Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Προσωρινή λύση με ιδιωτική πρωτοβουλία

Όταν από τους αμμόλοφους του Κλαδισού βρεθείς σ’ έναν χώρο που μπορεί να μην έχει όλα όσα χρειάζονται για να χαρακτηριστεί ιδανικός, όμως συγκριτικά είναι “απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια”, τότε δικαιολογούνται όλα όσα ακούσαμε από αθλητές και προπονητή, επισκεπτόμενοι τον νέο χώρο που γυμνάζονται, στην Αγιά, οι σφυροβόλοι του Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο έκτασης περίπου 7 στρεμμάτων, που παραχώρησε ένας ιδιώτης, φίλος του  προπονητή Κώστα Παπαμαρκάκη, ο Μανώλης Θωμαδάκης. Ένας Χανιώτης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείτε στον τομέα της ανακύκλωσης, ο οποίος ευαισθητοποιήθηκε από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζαν όλοι στον Κλαδισό και προσφέρθηκε να δώσει μια προσωρινή λύση, μέχρι να γίνει πράξη η εξαγγελία για τη δημιουργία σύγχρονου προπονητηρίου στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα Κουνουπιδιανά.
Αυτό που μας τόνισαν προπονητής και αθλητές ήταν ότι εκτός από το γεγονός ότι κάνουν προπόνηση με κλωβό και ρίχνουντας πλέον τη σφύρα σ’ επίπεδη επιφάνεια, κερδίζουν τουλάχιστον μια ώρα προπόνησης, αφού γλυτώνουν το ανεβοκατέβασμα στον αμμόλοφο. Όλοι, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Θωμαδάκη για την ευγενική του χειρονομία, όπως επίσης το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για την προσφορά του στην κατασκευή του κλωβού και όχι μόνον, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ για τη συμβολή της ομοσπονδίας στην όλη προσπάθεια.
Οι σφυροβόλοι, με πολύ προσωπική εργασία μέσα στο καλοκαίρι, διαμόρφωσαν τον χώρο όσο καλύτερα γινόταν, φτιάχνοντας ακόμη και μια μικρή αίθουσα βαρών σε αποθήκη που υπήρχε.
Βέβαια, δεν λείπουν τα “προβληματάκια”, σίγουρα υπάρχει δυνατότητα βελτίωσής του και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό.
Το παραχωρητήριο είναι διάρκειας ενός χρόνου και μέσα στο διάστημα αυτό οι ασχολούμενοι με τη σφύρα στον Χανιώτικο σύλλογο ελπίζουν ότι θα έχουν ξεπεραστεί τα όποια εμπόδια και θα υλοποιηθεί η περυσινή ανακοίνωση από τον Πολυτεχνείο Κρήτης για παραχώρηση του χώρου και της Περιφέρειας Κρήτης για την χρηματοδότησή του, έτσι ώστε μετά από ένα χρόνο να βρίσκονται στις νέες -και πλέον μόνιμες- εγκαταστάσεις.
Σίγουρα τα παιδιά που ασχολούνται με τη σφύρα αξίζουν να  έχουν τη συμπαράσταση όλων, ήδη η προσφορά τους στον Χανιώτικο αθλητισμό είναι αξιοσημείωτη και οι διακρίσεις τους μεγάλες, ενώ με τις κατάλληλες συνθήκες προπόνησης μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα.
Δηλώσεις για τον νέο χώρο και όχι μόνον, μας έκαναν ο προπονητής σφυροβολίας του Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος, Κ. Παπαμαρκάκη και ο έφηβος πρωταθλητής του συλλόγου, Χρ. Φραντζεσκάκης (ο οποίος στη δεύτερή του σεζόν ως έφηβος θα προσπαθήσει, μεταξύ άλλων, να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει και να κάνει καλή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας του).

Κώστας Παπαμαρκάκης
papamarkakhs«Δεν συγκρίνονται ο πρώην με τον νυν χώρο προπόνησης, είναι πάρα πολύ καλύτερα εδώ, παρ’ ότι όπως βλέπεις υπάρχουν κάποια προβλήματα. Όλη αυτή η αλλαγή προς το καλύτερο οφείλεται στον Μανώλη Θωμαδάκη και θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά γι’ αυτήν την προσφορά του, την οποία δεν νομίζω ότι την κάνουν πολλοί.
Εκτός από κέρδος χρόνου προπόνησης, έχει αλλάξει και η ψυχολογία των παιδιών, κυρίως στις μικρές ηλικίες, όπου ο ενθουσιασμός τους είναι ξεκάθαρος, με δεδομένο ότι η προπόνηση στον Κλαδισό δεν ήταν καθόλου εύκολη γι’ αυτά.
Όπως σου δήλωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο χώρος αυτός είναι μια καλή προσωρινή λύση με διάρκεια ενός χρόνου και σίγουρα δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την καλοσύνη του Μανώλη. Χρειάζεται, λοιπόν, να προχωρήσει η μόνιμη λύση, δηλαδή να γίνει πράξη  η απόφαση που έχει πάρει το Πολυτεχνείο Κρήτης για δημιουργία προπονητηρίου στα Κουνουπιδιανά, κάτι που θα βοηθήσει όχι μόνον τους σφυροβόλους, αλλά γενικότερα τα Χανιά και τον αθλητισμό.
Για τους στόχους του τμήματος στη νέα σεζόν δεν θέλω να πω κάτι ιδιαίτερο, να έχουμε υγεία, να κάνουμε προπόνηση και όλα θα πάνε καλά».

Χρήστος Φραντζεσκάκης
frantzeskakhs«Εδώ και περίπου 20 μέρες οι συνθήκες προπόνησης είναι πολύ καλύτερες και μόνο ότι ρίχνουμε μέσα από κλωβό είναι μεγάλο αβαντάζ, ενώ εκτός των άλλων, προσωπικά γλυτώνω καθημερινά περίπου μια ώρα και εννοώ αυτήν που έχανα για να φέρω πίσω τη σφύρα από τον αμμόλοφο, κάτι που ειδικά με τη ζέστη ήταν εξοντωτικό.
Σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν και εδώ, όμως συγκριτικά με την κατάσταση στον Κλαδισό θα τα χαρακτήριζα λεπτομέρειες.
Πλέον, περιμένουμε την κατασκευή του προπονητηρίου στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου, όπου σίγουρα οι συνθήκες θα είναι πάρα πολύ καλύτερες.
Όσον αφορά τους άμεσους στόχους μου, το 2019 θέλω να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ και να έχω μια καλή παρουσία στο ευρωπαϊκό εφήβων που θα γίνει το προσεχές καλοκαίρι  στην Σουηδία, αλλά και να ρίξω πολλά μέτρα στην ανδρική σφύρα, δηλαδή με την 7άκιλη (η σφύρα των εφήβων ζυγίζει 6κ). Θέλω να πιστεύω ότι η νέα σεζόν θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και θα προσπαθήσω να το κάνω πράξη με σκληρή προπόνηση, άλλωστε για τον λόγο αυτό δεν παρακολουθώ τα μαθήματα στο ΤΕΙ Γεωπονίας Ηράκλειο, όπου πέρασα. Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας θα το κάνω και φέτος, 18-30 Δεκεμβρίου στην Κύπρο, μαζί με τον προπονητή μου και τον Ορέστη Ντουσάκη».

Τι μπορεί να βελτιωθεί άμεσα
Στο σημείο που πέφτει η σφύρα, όταν βρέχει το έδαφος “μαζεύει” νερά, γίνεται πολύ μαλακό και δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα, ειδικά στον Φραντζεσκάκη, ο οποίος στέλνει πιο μακριά απ’ όλους τη σφύρα. Ακόμη, το κομμάτι από τον κεντρικό δρόμο μέχρι την είσοδο στο οικόπεδο, μετά από βροχή γίνεται “λίμνη”, ενώ η λάσπη που δημιουργείται γλιστράει πάρα πολύ και εγκυμονεί κινδύνους ειδικά για τα δίτροχα.
Λογικά, με την τοποθέτηση ποσότητας ειδικού χαλικιού, τα δυο προαναφερόμενα προβλήματα θα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο.

Από τον Κλαδισό μέχρι την Αγυιά
Ο Κ. Παπαμαρκάκης ασχολείται ως προπονητής από το 1994 (στον Α.Ο. Κύδων, ενώ από το 1998 βρίσκεται στον Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος) και τα περισσότερα χρόνια τα έχει “βγάλει” στους αμμόλοφους του Κλαδισού.
Άρχισε, λοιπόν, τις προπονήσεις με τους τότε αθλητές του στον χώρο που γινόντουσαν μέχρι πριν από περίπου 1 μήνα, ενώ το 2000 “μετακόμισαν” πιο ανατολικά, εκεί που βρίσκεται σήμερα το κλειστό γυμναστήριο.
Έμειναν στο μέρος εκείνο μέχρι το 2004, οπότε μεταφέρθηκαν σε καλύτερες συνθήκες, σε οικόπεδο του Δήμου Χανίων, στον Κουμπέ, όπου λειτούργησε το προπονητήριο μέχρι τις αρχές του 2010.
Από τότε και μέχρι τις αρχές του περασμένου μήνα, η προπόνηση γινόταν και πάλι στην αμμούτσα του Κλαδισού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα