Όψεις του ελληνικού και κρητικού τοπίου, όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τον φωτογραφικό φακό καλλιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων, αλλά κaι επιστημονικές προσεγγίσεις του ίδιου θέματος που μπορούν να προσφέρουν σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα “Φωτογραφία & Τοπίο” που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.
Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης φωτογραφίας “landscape stories” που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.
Ο επιμελητής της έκθεσης από το MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, μιλώντας στα “Χ.ν.” για την τέχνη της φωτογραφίας, επεσήμανε ότι σε σχέση με το παρελθόν η φωτογραφία πλέον δεν υποτιμάται ως τέχνη, ενώ η μακρά περίοδος της αμφισβήτησης λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις και δημιουργικά για τους φωτογράφους.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση “landscape stories” τόνισε ότι στόχος της έκθεσης ήταν αφενός να αναδείξει το έργο καλλιτεχνών που δεν ήταν τόσο προβεβλημένοι κι αφετέρου να “φωτίσει” πτυχές του ελληνικού τοπίου: «Υπάρχει μια αρκετά εκτεταμένη και καλά φωτισμένη “βιτρίνα” γύρω από το τοπίο στη χώρα μας, κάτι που ισχύει και στην Κρήτη. Γι’ αυτό κι αυτές οι φωτογραφίες της έκθεσης επιχειρούν να μας μιλήσουν για το τι υπάρχει πίσω από τη βιτρίνα. Για τοπία περισσότερο βιωματικά ή καθημερινά ή που υποβαθμίζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα ή που είναι ονειρικά κ.λπ., προσκαλώντας τον θεατή να σκεφτεί το τοπίο με διαφορετικούς τρόπους, πέρα από την προσέγγισή του ως ένα ακόμα κεφάλαιο που έχει προστιθέμενη αξία», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε την Πινακοθήκη Χανίων, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Γιαννακάκη καθώς και την συνεργάτιδα του δημάρχου Χανίων Άννα Νεμπαυλάκη για τη συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης στα Χανιά.
Ο φωτογράφος και βοηθός επιμελητή της έκθεσης Γιώργος Αναστασάκης έκανε μια επισκόπηση της φωτογραφίας του κρητικού τοπίου, φωτίζοντας τον τρόπο με τον οποίο έχουν δει το κρητικό τοπίο Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι, με τι σκοπούς και μεθόδους το προσεγγίζουν αλλά και που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους.
Ο επ. καθηγητής ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της αρχιτεκτονικής στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και κριτικός τέχνης Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, αναφέρθηκε στη φύση των φωτογραφικών εικόνων διαχρονικά και το πως αυτή επηρεάστηκε από την έλευση της ψηφιακής εικόνας: «Η φωτογραφία διαχρονικά ήταν ένας τρόπος μαρτυρίας και τεκμηρίωσης του πραγματικού. Ωστόσο, τώρα πλέον δεν έχει αυτό τον χαρακτήρα καθώς η ψηφιακή εικόνα πολλές φορές δεν έχει σχέση καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Η Άννα Νεμπαυλάκη που επιμελείται τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη, σημείωσε ότι στόχος των δράσεων και των προγραμμάτων ήταν να προσφέρουν μια πιο πλούσια και ολοκληρωμένη εμπειρία στους θεατές αλλά και να αυξηθεί η προβολή και η επισκεψιμότητα της έκθεσης, κάνοντας ένα “άνοιγμα” στο ευρύτερο κοινό.
Παρατηρητήριο Τοπίου Κρήτης
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του Δημήτρη Αλεξάκη, κύριου ερευνητή στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με θέμα: “Γεωπληροφορική και δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες στην παρατήρηση και αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Τοπίου. Το Παρατηρητήριο Τοπίου Κρήτης”.
Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξάκης το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, είναι συντονιστής σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ασχολείται με την ανάλυση της ποιότητας τοπίου προσεγγίζοντας το θέμα από δύο πλευρές: από την επιστημονική – αντικειμενική αξιολόγησή του με μεθόδους γεωπληροφορικής (χρήση δορυφορικών δεδομένων, χαρτών κ.λπ.) και με συμμετοχική διαδικασία, δηλαδή συμμετοχή του κοινού, μέσα από τη χρήση εφαρμογών όπου θα δίνουν τη δυνατότητα αξιολόγησης της ποιότητας του τοπίου (αξιολόγηση αυτού που βλέπει, αισθάνεται κ.λπ.). «Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει τώρα και 6 μήνες και θα κρατήσει 4 χρόνια και συμμετέχουν σε αυτό 9 εταίροι (πανεπιστήμια και εταιρείες) και 7 πιλοτικές περιοχές στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Τοπίου Κρήτης που θα μπορούσε να συνεισφέρει συμβουλευτικά σε θέματα χωροταξίας κ.λπ.»