Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Προσδοκίες Μπάιντεν και Μακρόν

Στην Αμερική του Τζον Μπάιντεν η οικονομία οδεύει σε ύφεση, που ίσως ξεπεράσει την κατάρρευση των αγορών, όπως το 2008 με την Lehman Brοthers, που πτώχευσε. Όταν το επιτόκιο δανεισμού από 0,2% αυξήθηκε στο 4% και το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ από 105% του ΑΕΠ έφτασε το 137% αποδεικνύεται, ότι η οικονομική δραστηριότητα στην μεγαλύτερη χώρα του κόσμου μειώνεται επικίνδυνα.
Σ’ αυτή τη συγκυρία ο Γάλλος πρόεδρος με τους Υπουργούς του των Εξωτερικών και Οικονομίας και με μια πλειάδα από σοβαρούς επιχειρηματίες πραγματοποίησε για δεύτερη φορά προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Η πρώτη έγινε επί Τραμπ.
Φαίνεται, ότι παραμερίστηκε η σοβούσα κρίση στις αμερικανογαλλικές σχέσεις, που οδήγησε την ακύρωση μιας συμφωνίας το 2021 για προμήθεια αμυντικού υλικού στην Αυστραλία πολλών δισ. ευρώ με τον Μακρόν, τότε, να ανακαλέσει τον Γάλλο πρέσβη από την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις. Η επίσκεψη κανονίστηκε τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Μπαλί “να ρίξουν νερό στο κρασί τους” και να συζητήσουν φλέγοντα θέματα, μήπως βρεθεί λύση, όπως είναι η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, πράγμα που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα πυρηνικά και το Ουκρανικό.
Για το Ουκρανικό ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε, ότι Αμερικανοί και Γάλλοι θα πρέπει να ξαναγίνουν “συμπολεμιστές” στην επέμβαση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσε απ’ την Ουάσιγκτον τις πληροφορίες, ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Απηύθυνε έκκληση για μια “διαρκή ειρήνη” μια “δίκαιη ειρήνη” που θα γινόταν και από τα δύο εμπόλεμα μέρη. Είπε ο Μακρόν: «Η άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο θα αφορά και την πυρηνική ενέργεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, να μην χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική χρήση. Η μεσολάβηση στοχεύει στην κατά το δυνατόν αποκατάσταση εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, επεσήμανε δε ο Γάλλος πρόεδρος, ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ήταν μοιραίο “λάθος” και δήλωσε, ότι θα επιδιώξει να έχει «άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο».
Η επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, διότι η Γαλλία διατηρεί εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών, όσον αφορά αμυντικά θέματα. Και τούτο συμβαίνει, διότι η Γερμανία δεν αποδέχεται αμυντική δέσμευση της Ε.Ε. με την περιώνυμη “στρατηγική οικονομία” της Ευρώπης. Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχουν οι κεντροανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες – μέλη της Ε.Ε., στηριζόμενες σε ιστορικά γεγονότα, που θυμίζουν επιθετικότητα του Σοβιετικού κατεστημένου και θεωρούν, ότι προστατεύονται αποτελεσματικά κάτω από την αμερικανική ομπρέλα.
Έτσι ο Μακρόν πιστεύει, ότι μέσα σ’ αυτή την επικίνδυνη κρίση πρέπει, να πρυτανεύσει η λογική αντί των όπλων και οι διαφορές να μην περιορίζονται στον εμπορικό ανταγωνισμό, που μετατρέπεται σε στρατιωτικές επεμβάσεις, αλλά να επιλέγεται η διπλωματία για τελικές και εποικοδομητικές διευθετήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα