Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Προσεισµικοί έλεγχοι στην παλιά πόλη

» Ευρωπαϊκό πρόγραµµα µε τη συµµετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρωπαϊκό πρόγραµµα µε τη συµµετοχή καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Iταλών επιστηµόνων, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται προσεισµικός έλεγχος µνηµείων και κτηρίων στην παλιά πόλη των Χανίων µε σύγχρονα τεχνικά µέσα!

Μέσα από προσεκτική ανάλυση των εικόνων από τα κτήρια, µε υψηλής τεχνολογικής στάθµης εργαλεία και εφαρµογές τεχνητής νοηµοσύνης, εντοπίζονται ρωγµές και βλάβες που δεν φαίνονται µε γυµνό οφθαλµό και αναλύονται περαιτέρω από τους επιστήµονες.
Τα παραπάνω επισηµάνθηκαν στο πλαίσιο του του διεθνούς συνεδρίου “2024 IEEE International workshop on Metrology for Living Environment” το οποίο ξεκίνησε χθες στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων και ολοκληρώνεται αύριο.

Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών -ΙΕΕΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης και έχει ως αντικείµενο την παρουσίαση σύγχρονων λύσεων που αφορούν το περιβάλλον διαβίωσης τόσο από επιστηµονική όσο και από την τεχνολογική πλευρά. Συµµετέχουν σε αυτό πάνω από 100 επιστήµονες από διάφορες χώρες του κόσµου και παρουσιάζουν σχετικές τεχνολογικές και επιστηµονικές εφαρµογές που εστιάζουν στο σχεδιασµό και τον κύκλο ζωής, ενεργειακή απόδοση, µόλυνση εσωτερικών χώρων, συστήµατα ελέγχου που βασίζονται στο Internet of Things (ΙοΤ), µέτρηση για εκτίµηση υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, έλεγχο χηµικών και φυσικών παραµέτρων, ΒΙΜ και ψηφιακά δίδυµα και άλλα πολλά θέµατα.

Ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και ∆ιοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Σταυρουλάκης, είπε στα “Χανιώτικα νέα” ότι «είναι το τρίτο συνέδριο στην περιοχή της µετρολογίας µε εφαρµογές τεχνικές στο περιβάλλον, στο δοµηµένο και στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχει µια πολύ δραστήρια οµάδα στην Ιταλία που είχε κάνει τα προηγούµενα συνέδρια. Θα γίνουν πάνω από 100 παρουσιάσεις µε εταιρείες οι οποίες παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις εφαρµογές που έχουν. Συνδυάζουν τις σύγχρονες δυνατότητες, να παίρνει κανείς πληροφορίες, να µετράει πράγµατα µε την επιστηµονική ανάλυση για να βγάζει συµπεράσµατα.
Οι εφαρµογές αφορούν παρακολούθηση της δοµικής ακεραιότητας σε κτήρια, ιατρικές εφαρµογές, εφαρµογές στην ηλεκτρονική, διαρροές σε ηλεκτρικά κυκλώµατα και δίκτυα».
Ως προς τα προγράµµατα του Πολυτεχνείου, ο κ. Σταυρουλάκης εξήγησε:
«Αυτή τη στιγµή έχουµε ερευνητικά προγράµµατα που τρέχουν πάνω σε µνηµεία. Με τη δική µου οµάδα προσπαθούµε µε οπτική αναγνώριση να κάνουµε τον προσεισµικό έλεγχο. Εχουµε πάρει µια ολόκληρη περιοχή στην παλιά πόλη. Εχουµε ξεκινήσει από τα Νεώρια φυσικά που έχουµε µελετήσει και παλαιότερα. Παίρνουµε απλές φωτογραφίες από νεοκλασικά κτήρια και η επεξεργασία της εικόνας µας επιτρέπει ουσιαστικά να κάνουµε µια πρώτη ανάλυση για το πόσο ασφαλές είναι το κτήριο».
Ο κ. Σταυρουλάκης πρόσθεσε πως είναι ευρωπαϊκό πρόγραµµα µε ιταλούς συνεργάτες και µια πρώτη εργασία η οποία παρουσιάζεται στο συνέδριο, «δείχνει πολύ εντυπωσιακά, πώς από τη φωτογραφία ο υπολογιστής µόνος του κάνει το περίγραµµα των παραθύρων, µετράει πόσους ορόφους έχουµε. Είναι πληροφορία την οποία θα ήθελε κάποιος, χρόνο και ένα µηχανικό για να τη µετρήσει».
Στο ίδιο πρόγραµµα συµµετέχει ο καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος υπογράµµισε ότι «το συνέδριο έχει µια κατεύθυνση πιο εξειδικευµένη για το περιβάλλον, για εφαρµογές που έχουν να κάνουν µε τη κοινωνία». Η εργασία που ο ίδιος παρουσιάζει στο συνέδριο, αφορά «την εφαρµογή τεχνητής νοηµοσύνης και µετρήσεων σε εικόνες από ιστορικά κτήρια που διατηρούν κίνδυνο καταστροφής σε περίπτωση σεισµών. Αναλύουµε τις εικόνες πάρα πολύ προσεκτικά και µε υψηλής τεχνολογικής στάθµης εργαλεία για να εντοπίσουµε ρωγµές και βλάβες που δεν φαίνονται µε γυµνό οφθαλµό και να τις αναλύσουµε περαιτέρω».
Ο κ. Σταυρακάκης επισήµανε ότι «το πρόγραµµα ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2023 και έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια».
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης, είπε ότι «είναι ένα πολύ σηµαντικό συνέδριο που έχει να κάνει µε τις µετρήσεις και συστήµατα µετρήσεων. Στις µέρες µας τα δεδοµένα είναι ο πλούτος όλων των επιστηµών και τα δεδοµένα δεν µπορούν να ληφθούν χωρίς τις κατάλληλες µετρήσεις και τον κατάλληλο εξοπλισµό ο οποίος βασίζεται και σε φυσικές αρχές αλλά και σε αρχές της ηλεκτρονικής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα