Ο πόλεµος που άρχισε στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2023 µε την επίθεση της Χαµάς στο Ισραήλ, δεν πίστευε κανείς ότι θα είχε τόση διάρκεια, θα έσπερνε τέτοια καταστροφή, θα ισοπέδωνε τη Λωρίδα της Γάζας και θα δηµιουργούσε χιλιάδες νεκρούς και εκατοµµύρια πρόσφυγες. Έτσι αποφάσισε για αντίποινα ο ακρoδεξιός και ανεξέλεγκτος Νετανιάχου, τώρα που υπάρχει µεγάλο κενό στις ΗΠΑ, λόγω του ολίγιστου Μπάιντεν, του φιλικού Τραµπ και της απογοητευτικά ανεκτικής Ε.Ε.
Αυτή η ένοπλη σύρραξη κλιµακώθηκε και επεκτάθηκε στον Λίβανο, όπου είχαν καταφύγει 2 έως 2,5 εκατ. πρόσφυγες για τους οποίους πολλοί µιλούν περί αλληλεγγύης, να τους δοθεί το δικαίωµα ν’ αποκτήσουν προσωρινή προστασία απ’ τις ελεύθερες χώρες.
Η προσφυγοµεταναστευτική κρίση, ανθρωπιστική διαταραχή χαρακτηρίζεται, έχει επιδεινωθεί και οι χώρες της Ε.Ε., που βρίσκονται στην “µπούκα” πρώτης εισόδου, ανησυχούν για περαιτέρω αύξηση των ροών. Στην Αθήνα µετά απ’ αυτό το φαινόµενο και επειδή είµαστε η πρώτη πύλη εισόδου, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο εκτός από την εκτίµηση των εξελίξεων, αποφάσισε να προετοιµαστούν οι υπάρχουσες δοµές φιλοξενίας.
Η χωρητικότητα των οργανωµένων δοµών και χώρων είναι συγκεκριµένη. Αν οι ροές αυξηθούν, θα πρέπει να ληφθούν συµπληρωµατικά µέτρα και η φύλαξη να γίνει οργανωµένα και ελεγχόµενη. Το πρόβληµα γίνεται πιο επικίνδυνο όταν µετανάστες ή πρόσφυγες αποβιβάζονται σε µικρά νησιά που δεν υπάρχουν δοµές, ούτε προσωπικό να τους περιθάλψει.
Ο µεγαλύτερος φόβος υπάρχει ένεκα της εµφάνισης “ισλαµιστών µεταναστών” απ’ τους οποίους διακυβεύεται η θρησκευτική µας υπόσταση και η εθνική µας ασφάλεια. Εν προκειµένω, είναι µέριµνα της κυβέρνησης, να λάβει τα ενδεικνυόµενα µέτρα και να ενηµερώσει τους πολίτες πώς σκέφτεται να διαχειριστεί τις πιθανές δραστηριότητες τους και ποιες προφυλάξεις µε λογική πρέπει να ληφθούν.
Ήδη η Γερµανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διώχνει µετανάστες προς τις χώρες πρώτης εισόδου που έχουν εγκατασταθεί εκεί. Η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί τέτοιου είδους επιστροφικές ροές. Εκτός τούτου ο Σολτς έχει δηµιουργήσει στις εισόδους των συνόρων της χώρας του δοµές υποδοχής και δικαστικές υπηρεσίες, για να αποφασίζουν για τις αιτήσεις ασύλου το συντοµότερο, χωρίς καθυστερήσεις.
Υπ’ όψιν ότι η γερµανική κυβέρνηση µας επέβαλε µηνιαίο πλαφόν προσφύγων που επιθυµούν την οικογενειακή τους επανένωση, πράγµα που «δεν δεχθήκαµε να συζητήσουµε».