πολυτεχνείο… το οποίο είχε καταλάβει ο σύλλογος φοιτητών από τον Ιούνη του 2006 εως το Δεκέμβρη το 2009… ποιος σας εμπόδισε να το αξιοποιήσετε; Στο κέντρο της πόλης ένα νεοκλασικό διώροφο, παραμένει εστία μόλυνσης για 10 χρόνια. Αλήθεια πόσα χρήματα έχασε αυτά τα χρόνια το Πολυτεχνείο και τι πρόστιμο θα έπρεπε να σας επιβάλει ο Δήμος που ένα κόσμημα της πόλης το αφήσατε κι έγινε σκουπιδότοπος;
Κι ακόμα πώς γίνεται να έχουν προχωρήσει οι μελέτες αναστήλωσης για το ιστορικό Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας και να έχουν πάρει και τη διαβεβαίωση της υπουργού πολιτισμού ότι το έργο θα ξεκινήσει σύντομα με ευρωπαϊκά κονδύλια, κι εσείς να μην έχετε καταφέρει από το 1986 που μεταβιβάσθηκαν τα ιστορικά κτήρια στο Πολυτεχνείο αυτό που όλοι περιμέναμε από εσάς. Αυτό που μας απογοητεύει κ. καθηγητές είναι η ατολμία σας να βγείτε μπροστά… Ο συνάδελφός σας κ. Χριστοδουλάκης σας έδειξε το δρόμο… Είναι ακόμα τα πολύ φτωχά σας επιχειρήματα… Η εκμίσθωση, φανερώνει την αδυναμία σας να ανταποδώσετε έστω και σε μικρότερο βαθμό αυτά που σας προσέφερε ο νομός.
Εχω την πεποίθηση, οτι το λιγότερο, που χρειάζονται τα Χανιά, είναι μια μονάδα ξενοδοχείου.
Ειδικά στον λόφο στο Καστέλλι, όπου βρίσκονται τα ίχνη της Αρχαίας Κυδωνίας. Να θυμίσω οτι στην Δυτική Κρήτη, δεν βρέθημε ένας Εβανς, ένας Μαρινάτος, ένας Ανδρόνικος, για την ανάδειξη των μνημείων της Μινωικής και της Κλασικής Περιοχής.
Ελάχιστες οι ανασκαφές, και ακόμη λιγότερες οι αναστηλώσεις. Φυσικά δεν μπορεί να γκρεμιστούν τα νεώτερα μνημεία, μιας και ο λόφος είναι ζωντανός για χιλιάδες χρόνια. Η λύση θα ήταν πράγματι ένα αρχαιολογικό πάρκο, στο οποίο θα υπάρχει πρόσβαση σε όλους χωρίς αυτοκίνητα φυσικά. Το κτήριο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα Μουσείο, ή ένα κύτταρο πολιτισμού και εκθέσεων.
Το ΚΑΜ, απο κάτω δεν αποτελεί παράδειγμα; Ένας πολύ σημαντικός χώρος για τα Χανιά. Φανταστείτε να είχε γίνει ξενοδοχείο ή εστιατόριο π.χ.
Εξάλλου, στην Ευρώπη, όπου έχουν κάτι σχετικό, απομονονώνουν την περιοχή και σιγά σιγά την μετατρέπουν σε χώρο πολιτισμού, επισκέψιμο.
Ας αποφασίσουμε να σεβόμαστε επι τέλους τις κληρονομιές μας και τον εαυτό μας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Σ. Καπριδάκης