Ο άνθρωπος ως ζωντανός οργανισμός έχει το τρομερό πλεονέκτημα της προσαρμογής, της εναρμόνισής του με τις συνθήκες ζωής και το περιβάλλον για την τελική επίτευξη της επιβίωσής του. Εμείς οι μεγαλύτεροι που ζήσαμε με το χθεσινό συνταξιοδοτικό καθεστώς, πάνω απ’ τα 1300 ευρώ το μήνα, δεν μπορούμε να χωνέψουμε, ότι σε ένα – δύο χρόνια από σήμερα, θα καταφέρουμε να προσαρμοσθούμε με τη στρατηγική των περιοδικών αναπροσαρμογών των αποδοχών προς τα κάτω μέχρι τα 500 ευρώ, όπου οι συνέπειες θα είναι τραγικές! Εκείνοι που θα συμβιβαστούν και θα ζήσουν με το 500άρικο είναι οι νέοι, που στερούνται από τώρα και σιγά – σιγά συνηθίζουν στο μεταμνημονιακό πεδίο με λιγότερα “θέλω”, χωρίς πλέον φιλόδοξες προσδοκίες για αύξηση αποδοχών.
Εκείνοι, που μας έριξαν στο χάος της λιτότητας, ήξεραν, ότι η γενιά μας δεν έχει πολλά χρόνια στο διάβα της και είπαν, δεν βαριέσαι! Αυτοί μπόρεσαν και προσαρμόστηκαν στα μνημόνια με τις τόσο τεράστιες στερήσεις. Για τους 25άρηδες είναι ο στόχος, να επέλθει προσαρμογή με απώτερο σκοπό την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.
Στην ουσία προβλέπεται μια μακρά περίοδος προσαρμογής της κοινωνίας στη νέα οικονομία μετά τη λήξη του μνημονίου. Πάνω σ’ αυτό εργάστηκαν Δραγασάκης και Τσακαλώτος παρουσιάζοντας μια έκθεση ανάπτυξης και ευημερίας στη χώρα. Φαίνεται, ότι ετέθη υπ’ όψιν του περασμένου Γιούρογκρουπ, το οποίον διατηρεί τις δικές του απόψεις για τα επόμενα βήματα της χώρας. Αυτές συνοψίζονται σε ένα υπόμνημα, “μικρό μνημόνιο” ολίγων σελίδων, όπου περιγράφονται οι υποχρεώσεις των κυβερνήσεων μετά τη 26η Αυγούστου, χωρίς χρηματοδότηση, όπως έχει συμφωνηθεί και ότι τούτο θα τελεί από αυστηρή επιτήρηση.
Διάσταση απόψεων υπάρχει στις τάξεις της κυβέρνησης ως προς τις μειώσεις των συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δεν προβλέπεται μείωση των συντάξεων» στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ και ότι τούτο, «ήταν απαίτηση του Δ.Ν.Τ., η οποία δεν έχει λόγο ύπαρξης». Ομως ο εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. για την Ελλάδα κ. Ντόλμαν, μιλώντας με τον κ. Τσακαλώτο για το θέμα του χρέους, ήταν αρνητικά κάθετος στο να γίνει επανεξέταση της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων. Κυβερνητικό στέλεχος, όταν του ετέθη το θέμα των δηλώσεων Κατρούγκαλου, τον “άδειασε” κανονικά, λέγοντας ότι, πρόσφατα ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο περιόδου 2019-2022, το οποίον ψήφισε και ο ίδιος και είναι γεμάτο από περικοπές. Πρόκειται για το νόμο 4959/2018, στον οποίο αναφέρεται: «Περικοπή προσωπικής διαφοράς στις επικουρικές συντάξεις σε 0% έως 18% του ύψους της καταβαλλόμενης σύνταξης». Αλλο στέλεχος της κυβέρνησης από τα υψηλόβαθμα είπε, ότι θα είναι πολιτική αυτοκτονία, να γίνει μείωση των συντάξεων απ’ το 2019 και τον Σεπτέμβριο να πάμε σε εκλογές.
Συζητείται, λοιπόν, να βρεθεί μια φόρμουλα μεταθέσεως του χρόνου εφαρμογής του νόμου, ή να ερμηνευθεί το γράμμα του νόμου, το οποίον αναφέρεται για τη μείωση από 0% μέχρι 18% και το “έως” το ελαχιστοποιήσουν με νόμο, που θα φέρουν πριν το τέλος του 2018.
Οι μικροπολιτικού χαρακτήρα δηλώσεις των πολιτικών και η ασυμφωνία μεταξύ των είναι η κακιά μας μοίρα, για όσα συμβαίνουν σ’ αυτό τον τόπο. Ο καθένας, βέβαια, αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων λέει, κρίνεται, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν καταλάβει, ότι η αναξιοπιστία τους έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια.