Προτάσεις για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών μέσα από την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων, διατυπώνει η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων. Σε επιστολή της προς τον δήμαρχο Χανίων, σημειώνει ότι «ο Νομός μας εκτός από φυσικές ομορφιές είναι προικισμένος και με αρκετά μνημεία, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια λιγότερο ίσως σημαντικά που έχουν σχέση με την Ρωσία, χώρα ραγδαία ανερχόμενη στον εξερχόμενο τουρισμό στην παγκόσμια αγορά».
Στη συνέχεια κάνει αναφορά στα μνημεία αυτά, «που βρίσκονται άλλα μέσα στην πόλη των Χανίων ή πέριξ αυτής»:
«•Η Ρώσικου ρυθμού εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής με τον μπλε κρεμυδοσχημο τρούλο κτισμένη το 1903 με χρήματα του Μέγα Δούκα Γεωργίου της Ρωσίας, δίπλα στο νέο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.
•Το ιστορικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία δίπλα στους Τάφους των Βενιζέλων. Γκρεμισμένο από οβίδες ανάμεσα τους και των Ρώσικων πλοίων τον Φλεβάρη του 1897. Ανασκευασμένο με χρήματα του τελευταίου Τσάρου όπως αναγράφει και η μαρμάρινη επιγραφή πάνω στην είσοδο του.
• Το παλατάκι κατοικία του Πρίγκιπα Γεωργίου το διάστημα 1900-1905 δίπλα στο σπίτι Μουσείο του Εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου. Ένα μνημείο που πρέπει να αναστηλωθεί και να αναδεχθεί.
• Το ηρώο για του Ρώσους στρατιωτικούς, αιχμαλώτους των Ναζί, που άφησαν την ζωή τους στην Κρήτη την περίοδο της Κατοχής 1941-45 και βρίσκεται στο νεκροταφείο του Αγίου Λουκά.
• Το πρώην Ρώσικο προξενείο την εποχή της Κρητικής Πολιτείας στην Χαλέπα που είναι ιδιωτική περιουσία και είναι ερειπωμένο.
• Ο Ρώσικος στρατώνας της περιόδου 1897-1908 πάνω στα Βενετσιάνικα τείχη της Δυτικής τάφρου που πρόσφατα επισκευάστηκε.
• Η επανατοποθέτηση στην Σούδα του αγάλματος του πρίγκιπα Γεωργίου, που έσωσε την ζωή του ξαδέλφου του τελευταίου τσάρου Νικολάου Β από ένοπλη επίθεση Ιάπωνα εθνικιστή, όταν σαν διάδοχος το 1891 είχε επισκεφτεί την Ιαπωνία συνοδευόμενος από τον Γεώργιο». Στο θέμα αυτό, όπως αναφέρει, συντάσσεται «με την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σούδας, που πρότεινε την επανατοποθέτηση του αγάλματος ως μέρος της ιστορίας της Κρήτης. Οι Ρώσοι σήμερα έχουν ιδιαίτερη αγάπη με την εκκλησία, αλλά και την οικογένεια του τελευταίου Τσάρου που την έχουν ανακηρύξει σε Αγία και τους έχουν ενταφιάσει σε ειδική κρύπτη στον ναό του Πέτρου & Παύλου στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πρίγκιπας Γεώργιος συνδέονταν με στενή φιλία με τον ξάδελφο του Τσάρο Νικόλαο Β, ενώ ήταν και νονός του Καρόλου της Αγγλίας». Η Ενωση εκτιμά ότι «η ανάδειξη και προβολή των παραπάνω μνημείων θα συμβάλει στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών στον Νομό μας, σε συνδυασμό με την προσθήκη νέων ξενοδοχειακών κλινών πολυτελείας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας».
Την επιστολή υπογράφουν εκ του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ενωσης, Ι. Κουκουράκης και ο γεν. Γραμματέας, Εμμ. Κασαπάκης και την κοινοποιούν στα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού και στη Ρώσικη πρεσβεία Αθήνας.