Τις άγιες τούτες ημέρες που διανύουμε, όσοι συμμετέχουμε στις Ιερές Ακολουθίες, ακούμε μία σειρά ονομάτων προσώπων με πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα ιστορικά – θρησκευτικά γεγονότα. Κατά την είσοδο στην Ιερουσαλήμ το πλήθος υποδέχεται τον Ιησού «επί πώλου» και κραυγάζει «απαύστως».
Ακούμε για τον «αγνώμονα φανέντα» Ιούδα και την πόρνη, η οποία «ήπλωσεν (η πόρνη) τας τρίχας τω Δεσπότη, ήπλωσεν Ιούδας τας χείρας τοίς παρανόμοις». Για το «πονηρόν συνέδριον» (δικαστήριο) των Ιουδαίων, τον Πιλάτο, τον Καϊάφα, τους ληστές, τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, τον «ευσχήμονα βουλευτή» Νικόδημο (Μαρκ., 15:43)1, τον Πέτρο και τον Θωμά, αλλά και τόσους άλλους που συμμετέχουν ή διεκδικούν μερίδιο από το κεντρικό πρόσωπο, το «πρόσωπο των προσώπων», τον Ιησού, που συμμετέχει στο «φοβερό και παράδοξο μυστήριον», δηλαδή ως υπεραπιστής της «ανθρωπιάς», ο οποίος «απρόσιτος τη ουσία, έργον δούλου» λαμβάνει!
Και πάλι σήμερον εν έτει σωτηρίω 2022 καλούμαστε να γιορτάσουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας, μόνο που τα πρόσωπά μας φέρουν μάσκες (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Το πλήθος κραυγάζει και σήμερα προσδοκώντας τον Χριστό ως θαυματοποιό, δεν μπορεί να αποδεχτεί το θαύμα της Ανάστασης. Η προδοσία για το χρήμα συνεχίζεται και οι εξουσιαστές του κόσμου και πάλι κρύβονται πίσω από τον Καϊάφα και τον Πιλάτο. Άραγε, με ποιον από τους δύο ληστές είμαστε σήμερα; Με τον εξ αριστερών (εξ ευωνύμων) αμετανόητο ληστή της παλαιάς ανθρωπότητας ή τον εξ δεξιών μετανοημένο ληστή που ζητά τη μνήμη του Χριστού, να τον θυμηθεί στη Βασιλεία Του, διερωτώμενος: «τι ζητάμε εμείς από τον Χριστό; δύναμη και εξουσία ή να μάς θυμηθεί στη Βασιλεία Του»; Θα μείνουμε με τους μαθητές Πέτρο και Ιωάννη, που ήξεραν ότι ο Χριστός τους αγαπά, τον Σίμωνα τον Κυρηναίο, τον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, τον Νικόδημο ή την Παναγία και τις Μυροφόρες που δείχνουν αγάπη και αφοσίωση μέχρι τέλους και γίνονται οι πρώτοι μάρτυρες της Αναστάσεως;
Δυστυχώς, στις ημέρες μας, αυξήθηκαν τα προσωπεία. Κανείς δεν ξέρει με ποιον είναι και ποιον να ακολουθήσει. Άλλοτε με το πλήθος και άλλοτε με την εξουσία διασπούμε την «ανθρωπιά» μας, την όποια απαίτηση για «ανθρωπιά» που σημαίνει συνειδητότητα, αναγνώριση του λάθους, δηλαδή κάτι ανώτερο από το ζώο. Ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε σοβαρά ότι η σημασία που έχει η διάδραση με τον τυχαίο πλησίον, και όχι με αυτόν που μάς υποδεικνύουν οι διαδικτυακοί αλγόριθμοι, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Το «ιδιαζόντως ανθρώπινον» στον διάλογο με τον πλησίον και τον Θεό δεν μπορεί να γίνει κάτω από το όποιο προσωπείο της εξουσίας ή του εθνικισμού. Η καθημερινότητα μάς αναγκάζει πολλές φορές να κάνουμε λάθη και οι ανθρώπινες αδυναμίες μας να μάς ξεπερνούν. Η αποδοχή και η συγχώρεση είναι απολύτως δικαιολογημένες, αλλά αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η επανάληψη και η αδιαφορία για το απάνθρωπο!
Ας ελπίσουμε αυτές τις ημέρες να σκεφτούμε σοβαρά ποιον θα ακολουθήσουμε και μάλιστα Αυτόν που μπορεί να συγχωρήσει τις ελλείψεις μας, βάζοντας μετάνοια και αρχή επιστροφής (επανεκκίνηση), παρακαλώντας να μάς δώσει ταπεινή και σιωπηλή αγάπη. Η προτροπή υπάρχει. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας να την ακούσουμε: Λαέ μου, Λαέ μου «τι εποίησά σοι ή τι σοι παρηνώχλησα; τους τυφλούς σου εφώτισα, τους λεπρούς σου εκαθάρισα, άνδρα όντα επί κλίνης ηνωρθωσάμην […] τι εποίησά σοι, και τι μοι ανταπέδωκας; Αντί του μάννα χολήν∙ αντί του ύδατος όξος· αντί του αγαπάν με σταυρώ με προσηλώσατε. Ουκέτι στέγω λοιπόν· καλέσω μου τα έθνη κακείνα με δοξάσουσι συν τω Πατρί και τω Πνεύματι· καγώ αυτοίς δωρήσομαι ζωήν την αιώνιον».
Καλή Ανάσταση!
1 Να σημειώσουμε εδώ τις πολύ σημαντικές προσπάθειες που κάνει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, για μία ενδεχόμενη ανακωχή στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή.