Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πρόσφυγες και μετανάστες: συζήτηση για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου 31 /3/20, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα εξετάσει την κατάσταση στα σύνορα με την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή, την Προεδρία της ΕΕ, την Frontex και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Παρά την διαφαινόμενη ελάττωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνονται οι ανησυχίες για τις δραματικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι αιτούντες άσυλο στις υπερπλήρεις δομές στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του COVID-19. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ θα εξετάσει την κατάσταση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και με των αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας Μαργαρίτη Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και την υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κροατίας Terezija Gras εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου.
Θα συμμετάσχουν επίσης στη συζήτηση ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri και ο επικεφαλής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) Michael O’Flaherty.
Η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη 2 Απριλίου, 10.05 με 11.55 (τοπική ώρα).

COVID-19 – Το Συμβούλιο θεσπίζει μέτρα για την άμεση αποδέσμευση κεφαλαίων
Η ΕΕ αναλαμβάνει ταχεία δράση για την αποδέσμευση κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Όπως είχαμε προαναγγείλει πριν αρκετές ημέρες, προχθές, στις 30 Μαρτίου το Συμβούλιο ενέκρινε δύο νομοθετικές πράξεις που επιτρέπουν την ταχεία αποδέσμευση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19. Η μία από αυτές τροποποιεί τους κανόνες των Διαρθρωτικών Ταμείων και των Επενδυτικών Ταμείων, ενώ η άλλη διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ.
Η επενδυτική πρωτοβουλία Coronavirus θα παρέχει στα κράτη μέλη πρόσβαση σε 37 δισ. Ευρώ από τα ταμεία συνοχής για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπηρεσίες μερικής και εγγύτητας.
Από το συνολικό αυτό ποσό, περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από αχρησιμοποίητη προχρηματοδότηση το 2019 από τα διαρθρωτικά ταμεία. Αυτό το νέο μέτρο επιτρέπει στα κράτη μέλη να δαπανήσουν αχρησιμοποίητα κεφάλαια για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας αντί να τα επιστρέψουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ένα επιπλέον ποσό ύψους 29 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί εκ των προτέρων για πιστώσεις που θα είχαν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους.
Αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 για την κάλυψη των δαπανών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για τη διάσωση ζωών και την προστασία των πολιτών.
Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία για να κάνουν μεταφορές μεταξύ των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής, προκειμένου να αναπροσανατολίσουν τους πόρους όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τα σχετικά κείμενα.
Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, οι δύο αυτές νομοθετικές πράξεις θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου 2020.

Απόνερα από Λισσαβώνα
Η στάση Γερμανίας και Ολλανδίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής εξακολουθεί να δημιουργεί σοβαρές εντάσεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Eτσι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας António Costa επέκρινε έντονα τη στάση του Oλλανδού Υπουργού Οικονομικών Wopke Hoekstra, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την έλλειψη μέσων για την Ισπανία να αντιμετωπίσει την πανδημία. Χαρακτήρισε αυτήν την προσέγγιση «αποτροπιαστική» και αντίθετη προς το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης1. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να «εστιάσει εκ νέου» το παραγωγικό της σύστημα για να εξασφαλίσει μια βραχύτερη, τοπική και ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού. Η δήλωση αυτή του Πορτογάλου αξιωματούχου έρχεται σε επίρρωση του ευρωπαϊκού συνδικάτου COPA-COGECA, που υποστηρίζει ότι όλοι μαζί θα εργαστούμε για να μην παρατηρηθεί έλλειψη εφοδιασμού τροφίμων2. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κορωναϊού, η πορτογαλική κυβέρνηση έλαβε το πρωτοφανές βήμα της προσωρινής χορήγησης δικαιωμάτων ιθαγένειας σε όλους τους μετανάστες και στους αιτούντες άσυλο στη χώρα για να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην κοινωνική ασφάλιση και υγεία.
Coronavirus: Πρακτικές οδηγίες της Κομισιόν3 ελεύθερης κυκλοφορίας κρίσιμων εργαζομένων
Σήμερα, η Επιτροπή εξέδωσε νέες πρακτικές συμβουλές για να εξασφαλίσει ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι εντός της ΕΕ, ιδίως εκείνοι που ασκούν κρίσιμα επαγγέλματα για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωναϊού, μπορούν να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε εκείνους που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των τροφίμων, καθώς και άλλες βασικές υπηρεσίες όπως η φροντίδα των παιδιών, η φροντίδα των ηλικιωμένων και το κρίσιμο προσωπικό για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Η πανδημία των κορωναϊών έχει οδηγήσει στην εισαγωγή πρωτοφανών μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι μεθοριακοί εργαζόμενοι, οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι καθώς και οι εποχιακοί εργαζόμενοι ζουν σε μία χώρα της ΕΕ, αλλά εργάζονται σε άλλη χώρα. Πολλές από αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τα κράτη μέλη υποδοχής τους, για παράδειγμα για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, για την παροχή άλλων βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και συντήρησης ιατρικού εξοπλισμού και υποδομής ή για την εξασφάλιση της προμήθειας αναγκών αγαθών.

Ο Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πρώτος δικτάτορας εντός της Ε.Ε.
Ανησυχία και αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην Ευρώπη η απόφαση για αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, αφού ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Ορμπάν, απολαμβάνει τώρα απεριόριστη και ανεξέλεγκτη εξουσία κατά την περίοδο έκτακτης ανάγκης (πανδημία των κορωναϊών) χωρίς καθορισμένο τέλος, αφού η Ουγγαρία ψήφισε τη Δευτέρα (30 Μαρτίου) νόμο που δίνει νέες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να αποφασίζει μόνος με διάταγμα, για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Αυτό καθιστά την Ουγγαρία την πρώτη χώρα της ΕΕ που θα τεθεί υπό την αποκλειστική διοίκηση της κυβέρνησης για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός το θεωρεί κατάλληλο. Σημειώνεται ότι σε σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Ουγγαρίας, ο Πρόεδρος της χώρας János Áder έδωσε τη συγκατάθεσή του4.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε δήλωση του επικεφαλής της μεγαλύτερης οικογένειας του ΕΛΚ και πρώην προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που σημειώνει: «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία μας, όχι μόνο για κάθε χώρα αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς και πολύ διαφανείς όταν αξιολογούμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και όχι μόνο στην Ουγγαρία ». Η σύντομη δήλωση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια στρατηγική του ΕΛΚ να παραπέμπει σε άλλες κυβερνήσεις με προβλήματα δημοσίου δικαίου όταν τους ρωτάνε για τον Ούγγρο πρωθυπουργό!.

1 https://www.euractiv.fr/section/lactu-en-capitales/news/portugal-slams-dutch-finance-minister-for-repugnant-comments/
2 https://copa-cogeca.eu/Main.aspx?page=Archive&lang=fr
3 https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_545
4 https://www.keh.hu/elnoki_nyilatkozatok/2751-Elnoki_nyilatkozat_a_koronavirus_elleni_vedekezesrol_szolo_torvenyrol&pnr=1


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα