13.4 C
Chania
Σάββατο, 5 Απριλίου, 2025

Προσεγγίζοντας την εφηβεία μέσα από την κοινωνιολογία – Η περίπτωση των ΗΠΑ

■ Παρουσιάστηκε η µελέτη του Χανιώτη κοινωνιολόγου Κώστα Σπυριδάκη

Τις ιστορικές διαδικασίες ανάδειξης από τις κοινωνικές επιστήµες της εφηβείας ως µια ξεχωριστή ηλικιακή κατηγορία, που χρήζει, µεταξύ άλλων, ιδιαίτερης προσέγγισης από τους θεσµούς της Πολιτείας, έρχεται να φωτίσει µε το βιβλίο του που έχει τίτλο “Κοινωνικές Επιστήµες και ∆ιαδικασίες Επαγγελµατοποίησης του Συµβολικού Ελέγχου – Η κατηγορία της εφηβείας στις ΗΠΑ”, ο Χανιώτης κοινωνιολόγος Κώστας Σπυριδάκης

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση παρουσιάστηκε την περασµένη Πέµπτη στο Νεώριο Μόρο – Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Χανίων, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι εκδόσεις µε το Παράρτηµα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων.
«Το βιβλίο αυτό αποτελεί θα λέγαµε µια µελέτη, µε ιστορικό υπόβαθρο, του τρόπου µε τον οποίο οι κοινωνικές επιστήµες, από τότε που εµφανίστηκαν στις ΗΠΑ από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήµερα, έχουν συµβάλλει στη διαµόρφωση της συµπεριφοράς των εφήβων», εξήγησε ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Σπυριδάκης και πρόσθεσε ότι η ανάλυση του θέµατος κινείται σε τρία επίπεδα: «Το πρώτο έχει να κάνει µε τις θεωρίες των κοινωνικών επιστηµών για την εφηβεία. Της ψυχολογίας πρωτίστως, της κοινωνιολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους διάφορους θεσµούς που σχετίζονται µε τη διαχείριση των ατόµων που βρίσκονται στην εφηβεία, όπως είναι η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τα δικαστήρια, τα αναµορφωτήρια κ.λπ. και το πως ο τρόπος αντιµετώπισης των εφήβων από αυτούς τους θεσµούς αυτούς επηρεάστηκε από τους    κοινωνιολόγους, ψυχολόγους κ.λπ. και τις κοινωνικές θεωρίες που είχαν αναπτυχθεί.

Τέλος, το τρίτο επίπεδο έχει να κάνει µε τον καταµερισµό εργασίας, τη θέση των κοινωνικών οµάδων σε αυτό τον καταµερισµό, τον συσχετισµό δύναµης µεταξύ τους και το πως αυτός διαµόρφωσε το λεγόµενο κοινωνικό κράτος. ∆ηλαδή, το πως όταν η εργατική τάξη ήταν πιο ισχυρή το κοινωνικό κράτος ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, όπως τη δεκαετία του ΄60 στις ΗΠΑ για να αρχίσει αυτό να αποδοµείται σταδιακά τη δεκαετία του ΄70. Μία τέτοια πορεία ακολούθησαν και οι θεσµοί που ασχολούνται µε τους εφήβους, παράλληλα µε το πως αυτή η πορεία επηρέασε και τις θεωρητικές προσεγγίσεις για τους εφήβους».

Συνεχίζοντας ο κ. Σπυριδάκης τόνισε ότι το βιβλίο παρότι είναι µια κοινωνιολογική µελέτη δεν απευθύνεται µόνο σε κοινωνικούς επιστήµονες, ενώ στην ερώτηση γιατί επέλεξε να µελετήσει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ απάντησε: «Γιατί σε αυτή τη χώρα διαµορφώθηκαν για πρώτη φορά οι συνθήκες θεσµικά που διαχώρισαν τα άτοµα αυτής της ηλικίας από τους υπόλοιπους. Εκεί θα λέγαµε δηλαδή ότι γεννήθηκε για πρώτη φορά η κατηγορία έφηβος και αυτοί ασχολήθηκαν πρώτοι, θεωρητικά και επιστηµονικά, µε αυτή την ηλικία. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να λάβουµε υπόψη µας ότι στο πλαίσιο ενός πολιτισµικού ιµπεριαλισµού, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ επηρέασαν καθοριστικά και τον τρόπο προσέγγισης των εφήβων και σε πολλές άλλες χώρες».

Για το βιβλίο µίλησαν ακόµα οι Αντωνία Γεωργεδάκη (κοινωνική ανθρωπολόγος µε ειδίκευση στην Ιστορία), Μάριος Πανιεράκης (∆ρ. Κοινωνιολογίας του Benemerita Universidad Autonoma de Puebla – BUAP στο Μεξικό), Σάµυ Αλεξανδρίδης κοινωνιολόγος – εκπαιδευτικός και Νεκταρία Τσάµη (κοινωνιολόγος – πρόεδρος του Παραρτήµατος Χανίων του ΣΕΚ)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα