Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Προσιτές τιμές – επάρκεια προϊόντων

Προσιτές τιμές, υψηλή ποιότητα και επάρκεια προϊόντων χαρακτηρίζουν την πασχαλινή αγορά  στην πόλη μας. Η κίνηση όμως σύμφωνα με τους εμπόρους θα ξεκινήσει ουσιαστικά από σήμερα.
Oπως επεσήμανε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, Γιώργος Τραχαλάκης (φωτ. 3) «η κίνηση προς το παρόν είναι υποτονική, ο κόσμος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να ψωνίζει, απλά κάνει την έρευνά του συγκρίνει τιμές ενώ θα προχωρήσει στην αγορά των απαραίτητων για το πασχαλινό τραπέζι  προϊόντων όπως κάθε χρόνο τις δύο τελευταίες ημέρες, δηλαδή Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο. Στα κρεοπωλεία της Δημοτικής Αγοράς, παρατηρείται μέχρι στιγμής μια σχετική κίνηση, σε γαρδουμπάκια, κοιλιδάκια αλλά πολύ συγκρατημένα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «οι τιμές αυτή την στιγμή είναι οι χαμηλότερες των τελευαίων δέκα πέντε ετών και αυτό οφείλεται στην οικονομική δυσχέρεια και τη φτώχεια που ταλανίζει πολύ κόσμο. Ετσι και εμείς οι έμποροι προσπαθούμε με τις λογικές τιμές μας να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να αγοράζει με τα λίγα χρήματα που διαθέτει τα απαραίτητα προϊόντα για την οικογένειΆ του».
Την τιμητική τους στο πασχαλινό τραπέζι, εκτός από τον οβελία θα έχουν όπως κάθε χρόνο τα καλιτσούνια, που όπως μας δήλωσε ο Μανώλης (φωτ. 1) ιδιοκτήτης καταστήματος με τυροκομικά, «το τυρομάλαμα, η μυζήθρα και ο αθότυρος βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις τού κόσμου αυτές τις ημέρες. Πασχαλινό τραπέζι χωρίς καλιτσούνια δεν έχει γούστο».
Στα καταστήματα αρτοποιίας οι τιμές όπως μας είπε ο Λευτέρης (φωτ. 2), ιδιοκτήτης καταστήματος «τώρα και πολλά χρόνια οι τιμές στα πασχαλινά αρτοσκευάσματα παραμένουν ίδιες, ενώ σε κάποια είδη έχουν “πέσει”. Κρατάμε σταθερές τιμές γιατί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών -λόγω οικονομικής κρίσης- έχει μειωθεί  αρκετά».
«Οι λαμπάδες ξεκινάνε από 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 35 ευρώ σε επώνυμες εταιρείες με παιχνίδια επάνω. Υπάρχουν λαμπάδες για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια, ανάλογα με τα πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει κάποιος», μας δήλωσε η Αναστασία, ιδιοκτήτρια καταστήματος παιχνιδιών.
Τα “Χ.Ν.” μίλησαν και με πολίτες που βρέθηκαν στη Δημοτική Αγορά άλλοι για ψώνια, κάποιοι έριχναν διευρευνητικές ματιές στα προϊόντα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν από τα καφέ και τα διάφορα μεζεδοπωλεία, για να απολαύσουν το καφέ τους ή άλλα εδέσματα.

1Γιάννης: «Οι τιμές είναι παρά πολύ καλές, αν και τα χρήματα είναι λίγα, τελικά θα οργανώσουμε ένα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι. Αφήνουμε λοιπόν αυτές τις άγιες ημέρες τα όποια προβλήματά μας, αφού αυτά δεν φαίνεται να έχουν σκοπό να μας αφήσουν».

2Νίκος: «Εκανα ήδη όλα τα ψώνια μου για το πασχαλινό τραπέζι, και θεωρώ ότι όλες οι τιμές ήταν πολύ προσιτές. Με ή χωρίς χρήματα, πιστεύω ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας».

4Κώστας: «Προτιμάω το κατσίκι στη σούβλα ή στο φούρνο. Είναι ποιο υγειινό με λιγότερα λιπαρά. Απ’ ό,τι έχω δει οι τιμές είναι δελεαστικές, αλλά τα χρήματα όσο πάνε δυστυχώς  και λιγοστεύουν. Θα κόψουμε από άλλα πράγματα, για να γιορτάσουμε όπως πρέπει το Πάσχα και το τραπέζι».

3Μανώλης: «Οπως κάθε χρόνο πρόβλημα με τις τιμές των προϊόντων δεν υπάρχει, πρόβλημα υπάρχει μόνο στην τσέπη μας. Ομως παρά τις δυσκολίες μας, δεν θα κάνουμε το χατήρι σε κανένα Δ.Ν.Τ. και μνημόνια και θα γιορτάσουμε όπως πολύ καλά ξέρουμε το Πάσχα. Θα σουβλίσουμε παραδοσιακά το κατσικάκι μας, οικογενειακά και μαζί με καλή παρέα, καλό κρασί και αρκετό κέφι. Να πω για όσους θα ετοιμάσουν τον οβελία, ότι το καλό σουβλιστό δεν θέλει υπερβολές. Αλάτι, λίγο λάδι, ρίγανη, ελάχιστο λεμόνι και τίποτα άλλο. Η καλή μαγειρική τέχνη θέλει απλά πράγματα και όχι υπερβολές».

7Γιάννης: «Προσωπικά την ημέρα του Πάσχα θα βρεθώ σ’ ένα χωριό. Θα γλεντήσουμε πολύ καλά. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε και απ’ ό,τι φαίνεται θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια, θα πρέπει να συμβιβαστούμε και όποτε μπορούμε να περνάμε καλά, να λέμε “η φτώχεια θέλει καλοπέραση”».

Ενδεικτικές τιμές
Δημοτικής Αγοράς Χανίων
Κατσίκι: από 8 μέχρι 8,5 ευρώ/κιλό.
Αρνί: από 7,50 μέχρι 7,90/κιλό
Εντόσθια, κοιλιές, έντερα, πόδια: 4 ευρώ το κιλό.
Γαρδούμια: από 7,5 μέχρι 9,5 ευρώ το κιλό.
Τυρομάλαμα: από 9 ευρώ το κιλό.
Μυζήθρα: από 7 ευρώ το κιλό.
Ανθότυρος: 4,80 ευρώ το κιλό.
Πασχαλινό τσουρέκι: από 3,80 το 1/2 κιλό
Κουλουράκια: από 3,80 το 1/2 κιλό

Συμβουλές σε καταναλωτές
Οδηγίες – συμβουλές σε καταναλωτές δίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων «προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η αγορά ποιοτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης όσο και να προστατευτεί η υγεία κατά την εορταστική πασχαλινή περίοδο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν, ειδικά για τα αμνοερίφια ότι “τα  εγχώριας παραγωγής πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος “τυρκουάζ” (λαμπρό κυανό), η οποία έχει σχήμα ωοειδές. Το ίδιο ισχύει και για τα αμνοερίφια που προέρχονται από τις άλλες κοινοτικές χώρες. Επίσης να έχουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση “ΕΛΛΑΣ” σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα “καστανό” (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου). Τα σπλάγχνα, το συκώτι οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Τα “έντερα” δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολές του χρωματισμού τους αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Σε περίπτωση αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων (όπως κατεψυγμένης συκωταριάς, εντέρων κ.λπ.) έχει ιδιαίτερη σημασία να ελέγχεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αγοράζουμε εντόσθια κατεψυγμένα που έχουν αποψυχθεί». Αναφορικά με τα γλακτοκομικά προϊόντα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «καλό είναι οι καταναλωτές να μην αγοράζουν φρέσκα τυριά από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι, γιατί οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και το πιθανότερο όχι σωστές. Ο καταναλωτής συνετό είναι να αποφεύγει γενικότερα τις αγορές τροφίμων ζωικής προέλευσης από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορούν όχι μόνο να τον παραπλανήσουν αλλά και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Τα τυριά θα πρέπει να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους», ενώ για τα αυγά επησημαίνεται ότι «Ολα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το EL. Για την αγορά των σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα