Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Προσοχή σε απάτες μέσω διαδικτύου

Την προσοχή των πολιτών και ειδικότερα των χρηστών του ίντερνετ, εφιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δύο σοβαρές περιπτώσεις εξαπάτησης που εσχάτως μεθοδεύονται από αγνώστους.
Η μία περίπτωση αφορά τη διασπορά κακόβουλου λογισμικού, το οποίο παγιδεύει και βγάζει εκτός λειτουργίας τα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ακολούθως οι δράστες ζητούν «λύτρα» για να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές. Η δεύτερη περίπτωση αφορά την εξαπάτηση επιχειρήσεων, τις οποίες παρασύρουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ηλεκτρονικά, σε άλλους λογαριασμούς από εκείνους των πελατών τους.
Στην πρώτη περίπτωση, άγνωστοι διοχετεύουν ιο, μέσω ή επισφαλων ιστοσελίδων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία, μόλις ανοιξει ο χρήστης, παγιδεύουν τον υπολογιστή του και τα αρχεία του. Επιπλέον ο ιός μπορεί να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «Windows».
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνει έκκληση στους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από τον ιό και συμβουλεύει:
• Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην «ανοίγουν» τους συνδέσμους (links) και να μην «κατεβάζουν» τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ούτε τον αποστολέα, ούτε το περιεχόμενο,
• να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) απευθείας στον περιηγητή (browser) και να μην χρησιμοποιούν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links),
• να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα και να τα ενημερώνουν τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας (antivirus) του ηλεκτρονικού υπολογιστή,
• να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος και
• να δημιουργούν καθημερινά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.
Στην δεύτερη περίπτωση, που αφορά υποθέσεις απάτης, σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων, «κράκερς» διεισδύουν ηλεκτρονικά στα e-mail των εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, με σκοπό να εντοπίσουν ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές.
Κατόπιν, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών, ενημερώνουν, μέσω απατηλών e-mails, την εταιρεία που πρόκειται να κάνει έμβασμα για οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας, ότι πρέπει τα χρήματα να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, από εκείνο που μέχρι πρότινος χρησιμοποιείτο, λόγω αλλαγής του.
Το αποτέλεσμα είναι, η εταιρεία στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε το τραπεζικό έμβασμα, να μην λάβει ποτέ το χρηματικό ποσό.
Η ΕΛ.ΑΣ συνιστά στους επιχειρηματίες να επαληθεύουν συνεχώς τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών με τις οποίες έχουν συναλλαγές, καθώς και όλων των στοιχείων, να τηρούν επιπλέον κωδικό ασφαλείας κατά τη διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και τέλος, οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα