Γραφικά σοκάκια, όμορφες παραλίες, κτίσματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
Η Αίγινα, η «βασίλισσα» του Αργοσαρωνικού, μια ανάσα από την Αττική, με τους δεκάδες παραθαλάσσιους οικισμούς και τα μικρά λιμάνια της, τις απέραντες εκτάσεις της με τους ευκάλυπτους, τα πεύκα και βέβαια τις φιστικιές της, αποτελεί ένα μικρό παράδεισο.
Τις μοναδικές αυτές εικόνες είχαμε την ευκαιρία να αποτυπώσουμε στην καρδιά μας, κατά την απόδρασή μας στο νησί, μέσα από την εκδρομή που διοργάνωσε με άψογο επαγγελματισμό το γραφείο ταξιδίων «Τζιτζικαλάκη».
Δύο ημέρες διήρκησε το ταξίδι μας, αλλά ήταν αρκετές για να αποκομίσουμε μοναδικές, αξέχαστες εντυπώσεις.
Η πόλη της Αίγινας, ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του, κτισμένη αμφιθεατρικά ως προς τη θάλασσα.
Το λιμάνι της εντυπωσιάζει με τα πολύχρωμα καΐκια δίπλα σε γιοτ και καταμαράν που βρίσκουν αγκυροβόλι, διαπλέοντας τον Σαρωνικό.
Στην είσοδο του λιμανιού ο μικρός κατάλευκος ναός του Άγιου Νικόλα καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Χαρακτηριστική εικόνα στην πόλη της Αίγινας τα αμαξάκια με τα άλογα, τα οποία διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο του νησιού, όπου συγκεντρώνεται και η οικονομική και κοινωνική ζωή του.
Τα κτήρια στην Αίγινα, δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, χτισμένα τον 19ο αι., θυμίζουν ότι η Αίγινα υπήρξε για 2 χρόνια πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Πολλά από αυτά τα κτήρια στεγάζουν στο ισόγειο τους παραδοσιακά καφενεία, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες και μαγαζιά.
Στο εσωτερικό τα σπίτια με τις μικρές αυλές, με δέντρα και λουλούδια, βρίσκονται σε στενά σοκάκια, ανάμεσα σε γραφικά μαγαζάκια και ταβερνούλες.
Πρώτη στάση μας, η Σουβάλα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού 10 χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Αίγινας.
Το όνομα του οικισμού βγήκε από τις πολλές μικρές δεξαμενές (σουβάλες), που έχτιζαν τα παλιά τα χρόνια οι κάτοικοι με πέτρες, σκάβοντας λάκκους 5-6 μέτρα μέσα στη γη, για να μαζεύουν νερό για τα ζώα τους και τους ίδιους.
Ήσυχο μέρος, μακριά από κοσμοπολίτικα στέκια με παραλία, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες και ξενοδοχεία, αποτελεί ένα όμορφο παραθεριστικό κέντρο.
Στη Σουβάλα υπάρχει παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά, θειούχα θερμοπηγή κατάλληλη για τη θεραπεία των ρευματισμών και δερματικών παθήσεων
Η ΠΕΡΔΙΚΑ
Το παραδοσιακό γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας, το οποίο απέχει 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας κρύβει για τον επισκέπτη μοναδικές ομορφιές, συνδυάζοντας την απλότητα και το μεγαλείο μαζί. Η μια πλευρά της Πέρδικας είναι όλη ένα πλακόστρωτο υπερυψωμένο μπαλκόνι πάνω από τη θάλασσα.
Στη σειρά στον πεζόδρομο υπάρχουν ταβέρνες, ουζερί, μπαρ και καφετέριες.
Ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά και βάρκες δένουν στο λιμανάκι της Πέρδικας που θυμίζει Κυκλάδες. Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Στο εσωτερικό του οικισμού τα στενά γραφικά δρομάκια της και τα κατάλευκα σπίτια με τις αυλές τους γεμάτες λουλούδια παραπέμπουν σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
Ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας αποτελεί βασικό προορισμό για πολλούς επισκέπτες στην Αίγινα, λόγω της όμορφης παραλίας και της ζωντάνιας του.
Οι μικρές ψαροταβέρνες βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά στο κύμα, ενώ όλα τα μαγαζιά, από σούπερ μάρκετ μέχρι φούρνους, βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από τα περισσότερα ξενοδοχεία. Υπάρχουν επίσης μπαρ και καφετέριες που συνθέτουν τη νυχτερινή ζωή του χωριού. Η Αγία Μαρίνα αποτελεί σημείο εξόρμησης για δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, το ναό της Αφαίας και τον Άγιο Νεκτάριο, ένα επιβλητικό μοναστήρι με υπερμεγέθη ιερό ναό.
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς δεσπόζει στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου στο βορειοανατολικό μέρος της Αίγινας. Θεωρείται το σπουδαιότερο σωζόμενο μνημείο και είναι αφιερωμένο στη θεότητα Αφαία. Ο ναός χτίστηκε σε χώρο όπου υπήρχε λατρευτική δραστηριότητα ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή, ενώ το χτίσιμό του χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.
Αρχικά ο χώρος ήταν αφιερωμένος στην τοπική θεά, Αφαία, που αργότερα ταυτίστηκε με την Αθηνά. Η εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική είναι πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Είναι Δωρικού ρυθμού και έχει χτιστεί από τοπικό πωρόλιθο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σώζονται οι 24 από τις συνολικά 34 κολώνες του ναού.
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Αφαίας, παρουσιάζονται εκθέματα και αναπαραστάσεις του παλιού ναού που κτίσθηκε το 575 π.Χ. και κάηκε για να κατασκευασθεί στη θέση του ο ναός που σώζεται σήμερα.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
Το μοναστήρι βρίσκεται στον δρόμο για την Αγία Μαρίνα. Είναι γυναικεία μονή στην οποία ζουν μοναχές. Είναι ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας, με πλήθος πιστών να το επισκέπτεται κάθε χρόνο.
Το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ξεκίνησε να λειτουργεί από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο όταν έψαχνε έναν τόπο να στεγάσει ένα μοναστήρι για το τέλος της ζωής του, έναν «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα», όπως έλεγε.
Μαζί με 4 μοναχές οι οποίες επιθυμούσαν να μονάσουν υπό την πνευματική καθοδήγηση και εποπτεία του, βρήκε ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στην Αίγινα, στη θέση Ξάντος, στο οποίο και αποφάσισε να στεγάσει τις 4 αυτές μοναχές και άλλες 3 που ήδη μόναζαν στο νησί. Το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1904 υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου, παρ’ ότι αυτός ακόμα βρισκόταν στη Ριζάρειο Σχολή – ο ίδιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί το 1908. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού.
Ο ναός Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί όπως προαναφέρθηκε ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού, στο οποίο συρρέει πλήθος κόσμου για να προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου.
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Δυτικά της Αίγινας, το πευκόφυτο νησί Αγκίστρι, με έκταση 11,97 τ.μ. και 1000 κατοίκους είναι ένας μικρός παράδεισος. Μοναδικές παραλίες με πρώτη την Σκάλα όπου βρίσκεται και το φυσικό λιμάνι στο οποίο καταπλέουν τα φέρι μπότ της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Πειραιά και την Αίγινα. Πάνω στην παραλία βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες. Τελευταίας στιγμής η απόφαση για ολιγόωρη απόδρασή μας στο νησί, το οποίο μας αντάμειψε αναλόγως, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του.
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ
Η Αίγινα έχει μοναδικές ομορφιές, μνημεία, μουσεία που σίγουρα δεν αρκούν δύο μέρες για να γνωρίσεις όλα αυτά που συνθέτουν τον μικρό αυτό παράδεισο. Πήραμε μία «μικρή γεύση», προσδοκώντας σε μία δεύτερη απόδραση, «ανάταση ψυχής», που όλοι κάποια στιγμή έχουμε ανάγκη. Θερμές ευχαριστίες στο γραφείο «Τζιτζικαλάκη» για την άψογη διοργάνωση και τη φιλική, σχεδόν οικογενειακή προσέγγιση των συμμετεχόντων στην προσκυνηματική αυτή εκδρομή.