Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Προσφυγή της Εκκλησίας στη Δικαιοσύνη για έκταση στον Σταυρό

■ Ζητείται η ακύρωση πώλησης

«Καμία έκταση δεν έχει χαθεί, η Εκκλησία έχει λόγο» δηλώνουν εκκλησιαστικές πηγές στα “Χ.ν.” αναφορικά με την έκταση 174.645 τ.μ. στον Σταυρό Ακρωτηρίου.

Μια έκταση που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του κόλπου του Σταυρού, βορειοδυτικά του “Σπηλαίου του Λερά”, στο σημείο όπου είχε στηθεί το “κινηματογραφικό λατομείο” της βραβευμένης με δύο όσκαρ ταινίας του Μ. Κακογιάννη “Ζορμπάς ο Έλληνας” και που πουλήθηκε από ιδιώτη σε εταιρεία Ισραηλινών συμφερόντων, ενώ σύμφωνα με την Εκκλησία αποτελεί περιουσία της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων.

Τα “Χ.ν.” από τον Ιούνιο του 2022 με δημοσίευμα τους είχαν θίξει το ζήτημα της συγκεκριμένης πώλησης με αφορμή αγγελία στη Γερμανία που διαφήμιζε το χώρο σε επενδυτές. Ακολούθως η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ζήτησε από την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να κατοχυρωθεί η περιουσία του μοναστηριού.
Μολονότι η αγωγή ήταν έτοιμη να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023 ήλθε η αποπομπή το ηγούμενου της Αγίας Τριάδας μητροπολίτης Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και παρότι έκτοτε έχουν περάσει τρεις μήνες δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η μετέπειτα ηγεσία του μοναστηριού προχώρησε στην μήνυση.

“ΙΣΧΥΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ” ΑΠΟ… ΟΛΟΥΣ

Όπως επισήμαναν στα “Χ.ν.” εκκλησιαστικές πηγές, την υπόθεση έχει αναλάβει δικηγόρος στην Αθήνα λόγω της πολυπλοκότητας της, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στις 28 Νοεμβρίου αποφάσισε την προσφυγή στη δικαιοσύνη και την ενημέρωση του εισαγγελέα Χανίων ζητώντας την ακύρωση της πώλησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Εκκλησία διαθέτει ισχυρά συμβόλαια ότι η συγκεκριμένη έκταση 174.645 τ.μ. ανήκει στη Ι.Μ. Αγίας Τριάδας και δεν μπορεί να υπάρξει χρησικτησία καθώς όπως και στη δημόσια περιουσία, έτσι και στην εκκλησιαστική δεν αλλάζει η χρήση της.
Την ίδια στιγμή πάντως σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” η πώληση από ιδιώτη στην Ισραηλινή εταιρεία ολοκληρώθηκε το 2022 με τον ιδιώτη να έχει με τη σειρά του νόμιμα συμβόλαια ιδιοκτησίας για τα 174.645 τ.μ. τα οποία έλεγξαν και πιστοποίησαν οι νομικοί σύμβουλοι της Ισραηλινής Εταιρείας που έκανε και την αγορά δίνοντας ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η συγκεκριμένη έκταση διαφημίζονταν από μεσιτικό γραφείο στη Γερμανία. Στην διαφήμιση του το μεσιτικό γραφείο ανέφερε πως από τα 174.645 τ.μ. τα 117.000 τ.μ έχουν «αποχαρακτηριστεί, ενώ τμήμα του έχει χαρακτηριστεί ως δασικό εμβαδού 58.000 τ.μ. Το δασικό τμήμα είναι σε φάση ενστάσεων για να αποχαρακτηριστεί επίσης» Στη διαφήμιση επισημαίνονταν πως στο συγκεκριμένο χώρο «υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που θα μπορέσει να προσελκύσει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον. Η μεγάλη του έκταση προσφέρεται για διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές, κέντρο ιππασίας, λιθόστρωτα καλντερίμια για περίπατο. Το γεγονός ότι έχει πρόσωπο σε θάλασσα πάνω από ένα χιλιόμετρο, προσφέρεται για τη κατασκευή μιας ή και περισσοτέρων ιδιωτικών μαρίνων ώστε να προσαράζουν σκάφη επίσης ευνοείται η δημιουργία εγκαταστάσεων για θαλάσσια σπορ».

Παρότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, προστατεύεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Eιδικότερα υπάρχουν μια σειρά υπουργικές αποφάσεις από τη δεκαετία του ΄80 για την προστασία της άγριας πτηνοπανίδας, από το 2017 για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Σπηλαίου του Λερά, αλλά και το 2023 για την αναγνώριση του Σταυρού ως “προστατευόμενο τοπίο” και “προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αίσχος, είναι δυνατόν να προσφέρεται το πρόσφατα κηρυχθέν “πάρκο προστασίας της άγριας ζωής” για “…τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, μεγάλες κολυμβητικές δεξαμενές, κέντρο ιππασίας, λιθόστρωτα καλντερίμια για περίπατο. Το γεγονός ότι έχει πρόσωπο σε θάλασσα πάνω από ένα χιλιόμετρο, προσφέρεται για τη κατασκευή μιας ή και περισσοτέρων ιδιωτικών μαρίνων ώστε να προσαράζουν σκάφη επίσης ευνοείται η δημιουργία εγκαταστάσεων για θαλάσσια σπορ.”? Μήπως τελικά η νομοθεσία της προστασίας δασική, αρχαιολογική, κλπ είναι απλώς διακοσμητική?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα